Fredagsklummen Barbara Gullstein: Opgrader din garderobe ved hjælp af disse fem trin

Inden jeg startede hos ELLE arbejdede jeg som freelancestylist hvor jeg stylede kampagner, reklamer og serier til modemagasiner inkl. ELLE. Der var dog ét segment jeg ikke turde bevæge mig ud i, og det var personer. Altså ægte mennesker med følelser, meninger og usikkerheder. Dette kan misforstås som et spark over skinnebenene til alle de dejlige modeller jeg har arbejdet med gennem tiden, men det er det ikke. Modeller har alle tre ting, men de har også en professionel tilgang til deres arbejde og forstår at arbejde med de looks jeg giver dem på. Også selvom de ikke er enige i min eller kundens æstetik og til tider mærkelige påfund.

Det var fra start af et bevidst valg ikke at style privatpersoner. For jeg fik jævnligt henvendelser fra piger og kvinder der havde brug for en hjælpende hånd i garderoben. Typisk var det kvinder der søgte en opgradering efter et vægttab, ny karriere, skilsmisse, nyfunden kærlighed eller kvinder der følte sig uinspirerede og forvirrede over de mange trends og simpelthen ikke kunne overskue deres egen garderobe.I denne type styling handler det ikke om at disse kvinder kun vil være moderigtige. Det er mere end det. Det handler om at finde frem til sin egen stil finde tryghed i det. Og det tager mere end blot en enkelt session eller to med en stylist. Det kræver interesse, engagement og åbent sind.

Så sent som i går fik jeg en henvendelse fra en kvinde der havde brug for en personlig stylist, så derfor vil jeg tilegne min fredagsartikel til alle de kvinder der gerne vil give lidt kærlighed og opmærksomhed til dem selv og deres garderober. Timingen kunne ikke være bedre. Sommeren går på hæld og vi skal til at finde de ekstra lag frem fra kælderen, loftrummet eller Ikea bedrolleren under sengen.

Så her kommer mine 5 trin til at få opgraderet garderoben:

1. Ryd op!

Hiv alt ud af dit skab, kommode, hylde, kælder, loft. Altså alt det tøj du ejer, smider du i en stor bunke og gennemgår hvert enkelt stykke tøj ét efter ét. Tag stilling til det og smid det i én af følgende kasser:

 • Til genbrug: Tøj du ikke bruger, tøj der er gået i stykker, tøj du ikke kan passe, tøj du ikke går i, tøj der gør dig ked af det. Grin bare, men der sidder minder i vores tøj, og hvis du har en kjole der vækker minder fra en dårlig tid/date/oplevelser er det bedst at videregive den.
 • Kælder eller loftrum: Sæsonbetonet tøj. Nu nærmer vi os efteråret så alt hvad der hører sommeren til kan godt pakkes væk.
 • Skabet: Tøj du bruger eller gerne vil bruge.
 • Når det kommer til orden i skabet, er et af de typiske problemer at man ikke har nok skabsplads. Det kan være svært at holde overblik i et klædeskab, men når først du har gennemført dette punkt har du muligvis fået dobbelt så meget plads. Inddel derefter dit tøj i kategorier. Bukser, T-shirts, toppe og trøjer på hylder. Undertøj, strømper og lingeri i skuffer. Skjorter, jakker, kjoler og pæne bukser på bøjler.

 

2. Pas på det du har.

Når du har samlet alt det du vælger at beholde, kan det være at visse ting har brug for lidt kærlighed.

 • Stryg det der skal stryges; skjorte, jeans og T-shirts. Og damp det der skal dampes; blazere, finere kjoler og porøse sager. Det frisker dem op.
 • Reparér de små huller og sy knapper på hvor de mangler. Hvis det er større ting kan det betale sig at gå til skrædderen. De kan reparere nærmest alt, så inden du gå i genbrugen med ødelagt tøj, så tjek hos skrædderen først. Det kan jo være at det kan reddes.

 

3. Find dine go-to genstande.

Find frem til hvad dine faste genstande skal være. Altså hvilke styles der virker for dig i din dagligdag. I mit tilfælde er det følgende: 

 • Jeans
 • T-shirt
 • Blazer
 • Nederdel
 • Skjorte
 • Tanktop
 • Tyk højhalset strik
 • Silkekjole
 • Stiletter
 • Sneakers

Disse styles kan kombineres på kryds og på tværs og kan redde dig fra en tøjkrise. Om end det kan lyde lidt kedeligt og uopfindsom er det rart at have til dage hvor man ikke har tid og overskud til at prøve nye ting af.

 

4. Planlæg dine looks.

Hvis du har travlt om morgenen kan du med fordel planlægge dit look. Da jeg var barn, lagde min kære mor mit tøj klart til mig aftenen før så vi ikke skulle bruge tid på det om morgenen, og det er en effektiv måde at eliminere tøjkriser som jeg stadig bruger. Jeg har taget denne metode til et yderligt niveau og planlagt nogle sikre looks som jeg ved virker til hhv. kontordage, skydedage etc. Lidt a la de førnævnte go-to genstande jeg. Du kan med fordel forberede dig lidt og hænge dine looks sammen i skabet så du husker hvad der hører sammen.

Det er her hvor du kan afprøve nye looks: Tag et par timer en aften og prøv at sætte dit tøj sammen på nye måder. når du har fundet frem til nogle looks der fungerer for dig, så hæng det samlet i dit skab så du husker hvad der hører sammen.

 

5. Find inspiration.

Det sidste punkt er nok det vigtigste. Din inspirationskilde. Når det kommer til personlig styling, er det nemmeste at finde en kvinde hvis stil du kan lide, som du så kopierer. Det er lige til. Find frem til hvem din muse er, og gør som hun.

En anden mulighed er at på Instagram eller Pinterest, og blive inspireret af de mange stilfulde damer du finder derinde. Der utallige stilarter, så hold hovedet koldt og vælg den stil du mener passer til dig og din hverdag.

Og sidst men ikke mindst er ELLE altid fyldt med inspirerende serier og shopping sider. I denne måned har vi også vores Trendtillæg med så du hurtigt kan blive opdateret på efterårets trends. Det er en nem måde at få et overblik over de mere eller mindre brugbare trends modeverden byder på.

 

 

Rigtig god weekend!