Fredagsklummen: Rebecca Laudrup: "10 do’s and don’ts til de kommende julefrokoster"

Illustration: Mette Boesgaard

”Last Christmas… ” Wham-sangen er allerede på repeat i radioen, julelysene hænger fint rundt omkring i byen, og invitationerne til de mange julefrokoster rammer nu for alvor indbakken. Men hvordan ser den perfekte julefrokost egentlig ud? Og hvad skal man absolut ikke gøre? ELLEs journalist (og deltids-wannabe-ulønnet-partyplanner), Rebecca Laudrup, har valgt at dedikere sin fredagsklumme til en omgang do’s and don’ts til dig, som igen år deltager i de mange arrangementer med familien, vennerne og kollagerne …

Do’s

  1. Jo, du skal gøre dig umage, når du klæder dig på! Det der med at komme i et par slidte jeans og en grim julesweater er et kæmpe no-go (med mindre det er din mormor, der har foræret dig den sweater, og du skal hjem til hende og have fiskefileter). For tænk på julefrokosten som en mini-juleaften med de dine tætteste venner, eller den familie du ikke er sammen med på selve dagen, eller dine kollegaer som du egentlig ser mere, end din tætteste familie. For selvfølgelig skal du se lækker, festlig og elegant ud, også selvom du er træt af at have endnu en kjole på, da du ikke har barberet ben i ti dage (det er der hvor de sorte strømpebukser kommer i brug!) Som Pyrus rigtig nok synger: "Julen varer, længe, varer kun et øjeblik" - det hele er så hurtigt overstået, så gør dig nu lige umage. 
  2. Lav en quiz! En julefrokost skal bestå af tre ting: glade mennesker, god mad og en genial quiz! Det kan gøres på mange forskellige måder, f.eks. kan I lave en ’året der gik’ som enten omhandler de ting, der skete i løbet af året eller endnu sjovere, som er lavet ud fra de gæster, der er med (især en god ide hvis alle ikke kender hinanden). I kan også lave en jeopardy hvor kategorierne er temaet jul, eller igen omhandler dem, der er med til julefrokosten – der kommer i hvert fald nogen sandheder på bordet, især hvis spørgsmålene hedder: hvem af pigerne har kysset den samme dreng i byen, og hvem har en gang spiste maden, der faldt på jorden (selvom fem-sekunders-reglen for længst var overskredet)… Ja, you get the point!
  3. Sig ja til få! Der kommer så hulens mange invitationer til diverse julefrokoster, og nogle af dem starter endda i oktober og slutter i februar. Det kan godt blive rigtig trættende og mættende at skulle til dem alle sammen. Så i stedet for at sige ja til 10, så sig ja til de tre, som du allerhelst vil med til. Og hvis du nu ikke kan sige nej, så spørg om I kan gøre det på en lidt anden måde, såsom at maden er italiensk, eller det mere er te og sønderjysk kagebord, så det hele ikke er sild, snaps og surt opstød.
  4. Et festligt bord, en festlig aften! Det her er virkelig (hvis du spørg mig) en af de vigtigste elementer for en god julefrokost. Ikke noget med papkrus og kedeligt borddækning. Det skal spille, og det kan gøres på så mange finurlige måder. Såsom et Winter Wonderland-tema, med hvid hørdug, lange lys og smukke hvide blomster (a la julerosen). Eller bordkortene er lavet ud af brunkager, formet som fine stjerner og navnet skrevet med glasur. Eller også er det mere rustikt med grankogler, gran og en mørk dug. Der skal tænkes over bordet – for jo, det gør bare at selskabet også gør sig endnu mere umage.
  5. Dans derhjemme … Hvorfor tage ud i det kolde vejr, hvor der er andre fulde tosser, når du kan have en fest derhjemme, hvor du kan danse ligeså grimt du vil? Nej, du finder hverken en ny veninde eller en potentiel kæreste klokken 02.00 en lørdag nat i december – og slet ikke når alle andre også har holdt julefrokost. Det ender faktisk altid i hat og briller, folk bliver uvenner, eller væk fra hinanden, eller så fulde at de andre må sende en hjem i en taxa – og jo, du vågner nok op dagen efter med tanken ’hvorfor tog vi ud, det var meget sjovere derhjemme’ (den tanke har vi også den 2. januar). Så gør dig selv den tjeneste og bliv hjemme og husk nu; dans, dans, dans …

Køb et abonnement på 3, 6 eller 12 numre af ELLE fra 119 kr.

Don’ts

  1. Den klassiske menu! Er vi ikke liiiiidt trætte af det kolde julefrokostbord? Nej, måske ikke den første eller den anden gang – men når vi når op på femte julefrokost, så orker vi ikke mere æg og rejer, lune leverpostej eller rødkålssalat. Tænk i nye baner, eller det behøver faktisk ikke være nye, men bare i lidt anderledes baner … Et tip: Confit de Canard (confiteret andelår red.) er et ret stort hit hos mine veninder – så hvorfor ikke lave en fransk ret i stedet for?
  2. Nej, der behøver ikke at være snaps med til maden … Puha, det ender altid i en dårlig brandert (host, det skete for mig til min polterabend). Shots og snaps er bare et no-go, medmindre i søger en abe-fest og gerne vil holde håret på den veninde, som troede hun kunne drikke tre af dem i streg! Det ender altid galt og hvorfor ikke lave nogen lækre cocktails i stedet for? For der findes i den grad mange lækre (og nemme) drinks (en lækker lyserød drink er granatæblecocktailen, som består af gin, danskvand, granatæble sirup, isterninger og rosmarin stænger – og bum, så har du noget der smager godt!)
  3. Moralske tømmermænd – og de kommer oftest efter, at du har drukket snaps! Bare fordi det er en julefrokost, behøver du ikke at hygge dig med ham, som er klædt ud som julemand på toilettet. Du behøver heller ikke at lave et fuldemandopkald og ringe til ham, som du ikke længere ser. Og nej, du skal slet ikke fortælle din kollega, at du rent faktisk synes, at hun er en kæmpe idiot. Eller det kan du godt, men stemningen og dit eget selvværd vil være rimelig lavt og julestemningen (og måske freden) er ikke særlig god. Tænk over din opførelse og husk nu på, at bare fordi du ikke kan huske, hvad der skete, betyder det ikke, at alle andre også har glemt det!
  4. Den lille sorte … Den er lækker nok, altså den lille sorte kjole, men den er også bare blevet set før! Hvis du virkelig gerne vil have opmærksomhed og samtidig være hende, de andre synes ser godt ud, så skal du være mere modig, end du plejer – for hallo, hvis ikke til jul, hvornår så? Hop i et lækkert veloursuit, den grønne kjole med pailletter, eller skjorten som enten har en bindesløjfe eller pufærmer. Ja, det er mange valgmuligheder, du skal bare turde hoppe ud i det, men hvis du gør det, så er der stensikkert også andre i omgangskredsen, der tør hopper med. Og hende i den lille sorte, vil senere hen fortryde, at hun ikke var ligeså modig som dig.  
  5. Det er ikke kun værtinden, der har ansvaret! Det kan godt være, at hun har sagt ja til at holde arrangementer, men lige netop derfor skal det ikke være hende, som står med det hele alene. Okay, måske har hun sagt ja til, at hun gerne vil købe maden ind, men så mobilepayer du hende altså lige med det samme, når du ankommer, så hun ikke dagene efter skal skrive fire gange for at spørge, om du og de otte andre vil overføre de penge I skylder. Det kan også godt være, at hun har pyntet hele hytten op – men så hjælper du i hvert fald lige til med noget af oprydningen, såsom opvasken. Det kan i hvert fald ikke understreges nok, at hvis du er gæst så betyder det ikke, at du ’bare’ kan sidde tilbage med fødderne oppe (med mindre at værtinden siger det(!) For det er trods alt god stil lige at hjælpe lidt til, i hvert fald hvis du vil have, at hun skal holde noget igen til næste år …