Fredagsklummen Staycation - hva’ for noget? Katrine Fromberg om at holde ferie derhjemme

Ferie, ferie, ferieeee. Slap nu af du har fri og syng en glad melodi. Sådan lød det altid i min barndom, lige før det ringede ind til sommerferie. Og hvis der er noget, jeg har taget med mig ind i voksenlivets ferieformer, så er det, at ferie handler om at sænke skuldrene og tage en pause fra hverdagens gøremål og utal af planer. Om det er med byvandring, solbadning, sightseeing og madlavning i timevis i Spanien og Frankrig eller om det er med brætspil, gode bøger og jordbærplukning i et sommerhus i Danmark, er ikke det, der for mig afgør, om det bliver en vellykket ferie eller ej. Og måske netop derfor tager jeg det med ophøjet ro, når jeg besvarer spørgsmålet om, hvor min ferie går hen i år med: ”Ingen steder”. Jeg skal holde det, der så smart kaldes staycation.

Men hvordan skal det blive rigtig ferie, hvis jeg bare skal være derhjemme og gøre som jeg plejer? - Ved ikke at gøre som jeg plejer! Som designer Julie Fagerholt så fint sagde det i et interview, jeg lavede med hende i sidste uge (find det her), så handler ferie om at have tid til at gøre alt det, man drømmer om at gøre i hverdagen, men ikke får gjort. Og jeg kan snildt komme i tanke om et par ting, jeg gerne vil, men som jeg ikke får gjort i hverdagen.

For Julie Fagerholts vedkommende er det at slukke telefonen, sylte, bage og at tillade sig at lade tingene tage ekstra god tid. For mit vedkommende er det, jeg ville ønske, at jeg (prioriterede at jeg) havde mere tid til i hverdagen at læse flere bøger, høre podcast uden at lave andet imens, afprøve nye opskrifter, se flere kunstudstillinger, tage til provinsen og lede efter guld i genbrugsbutikker og på loppemarkeder, lave projekter i min lejlighed (som miljøskadet boligjournalist kan jeg altid finde på en ny farve at male stuen i) og besøge min familie i det jyske noget mere. Så hvis nogen spørger, hvad jeg skal i min ferie, så er det, hvad der er på programmet.

Selvom min ferie skal bruges på afslappende staycation i henholdsvis min lejlighed i København og mit barndomshjem i Jylland, så kan jeg alligevel ikke lade være med at gå i præ-ferie-mode ved at anskue ferien nøjagtig som jeg plejer at gøre det, når jeg rejser nye steder hen. Jeg tager planlægningskasketten på. Hvad skal man opleve? Hvor skal man spise? Hvor skal man shoppe? Hvor skal man bo? Sidstnævnte streger jeg let og elegant over, og jeg kan selvsagt også lynhurtigt besvare de andre spørgsmål, men på den anden side skader det jo aldrig at se med nye øjne på sine omgivelser – at lege turist i egen by.

En hurtig research har blandt andet mindet mig om, at det er på tide, at mit årskort til Statens Museum for Kunst snart luftes igen. De har i øjeblikket en udstilling, hvor Vilhelm Hammershøis fortolkning af hjemmet som kunstnerisk tema og motiv er i fokus. Den skal jeg helt klart forbi på en af gråvejrsdagene. En tur til Louisiana for at nå at se den anmelderroste udstilling med den markante politiske kunstner Dea Trier Mørch vil heller ikke være tosset, og så kan jeg i samme omgang også få oplevet den schweiziske kunstner Pipilotti Rists udstilling, som efter sigende skulle være et sammensurium af sanseindtryk.

På madfronten har jeg altid en on-going liste med nyåbnede steder, jeg gerne vil prøve, så det ligger jo lige til højrebenet. På min liste står blandt andet den asiatiske restaurant Tigermom, hvor den tidligere Relæ-kok Lisa Lov aka Tigermom svinger gryderne. Ud over Tigermom har jeg også bistro Buvette i Nordhavn på listen. En fransk-inspireret restaurant med god vin er aldrig at tage fejl af, så der satser jeg på at bruge en af aftenerne i løbet af den kommende uge. Når jeg når til det jyske, vil jeg, ud over selvfølgelig at bruge en masse tid med min familie, også gerne nå forbi to af mine yndlingsmuseer på de kanter, nemlig Trapholt design- og kunstmuseum i Kolding og keramikmuseet Clay i Middelfart.
Summa summarum, så kommer jeg ikke til at mangle ting at give mig til på min såkaldte staycation. Lagt dertil, at jeg også bare skal slappe virkelig meget af, håber jeg, at en ferie, der ”bare” holdes derhjemme, kan komme til at føles som rigtig ferie. 

Relaterede artikler