Foto: Privat
Mors dag 2020

Frederikke Glob-Toftsø: "Mit barn ser både skærm og spiser pølsehorn, og jeg er en megagod mor"

af Nikita Hoffmann Andersen 7/05/2020
Søndag den 10. maj 2020 er det mors dag. I den anledning har vi spurgt nogle cool mødre, hvad dagen betyder for dem, og hvordan de befinder sig i morrollen. Mød Frederikke Glob-Toftsø, der er mor til sønnen JJ på 20 måneder.

Hvad betyder mors dag for dig? Og hvordan har den ændret sig, efter du selv er blevet mor?

Dagen har ikke haft den store betydning for mig førhen. Jeg har i hvert fald ikke selv været god til at fejre min mor. Men efter, jeg selv er blevet mor, er den pludselig blevet enormt vigtig. Jeg tror, det er følelsen af at blive værdsat og anerkendt for sin rolle som mor, og alt det, der følger med, der bliver forstærket i takt med at søvnen bliver mere sparsom og overskuddet lige så. Så kan udsigten til en blomst og et "du gør det pisse godt" være virkelige opløftende. Sidste år sendte jeg i hvert fald blomster til min egen mor for første gang på mors dag, og i år vil jeg gøre det samme, og også sende til nogle af mine gode veninder, som er nogle megaseje og dejlige mødre.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Hvor længe har du været mor, og hvad har du lært om morrollen indtil videre?

Lidt over 20 måneder har jeg været mor, og læringskurven er stejl. Det allervigtigste, jeg har lært, er, at jeg selv tager ansvar for, hvordan jeg er som mor. At de beslutninger, jeg tager, tager jeg fordi, jeg selv vurderer, at de er bedst, og så lytter jeg ikke alt for meget til alle mulige gode råd eller påfund, som jeg støder på, hvis jeg kan mærke, det ikke føles rigtigt.. Og når jeg så har taget det valg, så står jeg ved det. Det synes jeg, at jeg skylder mig selv som mor, men også mit barn, som mange af de her beslutninger jo omhandler.

Hvordan vil du beskrive dig selv som mor?

Efter DR's serie "Lortemor" og den generelle tendens, der er, til at proklamere, at man er en lortemor, fordi man ser for meget på sin telefon eller spiser sit barn af med pølsehorn i ny og næ, så vil jeg sige, at jeg er en megagod mor. Jeg møder mit barns behov, jeg tænker over, hvordan hele familen har det bedst og handler derefter. Jeg har stærke holdninger til mange aspekter af forældreskabet, men jeg er heller ikke bleg for at sadle om, hvis der er noget, der ikke fungerer. Jeg er stærkt inspireret af den ifavnske tilgang til at være forældre, 'attachment parenting' og det nye børnesyn. Og mit barn ser både skærm og spiser pølsehorn.

Hvad har overrasket dig mest ved at blive mor?

Inden jeg blev mor, var planen, at jeg skulle tilbage på arbejde efter 6 måneder, men nu har jeg min søn hjemme og arbejder meget mindre end tiltænkt. Jeg bliver ved med at udskyde vores behovsdato til vuggetuen, og måske starter han aldrig. Havde du fortalt mig, at jeg ville være her for 2-3 år siden, havde jeg nok slået en latter op. Men at blive mor har givet mig en styrke til at ændre mit liv og min hverdag, så jeg rent faktisk lever det liv, jeg godt kunne tænke mig.

Nå ja, så har det virkelig overrasket mig, hvor lidt jeg egentlig vidste om babysøvn, og hvor urealistisk det billede, der bliver tegnet af babysøvn, er, i forhold til hvor afbrudt og uroligt mange børn sover. Jeg har nærmest hver måned de sidste 20 måneder googlet noget med søvn, og resultatet er altid (efter 15 annoncer for søvntræning) at mit barns adfærd er fuldstændig normal. Så jeg drikker enormt meget kaffe.

Foto: Privat

Hvad er dit bedste morråd til andre kvinder?

Ræk ud og spørg om hjælp, råd og vejledning, hvis du har brug for det, og vid, at du har al ret i verden til at lytte på den hjælp og de råd og sige: "det lyder fedt, men det fungerer ikke for os". Hvis vi kan dele vores viden og erfaringer med at være forældre, uden at det skal blive til formaninger eller udskammelse, hvis andre gør noget andet, så tror jeg, vi kan styrke hinanden i at være forældre på præcis den måde, der fungerer for os. Og så har jeg selv erfaret, at fordi en anden mor fx vælger ikke at bruge vikle eller samsove, så har det absolut intet med mig, og det jeg selv vælger, at gøre. Det glemmer man bare (som træt mor) i ny og næ, og det kan bide sig fast i ens mor-selvtillid. Så det vil jeg huske at sige til alle mødre, jeg kender.

Hvilke tanker gør du dig om at mixe karriere- og morlivet? Og hvordan fungerer det for dig?

Min karriere skal være forenelig med, at jeg giver mit barn (og forhåbenligt kommende børn) det liv og den hverdag, jeg gerne vil. Lige nu betyder det en løsning, hvor min søn ikke er i institution, og mit arbejde er meget fleksibelt. Det fungerer virkelig godt nu, fordi jeg har fået skruet min hverdag sammen således, at jeg ikke skal være på et kontor 42 timer om ugen. Men jeg er omstillingsparat, så længe mit barn og hele familien trives.

Drømmer du om flere børn?

Ja. Selv om jeg netop skrev til min veninde, der har en dreng på 3 måneder, at man lykkeligt glemmer alle de vanvittige situationer, man finder sig selv i som forældre - fx 3 gange opkastsyge på 2 måneder hvor barnet ikke én eneste gang kastede op på sin far, men KUN på mig. Så ville jeg gøre det hele igen og igen. For selv om jeg ikke elsker at blive kastet op på, være i uendeligt søvnunderskud og skifte lortebleer, så elsker jeg mit barn så uendeligt højt at tanken om flere af dem og den kærlighed, der følger med, er helt utrolig.

Vil du give en sej mor en gave på mors dag? I galleriet herunder kan du se Frederikkes mors dag-favoritter:

Sponsoreret indhold

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-10-12/dagmar.png

Frakke, House Of Dagmar, 6.310 kr.

Køb her
/2023-10-12/the-garment.png

Kjole, The Garment, 2.530 kr.

Køb her
/2023-10-12/manu.png

Stiletter, Manu Atalier, 3.020 kr.

Køb her
/2023-10-12/lie.png

Øreringe, Lie Studio, 1.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/second-female.png

Frakke, Second Female, 2.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/opera-sport.png

Top, Opéra Sport, 1.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/agolde.png

Jeans, Agolde, 2.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/rotate.png

Nederdel, Rotate, 1.600kr.

Køb her
/2023-10-12/saint-laurent.png

Taske, Saint Laurent, 14.090 kr.

Køb her
/2023-10-12/atp.png

Støvler, Atp Atelier, 5.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/corali.png

Halskæde, Corali, 6.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/cnd.png

Neglelak, CND, 130 kr.

Køb her