Fredagsklummen Katrine Fromberg: Tvungen fri i julen; formynderiske arbejdsforhold eller en ekstra julegave?

Illustration: Mette Boesgaard

Som senest ankomne medlem af ELLE-redaktionen er jeg fortsat i gang med at finde ud af, hvordan kulturen, reglerne og traditionerne er på stedet. I den forbindelse blev jeg for nylig bekendt med, at der på ELLE er tvungen fri mellem jul og nytår.

’Tvungen fri’ har umiddelbart en ret negativ klang, for de færreste bryder sig om at blive tvunget til noget som helst. Men for én, der i mange år stort set ikke har holdt mere juleferie end en enkelt fridag på juleaftensdag, er det måske ikke det værste at få trukket ned over hovedet. Og her skal det helt disclaimer-agtigt nævnes, at det ikke er fordi jeg død og pine har været tvunget på arbejde og ikke har haft muligheden for at holde juleferie de forgangne år, jeg har simpelthen bare ikke prioriteret det. Foranlediget af de tvungne fridage kom jeg derfor til at spekulere over dét at prioritere tiden rigtigt.

For hvordan kan det være, at der skal en arbejdsplads til at træffe beslutningen for én om at prioritere at holde juleferie, og bruge tid på noget andet end sit arbejde?

Det er isoleret set en lidt skræmmende tanke, men desværre nok også ret symptomatisk for en tid, hvor vi rives med af forventninger til os selv om at skulle deltage i alt og præstere i alle livets sammenhænge - og i særdeleshed her i december. Jeg tør godt vove at påstå, at december for langt de fleste både er den mest forventningsfyldte og travle måned på året, og det i sig selv gør ikke ligefrem opgaven med at prioritere tiden lettere.

Ikke nok med, at der ofte er en række arbejdsopgaver, der skal afsluttes inden årets udgang, så bugner ens kalender også af sociale arbejdsrelaterede og private arrangementer, som man nærmest kun kan få skyldfølelse af ikke at deltage i eller få FOMO over at gå glip af. Jeg erkender blankt, at jeg synes det kan være en svær kabale at få til at gå op, og jeg kan i al forlegenhed og hemmelighed derfor næsten gå og glæde mig en lille smule til januar, hvor kalenderen atter har et par blanke sider og man ikke pligtskyldigt skal haste videre fra det ene arrangement til det andet.

Køb et abonnement på 3, 6 eller 12 numre af ELLE fra 119 kr.

Så selvom jeg betaler af egen lomme for mine tvungne fridage, så er det måske ikke helt dumt for sådan en som mig og andre, der (igen i år) heller ikke har formået at få tids-prioriterings-kabalen til at gå op i december, at være på en arbejdsplads, der på formynderisk vis hjælper én lidt på vej til at prioritere rigtigt.

Med de ord vil jeg klappe computeren sammen og gå på lang juleferie.

Rigtig glædelig jul!

 

Relaterede artikler