Fredagsklummen Barbara Gullstein: "Bloggere & Bæredygtighed"

To emner, der umiddelbart ikke har meget med hinanden at gøre, er bloggere og bæredygtighed, og dog. For begge emner har fyldt ualmindeligt meget i min seneste uge, begge emner kerer jeg mig om (det ene pga. min ambivalens, og det andet pga. min passion) og begge emner er uundgåelige og sætter dagsordenen i modeverden – mere eller mindre.

Da jeg spurgte mine kollegaer, hvad jeg skulle skrive om denne fredag, var et af svarene: ”Din ambivalens mod modebloggere, for det får du flest clicks af”, og jeg må blankt erkende, at det tiltalte mig. Jeg ved, at det er materiale for god underholdning og jeg ved, at det er noget mange vil nikke genkendende til, men samtidig ved jeg også, at det bedste udgangspunkt for en artikel er, at skrive om det, vi har på hjerte, og for mig er det bæredygtighed.

Så her er vi så nu. Du klikkede på artiklen (muligvis) for at læse om min ambivalens, hvad angår modebloggere, men den artikel gemmer jeg til næste gang. For lige nu fortjener bæredygtighed opmærksomheden.

Det er ikke kun de smukke unge mennesker foran Christiansborg Slotsplads, der er med til at gøre en forskel, når det kommer til at beskytte vores jord, men også du og jeg, og ikke mindst modebranchen, kan gøre en forskel. For vi har alle et ansvar, og vi kan alle bidrage til at vores klode overlever…lidt endnu.

Efter at vi gik i tryk med vores nuværende nummer, der fokuserer på bæredygtighed, som er på gaden nu, er det gået op for mig hvor stort et miljøsvin, jeg i grunden er!

Jo bevares - jeg affaldssorterer, handler kun økologisk mad ind, køber overraskende lidt tøj (mit mantra er, lidt men godt, når det kommer til shopping) desuden så er jeg meget glad for vintage tøj fra bl.a. Ebay, Jerome Vintage og @winwintage, og når det kommer til skønhed, bruger jeg overvejende økologiske produkter fra Rudolph Care og Intelligent Nutrients.

MEN efter at have dykket mere ned i emnet og blevet klogere på tidens vigtigste emne, samt et enormt berigende oplæg fra Signe Wenneberg, som er en af Danmarks mest sympatiske miljøaktivister, blev jeg gjort opmærksom på mine egne fejl og mangler, når det kommer til at behandle vores planet med respekt.

Her gik jeg naivt og troede, at jeg ikke belastede miljøet, men sandheden var desværre en anden.

For jeg gør godtroende ting i hverdagen for at miljøbelaste mindst muligt, men desværre vidste jeg ikke bedre. Bland andet vasker jeg mine engangsklude for at stoppe "køb og smid ud"- tendensen, samt spare lidt penge, men for nyligt blev jeg gjort opmærksom på de millionvis af mikropartikler, der ryger ud med skyllevandet i vaskemaskinen, ud i verdenshavene og her står jeg tilbage og er skyld i forkorte klodens levetid.

Det er blot én ud af mange ting, som jeg burde gøre anderledes, men desværre vidste jeg ikke bedre. Derfor jeg er så glad for den opmærksomhed, der er omkring emnet for tide. Ikke kun i modeverden, men i det hele taget. Jo mere vi ved om emnet jo bedre kan vi forholde os til vores fremtid, men uanset hvor meget du bliver bombarderet med måder du kan gøre en forskel i forhold til bæredygtighed, så husk: Alle kan gøre lidt, ingen kan gøre alt! Her skynder jeg mig at kreditere Signe. Det var nemlig det vigtigste, hun lærte mig tirsdag morgen til H&Ms Sustainability Talk. Hvis vi alle bare gør lidt hver dag, så når vi langt.

Derfor får du her mine 10 råd til en bæredygtig garderobe:

 1. Tag stilling til din tøjvask. Vask kun det der er beskidt på max 30 grader og undgå tørretumbler og hæng dit tøj til tørre.
 2. Køb en damper og damp dit tøj fremfor at stryge det. Det slider mindre på tøjet, og det holder dermed længere.
 3. Reparer tøj der er i stykker. Gør det selv eller gå til en skrædder.
 4. Lad være med at tro at nyt tøjkøb kan forhindre en tøjkrise. Jo mere du har at vælge mellem, jo sværere er det at vælge.
 5. ”Nød lærer nøgen kvinde at spinde”. Så brug det tøj du har og leg med det. Vær din egen stylist!
 6. Køb god kvalitet der holder, frem for quick fixes. Spar hellere op til et kvalitetskøb.
 7. Ryd op, ryd ud, prioriter! Se Marie Kondo for inspiration.
 8. Gå efter disse bæredygtige mærker:
  1. Aiayu
  2. Carcel
  3. Vero Moda Aware
  4. Sissel Eddelbo
  5. Pandora
  6. Ryan Roche
  7. Designers Remix
  8. Stella McCartney
  9. Filippa K
  10. Kinraden
  11. Bower
  12. Tomorrow
  13. Aaage
  14. Ivy & Oak
  15. Envelope 1976
  16. Blanche
  17. Mark Tan
  18. Skall Studio
  19. H&M Conscious
  20. Atp Atelier
  21. Under Protection
 9. Bidrag til den cirkulære modecyklus og donér dit gamle tøj til Røde Kors eller lignende organisation og giv tøjet nyt liv. Se også H&M og Zara’s tøjindsamlig i butikkerne.
 10. Tag stilling! Tag stilling til dit indkøb og sig nej til plastposer når du køber ind, hav et net med. Tag stilling til om dit onlinekøb bliver fragtet med fly og dermed er skyld i unødvendig CO2 udledning. Hvis muligt, så tag hen i den fysiske butik selvom det koster lidt mere tid. Tag stilling om produktionen af dit tøjindkøb er skyld i højt vandforbrug, kemisk garvning af læder, eller uetiske arbejdsforhold. Etc. Etc.

Og hvad angår bloggerne og min ambivalente følelse - så hold øje med min næste fredagsartikel!

Psst... I månedens magasin får du endnu mere viden om emnet, så ned i kiosken og køb vores bæredygtige nummer!

 

 

 

Relaterede artikler