Fredagsklummen Luise Vestergaard: Om at rejse til Australien, finde lykken og vende tilbage til Danmark igen efter 5 år

Illustration: Mette Boesgaard

I december 2013 rejste jeg på ferie til Australien. Første stop var Melbourne, hvor jeg tidligere har boet i forbindelse med et praktikophold. Her skulle jeg besøge nogle venner, inden turen gik videre op ad østkysten. Men en aften i byen og mødet (på dansegulvet) med min nu Australske mand ændrede rejseplanerne, og 5 uger blev til 5 år.

Vi har nu rykket teltpælene op ’Down Under’ og er netop flyttet fra Sydney til København. Sidste år i august, to dage før vores bryllup, landede jeg nemlig mit drømmejob som art director her på ELLE, og det tog ikke lang tid at overbevise min mand om, at det var tid til, at vi skulle prøve lykken i Danmark.

3 måneder er der gået siden vi stod ud af flyveren i Kastrup Lufthavn med alt vores habengut, flyttede ind i en lejlighed på Vesterbro og startede i nye jobs et par dage senere.

Til at begynde med føltes det hele nyt og spændende, men jeg må indrømme, at jeg efter et par uger, da ‘hjemkomstrusen’ havde lagt sig, for en kort stund blev ramt af en følelse af ikke helt at ‘passe ind’. Selvom jeg er hjemvendt til en velkendt hverdag, oplevede jeg et såkaldt ‘omvendt kulturchok’. Når man flytter tilbage efter at have boet i udlandet, kræver det ekstra arbejde at falde til igen. Der er sket meget på 5 år og nogle ting, er ikke helt længere, som de plejer at være.

De fleste af mine veninder har fået et eller flere børn. Nogle bor i hus og er flyttet ud af byen. Vi er blevet ældre og fredagsbar er blevet udskiftet med X-Factor. Min familie bor i Nordjylland, og selvom jeg nu blot er 1 time fremfor 24 timers flyvetur væk fra dem, så kræver det stadig lidt planlægning at ses.

Men det er ikke kun tingene herhjemme der har ændret sig. Jeg har også forandret mig, og det er nok egentligt der, udfordringen ligger. At acceptere at ikke alting er som før - og heldigvis for det, for så ville jeg jo ikke være, hvor jeg er i dag - en mand, mange oplevelsesrige år i Australien, nye venskaber og erfaringer rigere.

Jeg har taget hul på et nyt kapitel af mit liv i Danmark og begynder at føle mig hjemme igen. Den danske vinter har vist sig fra sin bedste (milde) side, jeg er endnu ikke blevet træt af rugbrød med leverpostej og nyder at kunne cykle alle vegne, selv i regnvejr og slud. Jeg er vild med mit arbejde og alle mine skønne kollegaer på ELLE. Min mand er også faldet godt til og han ved, efter at have læst samtlige ’hygge’ og ’how to’ bøger om ’The World’s Happiest Country’, næsten mere om hans nye ’hjemland’ end jeg som dansker gør.

Sidst men ikke mindst elsker jeg at have mine gode venner og familie tæt på igen og så er X-Factor på en fredag faktisk slet ikke så tosset igen.

Relaterede artikler