Kultur

Frank Hvam

af Birthe Nobel Øby 17/08/2009
Frank Hvam debuterer med sit eget onemanshow, hvor han bl.a. springer ud som jomfruelig tyv baseret på egne erfaringer. ELLE har talt med ham om syge dyr, hans uærlige sider, trangen til ros, og hvorfor han har droppet at være macho.

JEG ER VOKSET OP LANGT UDE PÅ LANDET, hvor min far og mor drev en gård med alle slags dyr, og jeg var en slags Mowgli (fra Junglebogen, red.). Derfor bestemte jeg, at jeg gerne ville være dyrlæge, så jeg kunne hjælpe de dyr, der havde været der for mig. Men jeg fandt ud af, at det var et ensomt job, og at jeg ikke bryder mig om syge dyr. I lang tid troede jeg, at det var det med dyrene, jeg havde med hjemmefra. I virkeligheden var det også hele universet omkring jokes, og det at grine sammen.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

NÅR JEG LAVER TV, er jeg på en eller anden måde langt væk fra folket. Hvorimod stand-up giver kontant afregning. Jeg lægger en masse energi i teksterne, og jeg føler virkelig, at det er en total blottelse. Det betyder også, at når det så går godt, får jeg al æren. Jeg må indrømme, at jeg får et kick af at blive hyldet.

SUKKER OG ROS HAR ALTID VÆRET TO VIGTIGE ELEMENTER I MIT LIV. Min far var ikke glad for, at jeg spiste så meget sukker. Så jeg fi k skældud, når jeg hældte for meget på mine cornflakes om morgenen. Derfor begyndte jeg at stå op fem minutter før og fylde skålen op med sukker. Når min far så kom, og jeg havde toppet med cornflakes, spurgte jeg: 'Far, må jeg godt tage sukker på?' og viste ham en ske halvt fyldt med sukker. På den måde fik jeg både ros og sukker. Så i bund og grund er jeg et uærligt menneske.

ENGANG VAR JEG EN DUKSEDRENG, der opfordrede alle andre til at lave ballade. En rebel i anden række. Jeg fandt hurtigt fl ere fordele ved at opføre mig ordentligt. Derfor har jeg heller aldrig stjålet ti kroner fra min mors pung. Jeg tænkte, at hvis jeg stjæler penge fra min mor, så stjæler jeg jo i virkeligheden fra min egen arv.

FOR NYLIG STJAL JEG I ET SUPERMARKED SOM RESEARCH TIL MIT NYE ONEMANSHOW. Jeg var frygtelig nervøs, men jeg endte med at komme ud med mine varer og for 23 kroner tyvekoster. Jeg vil ikke sige, hvad jeg stjal, for jeg er bange for at blive taget og få en plettet straffeattest. På den måde kan man jo godt kalde mig en lidt amatøragtig tyv; jeg kan ikke overskue konsekvenserne. Jeg er faktisk bange for at efterlade dna nu her til dette interview i form af skæl eller andet.

JEG ER IKKE NOGEN MACHOMAND. Jeg kører på damecykel, fordi jeg synes, det er dejlig praktisk med en kurv foran. Min bil er bestemt heller ikke potent, og ud over den har jeg en lille jolle og en gammel knallert. Hele selviscenesættelsen er jo kun fed, hvis ingen andre kan se det. Hvis en ung fyr siger 'no problemo', så er der SÅ meget problemo. Da jeg var lidt yngre, forsøgte jeg at spille lidt med på machostilen, men det bliver hurtigt et fængsel, og hvis man ikke har lige den bil eller den krop, så har man ingenting. For mig er livsglæde langt mere interessant end en stor bil.

KVINDER KAN MÆRKE, OM ET MENNESKE ER I BALANCE. Jeg ved ikke, om jeg er så god til at se kvinders selv iscenesættelse. Men jeg ved, at jeg skal gå langt uden om kvinder i sorte cocktailkjoler, der ryger med cigaretrør og citerer Henrik Nordbrandt med et fjernt blik i øjnene.

MIN KÆRESTE SPISTE I EN PERIODE OSTEMADDER I SENGEN, men det blev der hurtigt sat en stopper for. Der kan aldrig udvikle sig noget erotisk hen over en ostemad. Det er noget med lyden af det bløde franskbrød og kæben, der arbejder i den lille ledskål. Hun blev lidt såret, da jeg sagde det til hende, og det blev altså heller ikke til noget erotisk den aften.

FRANK HVAM

(f. 1970) er født i Viborg og voksede op på en hundekennel. Han læste oprindeligt til dyrlæge, men opgav studiet for at blive stand-up-komiker i 1995. Han er bl.a. kendt fra tv-satiren Casper og Mandrilaftalen, sitcoms som Langt fra Las Vegas og Klovn. Frank Hvam bor på Vesterbro sammen med sin kæreste og deres ti måneder gamle søn. Stand-up-showet Frank Hvam Live 09 turnerer i hele Danmark fra starten af september. Se mere på frankhvam.dk

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-10-12/dagmar.png

Frakke, House Of Dagmar, 6.310 kr.

Køb her
/2023-10-12/the-garment.png

Kjole, The Garment, 2.530 kr.

Køb her
/2023-10-12/manu.png

Stiletter, Manu Atalier, 3.020 kr.

Køb her
/2023-10-12/lie.png

Øreringe, Lie Studio, 1.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/second-female.png

Frakke, Second Female, 2.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/opera-sport.png

Top, Opéra Sport, 1.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/agolde.png

Jeans, Agolde, 2.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/rotate.png

Nederdel, Rotate, 1.600kr.

Køb her
/2023-10-12/saint-laurent.png

Taske, Saint Laurent, 14.090 kr.

Køb her
/2023-10-12/atp.png

Støvler, Atp Atelier, 5.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/corali.png

Halskæde, Corali, 6.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/cnd.png

Neglelak, CND, 130 kr.

Køb her