Foto: Ritzau Scanpix
Kultur

Fra storhed til skandale: Forstå Kanye Wests massive nedtur som designer

af Christoffer Mygind Juul 28/10/2022
Oktober har været noget af en rutschebanetur for rapper og designer Ye. Men hvad er det, der er sket? Få overblikket her.

Hvor den kontroversielle musiker Ye, bedre kendt som Kanye West, tidligere har haft stor succes med både sin anmelderroste musik og sine opsigtsvækkende sko, er succesen nu vendt til én stor skandale.

 

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Det sker ovenpå en række kontroversielle eskapader fra stjernen, der har haft massiv betydning for Yes ellers storslåede projekter.

Men hvad er det egentlig, der op og ned i sagen, der i oktober er gået fra nul til hundrede på rekordtid? Det er nemlig ikke gået stille for sig med Kim Kardashians eksmand, og derfor kan overblikket over sagen måske være glippet en smule.

Vi har samlet nogle af de ting, der den seneste måned er sket i Yes lejr og medført alt fra opsagte samarbejder til boykot fra Twitter.

YZY-showet under Paris modeuge
Da Ye under den seneste modeuge i Paris inviterede til surprise-show for sit brand YZY, var det samtidig starten på det, der skulle vise sig at blive altafgørende for Yes karriere som designer. For her bar både han og flere modeller t-shirts med sloganet “White Lives Matter”. Et udtryk, der blev til som modsvar på “Black Lives Matter”-bevægelsen og derfor ofte bliver brugt i racistiske sammenhænge.

Foto: Ritzau Scanpix

Ye med den konservative ikon Candace Owens til hans show i Paris.

Derfor var flere både til showet og på internettet hurtige til at reagere på de kontroversielle t-shirts som blandt andre Supremes kreative direktør, Tremaine Emory, der ellers tidligere har vist sin støtte til Ye. Han var dog langtfra den eneste, og særligt én kritisk røst vakte opmærksomhed, nemlig Vogue-redaktøren Gabriella Karefa-Johnson. 

For efter hun skrev kritisk om Yes stunt på Instagram, var designeren hurtig til at komme med et bidsk skriv på sin egen Instagram, hvor han både betvivlede redaktørens troværdighed og og kommenterede på hendes krop.

Vogue tager afstand
Det resulterede med det samme i et stort tilbageslag for den provokerende stjerne, hvor flere i modeindustrien udskammede West for at angribe den respekterede redaktør. Derfor gik der ikke lang tid, før Karefa-Johnsons arbejdsplads, modemagasinet Vogue, lavede et opslag på deres Instagram med over 40 millioner følgere. Det er aldrig sket før, at det ikoniske magasin offentligt har haft taget afstand fra mobning af deres ansatte.

Det fik også flere til at spekulere i, hvorvidt rapperens forhold med chefredaktør Anna Wintour på samme tid også havde lidt et slag. For den magtfulde modechef har tidligere vist sin støtte til Yes designerdrømme og taget ham under sine vinger - og haft ham og hans tidligere kone, Kim Kardashian, på forsiden af magasinet.

Sociale medier lukker adgangen
Ikke lang tid efter sit stunt under modeugen i Paris røg Ye igen tilbage til sine betroede taster på Instagram. For blandt de mange kendte, der reagerede på designerens kontroversielle t-shirts, var rapper Diddy. Han kommenterede, at man ikke skulle gå med dem eller købe dem, og det fik Ye til at angribe Diddy for at være kontrolleret af jøder. Det fik Instagram til lukke Yes profil ned i 24 timer for at have overtrådt platformens retningslinjer.

I stedet fortsatte Ye på Twitter, hvor et opslag fra hans hånd skabte endnu mere forargelse. Her tweetede han efterfølgende, hvordan han ville gå ‘death con 3’ imod jøder - et udtryk fra det amerikanske militær, der indikerer en national trussel. Om han med tweetet mener, at det jødiske samfund er en trussel, eller om han selv vil være det overfor dem, vides ikke. Men ikke lang tid efter valgte Twitter at suspendere hans profil på grund af de antisemitiske trusler.

Foto: Twitter

Tweetet er sidenhen blevet slettet. Dette er et screenshot af det kontroversielle tweet.

Brands trækker sig
De kontroversielle handlinger og udtalelser fra Ye fortsætter, blandt andet ved at udgive en video fra et møde med Adidas, som han producerer sine populære Yeezy-sneakers med, hvor han viser porno til de måbende chefer. 

Herefter går der ikke lang tid, før modekonglomeratet Kering, der blandt andet ejer Balenciaga, i en udtalelse skriver, at de ikke længere vil have noget med Ye med at gøre – hverken nu eller for fremtiden. Det er på trods af, at Ye og Balenciagas chefdesigner Demna er tætte venner, og Ye sågar åbnede modehusets show under modeugen i Paris.

Foto: Ritzau Scanpix

Ye er den første til at betræde mudder-catwalken til Balenciagas SS23-show.

Dermed bliver Balenciaga det første brand, der vælger at tage aktiv afstand fra stjernen ovenpå hans bekymrende udtalelser. Men de bliver ikke de sidste, for efter mange dages pres fra både internetbrugere og modefolk vælger Adidas også at lægge sit samarbejde med West i graven. 

Det tyske sportsbrand har samarbejdet med Ye siden 2015, men vil med øjeblikkelig virkning lukke al produktion af Yeezy-kollektioner ned og samtidig stoppe alle betalinger til Ye. En beslutning, der vil koste Adidas hele 250 millioner euro om året. 

Nedturen fortsætter
Kort tid inden Adidas trak sig fra stjernen, kom det frem, at Vogues chefredaktør Anna Wintour ikke havde i sinde at samarbejde med Ye igen. Det fortalte en kilde på Vogue til mediet Page Six, hvor chefredaktøren efter sigende “havde fået nok” af Yes eskapader. Derfor skal du nok heller ikke regne med (nogensinde) at se ham på The Mets store trapper til Met Gala.

Foto: Ritzau Scanpix

Ye, Anna Wintour og Kim Kardashian sammen til New York Fashion Week AW 2016.

Samtidig har det verdenskendte voksmuseum Madame Tussauds meddelt, at de vil fjerne hans voksfigur fra deres museer, mens andre virksomheder har meddelt, at de ikke længere vil bruge hans musik. Alt i alt betyder det hele også for Ye, at han ikke længere anses for at være milliardær, da hans estimeret formue nu er faldet med hele 400 millioner dollars, svarende til 2.9 milliarder kroner. 

Den store afstandstagen fra både kendiser og brands vidner om, at vi er kommet til en tid, hvor udtalelser og aktioner har langt større konsekvens, end hvad det hidtil har haft. Om det har betydning for streamingen af Yes musik er stadig tidligt at sige, men mon ikke, bunden er ved at være nået?

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-02-14/arket.png

Skjorte, Arket, 590 kr.

Køb her
/2023-02-14/corali.png

Øreringe, Corali, 2.900 kr.

Køb her
/2023-02-14/frama.png

Håndsæbe, Frama, 290 kr.

Køb her
/2023-02-14/other-stories.png

Bh, & Other Stories, 280 kr.

Køb her
/2023-02-14/ganni.jpg

Top, Ganni, 1.830 kr.

Køb her
/2023-02-14/h2o-fagerholt.jpg

Jeans, H2O Fagerholt, 1.800 kr.

Køb her
/2023-02-14/westman-atelier.png

Blush, Westman Atelier hos I Love Beauty, 380 kr.

Køb her
/2023-02-14/prada.png

Slippers, Prada, 6.500 kr.

Køb her
/2023-02-14/holzweiler.png

Blazer, Holzweiler hos Boozt, 3.400 kr.

Køb her
/2023-02-14/hay_0.png

Rispapirslampe, Hay hos Bahne, 460 kr.

Køb her
/2023-02-14/rowse.png

Serum, Rowse, 360 kr.

Køb her
/2023-02-14/loewe.jpg

Duftlys, Loewe, 620 kr.

Køb her
/2023-02-14/cos.png

Strik, Cos, 1.750 kr.

Køb her
/2023-02-14/damernes-magasin.png

Rose, Damernes Magasin, 350 kr.

Køb her
/2023-02-14/trine-tuxen.png

Keramikskål, Trine Tuxen hos Wood Wood, 2.500 kr.

Køb her