Fredagsklummen Emilie Zerlang: "Kunsten ikke kun at se frem, men også tilbage"

Illustration: Mette Boesgaard

Jeg har veninder, som elsker citater og kan bruge lang tid på at finde de helt rigtige, som passer præcis på deres humør eller den situation, de er i. 

Det kan være citater om store ting som kærlighed, sorg, venskab eller familie, men også bare små citater, der beskriver hverdagens små formaliteter eller giver inspiration til en ny måde at tænke på. 

Ikke noget, jeg normalt er til falds for, men da jeg den anden dag, scrollede på Instagram, faldt jeg over et citat, som faktisk gav lidt stof til eftertanke og på en eller anden måde 'ramte' mig:

For hvor er det på mange måder rigtigt.

I et samfund, der ofte bliver omtalt som et præstationsamfund, hvor det handler om at tjekke de rigtige ting af på listen over "det gode liv", og hvor man konstant er på jagt efter en ny drøm eller nyt mål at gå efter, glemmer man at værdsætte alle de ting, der allerede er lykkedes, og som måske kun var drømme for bare et halvt år siden. 

For mig eget vedkommende skal jeg fx bare et år tilbage, hvor det eneste, der fyldte i mit hovede var at flytte fra vores lille 2-værelses lejlighed på 55 kvm, som hverken havde en ovn eller fryser og over i noet større, der var vores eget. Men hvor det københavnske boligmarked med alt for høje priser til alt for få kvadratmeter gjorde, at vi søndag efter søndag måtte gå slukøret hjem uden en ny lejlighed. Men lige pludselig var den der; drømmelejligheden.

Eller da jeg efter at have været sammen med min kæreste i 8 år, og (hver dag) drømte om den dag, vi (forhåbentlig) skulle giftes. Og det så pludselig skete.

Og selvom jeg hver dag glæder mig over at vågne op til den skønneste udsigt over Assistenskirkegården i vores nye lejlighed, og allerede er i fuld gang med bryllupsplanlægningen, så kan jeg godt glemme at værdsætte det ordenligt, fordi den ene drøm hurtigt overskygges af en ny.

Så i stedet for, at det hele nu handler om alle de ting, der skal gøres ved lejligheden eller skabe vores drømmebryllup, prøver jeg også at tænke tilbage på denne tid sidste år, hvor ingen af delene var blevet til virkelighed - og så glæde mig over, at det nu forholder sig anderledes.

Med det ikke sagt, at man ikke skal sætte mål og drømme op for sit liv, men kan det måske være meget godt at se lidt "tilbage" på de drømme, man har haft og værdsætte dem, der faktisk er gået i opfyldelse - istedet for kun at fokusere på dem, man stadig mangler at 'sætte hak ved'.

Relaterede artikler