Fredagsklummen Barbara Gullstein: "10 sandheder om modebranchen..."

Illustration: Mette Boesgaard

Som lille havde jeg ikke kun popidoler hængende på mine vægge i teenageværelset. Side om side hang Michael Jackson med Prada-, Dolce & Gabbana- og Calvin Klein-kampagner med skønheder som Kate Moss og Lykke May.

Modebranchen har nemlig alle dage været min store inspirationskilde og en verden, jeg har været supernysgerrig på. Dengang så jeg kun to veje ind i branchen: som model eller designer. Eftersom jeg kun er tre æbler høj og mine tegne- og sytalenter begrænser sig til husbehov, stod jeg tilbage med en knust drøm om at blive en del af denne eventyrlige branche.

Læs også: Fredagsklummen | Rose Maria: "Kære fyr på Tinder..."

Årene gik og heldigvis fandt jeg min vej ind qua min interesse for styling og trendformidling – og en vis portion stædighed! Takket være min tid som freelance-stylist og som en del af ELLE-redaktionen, har jeg stiftet bekendtskab til branchens bedste og værste sider... Og jeg har både fået af- og bekræftet mine fordomme - for dem har modebranchen mange af.

Derfor deler jeg her 10 sandheder fra min branche, hvor skæve eksistenser trives side om side med overforbrug. 

Sandhed nr. 1: Vi er ikke så sure, som vi ser ud

Hvis du ser bort fra de store solbriller og trutmunde, er vi mange, der smiler og har det sjovt med vores arbejde. Og de sure må sidde tilbage i deres Bottega-looks og kede sig. 

Sandhed nr. 2: Der er intet at være misundelig over

80% procent af det tøj, du ser os i, er lånt af designere og showrooms. Vi render rundt i lånte fjer og lader som om det er vores. Sandheden er, at vi for det meste bare er iklædt jeans og T-shirt.

Sandhed nr. 3: Vi er alle reklamesøjler

Meget apropos lånte fjer, så forventes der fra PR-bureauets side, at du poster et billede på Instagram, som tak for lån af de lækre gevandter. Det kan være en udfordring, hvis du knap nok kan strække dig op på et par posts om måneden. Ja, ja! Jeg prøver.

Sandhed nr. 4: Alle kan være verdens bedste stylist

Det mest fantastiske ved mode er, at der ingen facitliste er. Hvis du vil, kan du være klodens bedste stylist. Det handler bare om at være overbevisende nok, når du præsenterer dine looks for kunden. 

Sandhed nr. 5: Shopping er et fuldtidsarbejde

En del af mit job består af at tilbringe timevis på ‪Mytheresa.com og ‪Net-a-porter.com og lede efter de helt perfekte støvler til vinter. 

Sandhed nr. 6: Det er en del af jobbet, at deltage til pressemiddage og modeshows

Stakkels os, der skal forkæles med god mad, rejser og smukke oplevelser. Men jeg tager gerne en for holdet...

Sandhed nr. 7: At gå til modeshows er angstprovokerende

Lige så glamourøst det kan synes at sidde front row til et modeshow, lige så stressende er det. Kommer jeg nu med på catwalk billeder, der bliver smidt op på Vogue Runway? Hvilket ansigtsudtryk skal jeg lave? Skal jeg krydse mine ben eller ej? Eller endnu værre, hvad nu hvis jeg ikke bliver placeret front row?

Sandhed nr. 8: Vi spiser faktisk

Også modellerne! Det første, jeg bliver spurgt om, når jeg booker et hold er: ”Er der morgenmad, og hvad får vi til frokost?” Mad er nøglen til en succesfuld skydning! 

Sandhed nr. 9: Hvis folk kunne betale med goodiebags, gjorde de det

Denne uheldige trend er heldigvis ved at uddø. Det er ret besværligt at betale husleje med mascara-samples og logostrømper. 

Sandheder nr. 10: Der er mere til mode end #OOTD på Instagram

Dette punkt er vigtigt at huske! Der er historier, der skal fortælles, og mennesker man skal møde. #IRL!