Fredagsklummen Cecilie Ingdal: "Venlighed må være sæsonens største trend"

Illustration: Mette Boesgaard

Jeg havde ikke engang sat benene i Københavns Lufthavn, da min (for-)nye(ede) energi blev sat på prøve…

Jeg havde været på fem dages vidunderligt retreat på Mallorca med fokus på fysisk velvære i alle afskygninger. Fra træningsformer som barre, pilates, dans, circuit, meditation, yoga og diverse forkælende kropsbehandlinger til en æstetisk og overdådig kulinarisk oplevelse ved hvert eneste måltid. Alt delikat krydret med positive og vidunderlige Jan – vores træner/inspirator/rejseleder/coach mm. – lune temperaturer, min veninde og 18 skønne nye mennesker…

Arbejdet var for størstedelens vedkommende efterladt på Havneholmen (ELLEs hovedkontor, red.), men et par småhængere har jeg nu altid – som nu december-måneds forsideskydning, der foregik fredag formiddag inden afrejse fra paradiset. Jeg havde sammen med min (også arbejdende) veninde sat mig med morgenmaden i solen – og helt i konsensus sad vi begge og små-arbejdede, mens vi nød de sidste timer og vores morgenmad.

Altså lige indtil et kæmpe møgfald fra en af vores medrejsende væltede ind over os. Hun synes tilsyneladende, at hun (aggressivt) ville dele sin irritation over vores mødres dårlige opdragelse af os. At vi ikke havde lært, at man ikke sidder med hovedet i sin telefon, mens man spiser... Svadaen varede sådan cirka 3 minutter – og både min veninde og jeg sad måbende tilbage uden at kunne fremstamme bare en enkelt lyd. 

Jeg er sådan set generelt ikke uenig i hendes betragtning – og serverer vel sådan cirka dagligt samme pointe til min 5-årige (bortset fra at vi er voksne mennesker, der på ingen måde var tjekket ind på retreatet med en aftale om at arbejde og teknologiske hjælpemidler var no go), men jeg er i den grad uenig i hendes aggressive måde at kommunikere på.

Hun kunne så fint have tilkendegivet sit budskab på en ordentlig og respektfuld måde. Det samme kunne hende, der et par dage senere verbalt kastede op over min datters lidt for larmende iPad (hun spiste i det mindste ikke). Jeg er sikker på, at hun havde ret – eller dvs. jeg respekterer, at det forstyrrede hende - men hendes budskab var trængt lige så fint igennem til mig (og min datter), hvis hun bare venligt havde sagt, at hovedtelefoner fremadbanen ville være en god ide...

Og sådan har jeg siden min hjemkomst pludselig observeret, hvordan vi (og ja, desværre inkl. mig selv …)  egentlig kommunikerer helt fine budskaber på – desværre – ret ufine måder. Og det skal altså være slut nu.

Jans positive energi – og taknemmelighed over de muligheder som livet byder, som skinnede igennem de 5 dage på Mallorca - skal ikke være spildt på mig. Så denne vinter vil jeg i den grad bruge på at øve mig. Øve mig på at være venlig – uanset hvor irriterende, urimelige, krævende mm. dem jeg møder, kan virke på mig. Og i øvrigt huske på Brad Meltzers berømte og flittigt instagrammede ord:

Everyone you meet is fighting a battle you know nothing about. Be kind. Always.

Og ja, man må i den grad godt stoppe mig (venligt), hvis jeg har glemt ordene fra denne klumme.