Fredagsklummen Cecilie Ingdal: "Er lige jysk og bæredygtig: Du mangler ikke sko…"

Illustration: Mette Boesgaard

Du mangler ikke sko …

… svarede han, da jeg spurgte hvilket af to par fuldstændig vidunderlige ’kunstværker’, jeg skulle lade flytte ind i mit skoskab. Ikke lige det svar jeg håbede på.

Og slet ikke efterfulgt af det link han sendte mig til en artikel Politiken bragte samme dag om den nyligt oprettede Instagram-profil @etoutfit_enuge, hvor danskere opfordres til at skære ned på tøjindkøb ved at opleve, at man sagtens kan bruge samme outfit i en hel uge. Og dermed ramte han jo lige ned i mit ømmeste punkt. Og trykkede til. For (kun) et outfit i en hel uge!!!

Min egen opfattelse af mig selv er, at jeg lever rimelig bæredygtigt.

Jeg kun køber økologi, jeg affaldssorterer naturligvis, mine skønhedsbehandlinger foregår på (bæredygtige) Beauty Avenue ligesom Rudolph Care og Tromborg er mine fortrukne produkter. Jeg cykler stort set til alt – og engangskaffekopperne er nu udskiftet med min fine genanvendelig version og efter inspiration fra Emily Salomon (som du kan møde i det ELLE, der udkommer på torsdag), har jeg besluttet at forsøge helt at droppe plastik. Og jeg smider aldrig tøj ud. Det bliver givet videre, solgt, doneret til Røde Kors eller lign.

Men til gengæld – hånden på hjertet - køber jeg rigtig meget af det. For jeg elsker mode – og jeg elsker selve shopping-oplevelsen. Det er i den grad min guilty pleasure. Sidstnævnte fordi modebranchen er verdens næststørste forurener efter olieindustrien. Det er et faktum – og noget vi som modeaktører, influenter og ikke mindst som almindelige forbrugere er nødt til at forholde os til.

Heldigvis er dele af modebranchen vågnet – og endnu flere er i gang med at tørre søvnen ud af øjnene. For måden vi forbruger og ikke mindst producerer tøj på SKAL ændres. Nu. Så vi kan efterlade en sund planet til vores efterkommere. Det er i øvrigt en dansk kvinde, som nu gennem 10 år, har lullet modebranchen ud af ignorancen. Hende, Eva Kruse, kan du også møde i næste udgave af ELLE, hvor vi sætter fokus på tidens allervigtigste buzz word: bæredygtighed.

Men tilbage til ’et outfit en uge’. For kan det lade sig gøre for undertegnede og resten af min modeelskende ELLE-redaktion, som dagligt eksponeres for nye smukke, lækre, moderne herligheder, at finde glæde ved at tage det samme tøj på hver dag i en uge? Det håber jeg. For at bruge det (kvalitets-) tøj vi allerede har erhvervet, er nu den bedste form for modebæredygtighed.

Følg os i næste uge – eller endnu bedre: Gør os kunsten efter.

God fornøjelse,

Cecilie

Relaterede artikler