Fredagsklummen Malou Wedel Bruun: "Har du støttet dit lokalmiljø i dag?"

Illustration: Mette Boesgaard

Jeg har lige bestilt to nye eksemplarer af min sædvanlige læbestift over nettet. Først tjekkede jeg, om Matas, Magasin, Illum eller Sephora havde den – det havde de ikke. Så blev det over firmaets egen danske hjemmeside. Forleden bestilte jeg også tre cd’er – ja, jeg hører cd’er, for jeg elsker at høre hele værket fra start til slut, og jeg elsker at kigge på det håndværk, som indpakningen udgør. Jeg fandt cd’erne på en dansk hjemmeside, så de ikke skulle sendes fra England.

Læbestiften er åbenbart i en farve, der ikke appellerer til andre danskere, så Matas ser ingen grund til at have den i sortiment. Fair nok, og tak for, at jeg kan finde den på nettet. Men engang kunne jeg købe cd’erne, så snart jeg havde fået en sang på hjernen eller læst en god anmeldelse. For efter at først alle musikforretningerne og derefter Fona lukkede, aner jeg ikke, hvor jeg ellers skal gå hen.

Og ja, nettet er praktisk, når det gælder at udfylde alle de gabende tomme huller, der efterhånden er i den danske detailhandel, og som typer som mig kan gå og brokke sig over. Men, og her kommer min pointe: Vi er selv skyld i dem, hullerne. Du og jeg. For havde vi ikke for længst lagt al vores tid, kræfter og penge i at shoppe på nettet, så havde vi stadig butikkerne, og butikkerne havde stadig et bredt sortiment – og råd til at pynte op til jul. I stedet ser vi oftere og oftere, at handelsstrøgene ligger øde hen, og at tøjbutikkerne, ostehandlen, boghandlen, te-handlen, grønthandlen, musikforretningen, vinmanden, posthuset, bageren, konditoriet, glarmesteren, apoteket, blomsterhandlen og slagteren – alt det, der giver en by liv og sjæl – erstattes af internationale butikskæder, cafeer, spillehaller og shawarmabarer, mens kæmpe supermarkeder med store parkeringspladser i udkanten af byen gør det ud for en nødtørftig erstatning af alt fra kiosk til tøjbutik.

Det kan godt være, at det er praktisk, men hold op, hvor er det trist. Og ensformigt. Som hvis vi alle skulle rende rundt i det samme joggingtøj, eller hvis der kun hang sorte kjoler på bøjlerne. Man vil gerne have valget! Man vil gerne inspireres og mindes om, at der findes mere!

Men ja, det er vores egen skyld. Og jeg beklager at måtte sige det, fordi det er så dejligt at kunne give skylden videre til alle mulige andre. F.eks. til de grådige ejendomsspekulanter, som sætter prisen på butikslejemålet så højt, at de små handlende ikke kan tjene nok til både at betale det, lønninger og varelager. Eller det uinteressante ved, at der alligevel bare er udsalg hele tiden – pre-sale, mid season-sale, fødselsdags-sale, jubilæums-sale, sommer-sale, halloween-sale, jule-sale, forsæt selv, men husk at skrive ’sale’; ingen forstår jo ordet udsalg længere – slet ikke turisterne, som jo åbenbart nu er blevet målgruppe nr. 1 fra Rødekro til Hillerød, eftersom vi danskere er blevet for travle (eller fornærede?) til at gå i vores egne butikker.

Hvad ville der mon ske, hvis du holdt op med kun at bruge dine lokale butikker, når der var udsalg, eller når du skulle prøve en vare, du så gik hjem og købte på nettet? For det første ville der komme mere liv i gaderne. For det andet ville butikkens økonomi i langt højere grad kunne løbe rundt. For det tredje ville de kunne få nogle sjovere varer hjem, når de kunne bevise over for tøjmærkerne, at der faktisk var omsætning i deres biks. For det fjerde ville du få den rigtige vare med hjem i første hug, i modsætning til på nettet, hvor du sidder lidt med krydsede fingre for, om størrelsen og kvaliteten nu også er den rigtige. Det samme gør sig gældende ift. din blomstermand, din bager, din ostehandel, din kiosk …

Og ja, det kan da godt være, du så skal slippe et par kroner eller 10 mere, men tror du ikke, det går? Du er med garanti ikke fedtet, hvad angår diverse indsamlinger til alt fra kvinder i ulandene til cancerforskning, og du kunne jo betragte det som en støtte til dit lokalmiljø. For en ting er sikker: Hvis vi ikke bruger butikkerne, lukker de. Så simpelt er det. Du kan jo begynde at støtte dem fra i dag!

Relaterede artikler