Kultur

Fra Hollywoodstar til fyrstinde i Monaco

af Trine Engskov Jensen, London 16/04/2010
Se smukke Grace Kellys storslåede garderobe på Victoria & Albert Museum i London

SMUKKE GRACE I LONDON

Grace Kelly gik fra feteret Hollywoodstjerne til fyrstinde af Monaco. Nu kan hendes spektakulære garderobe ses på Victoria & Albert Museum i London med udstillingen Grace Kelly: Style Icon. Et must-see!

Oplyste vitriner er ikke noget nyt. Stenalderredskaber, potteskår, tekstiler fra Persien, tidligere tiders manifester, vigtige underskrifter ... måske endda en mumie. Og selvom disse historiske levn, på trods af deres støvede image, sagtens kan være spændende, overvældende og interessante, så kan det alligevel være svært at skifte sommersol i byens parker og kølig hvidvin på hippe caféadresser ud med museernes parade af fortidige efterladenskaber. Det er dog lige indtil man svinger vejen forbi Victoria & Albert Museum, for blandt potteskår og manifester har dette londonske museum i løbet af sommeren oplyst en hel afdeling af vitriner med intet mindre end Grace Kellys garderobe - en glamourøs opvisning af blonder, silke og chiffon samt selvfølgelig den originale Hermès' 'Kelly'-taske.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.


Se de smukke billeder af Grace Kelly i ELLEs galleri her.

HOLLYWOODS PRINSESSE

Grace Patricia Kelly blev født i Philadelphia, USA den 12. november 1929 som den tredje i rækken af en søskendeflok på fire. Familien var velhavende, forældrene smukke og atletiske, disciplin og god opdragelse en selvfølge. Forholdende var privilegerede, men Grace Kelly havde svært ved at indfri familiens foreskrevne ambitioner og flyttede fra barndomshjemmet i en relativ ung alder - uden sin fars velvilje, men med stoisk beslutsomhed i bagagen i stedet. Grace Kelly ville være skuespiller, og skuespiller hun blev! Karrieren fra 1951-1956 var stejl opadgående, og skønt hun kun nåede at medvirke i 11 film, formåede hun alligevel at blive Hollywoods absolutte darling, og Alfred Hitchcocks, med hvem hun indspillede tre film; Dial M for Murder, Rear Window og To Catch a Thief, foretrukne muse. Grace Kellys korte filmkarriere endte brat, da romancen til fyrst Rainier af Monaco blev stadfæstet med et eventyrligt bryllup i 1956, og da titlen som fyrstinde ikke tålte Hollywoods løssluppenhed, koncentrerede Grace Kelly sig siden hen om sine royale pligter og sit familieliv. Hun veg dog aldrig fra sin plads som stilikon, en titel som ledsagede hende indtil hendes død i 1982, og som har fulgt hende lige siden.

TRE LIVSSTADIER

Udstillingen Grace Kelly: Style Icon fokuserer på tre stadier i Grace Kellys liv; skuespilleren, bruden og prinsessen. Lange rober, skjortekjoler og kaftaner er udstillet side om side med gamle filmklip, hvor de fremviste kjoler bliver bragt til live enten via uddrag fra Grace Kellys professionelle film eller med optagelser fra hendes private liv. Højdepunkterne er blandt andet kjolen, som Grace Kelly bar til sin borgerlige bryllupsceremoni samt den smukke Oscarkjole af Edith Head, som hun havde på, da hun modtog en statuette for bedste kvindelige hovedrolle i The Country Girl i 1954. Mange af designerne er velkendte navne som Yves Saint Laurent, Balenciaga samt Marc Bohan, daværende chefdesigner for Christian Dior og Grace Kellys yndling. Stilen, som kendetegner Grace Kelly, er yderst elegant om end meget simpel og uprætentiøs, for som hun selv har sagt: 'I think it's important to see the person first and the clothes afterwards'. Og selvom oplyste vitriner, dunkel belysning, arrangerede giner og nøje udvalgte kjoler på en måde vender totalt op og ned på dette udsagn, så hjælper denne eklektiske samling af unikke kreationer fra Grace Kellys garderobe os alligevel til at komme bag facaden og tættere på personen Grace Kelly ... samtidig.

Vi ender alligevel bare med at få røde næser og hvidvinen galt i halsen, hvis vi tager de traditionelle sommerfornøjelser for bogstaveligt. Derfor: Er du i London i løbet af sommeren, så tag en tur forbi Victoria & Albert Museum. Udstillingen løber indtil den 26. september, og entreen koster 6 pund.

Læs mere på http://www.vam.ac.uk/collections/fashion/gracekelly/

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-10-12/dagmar.png

Frakke, House Of Dagmar, 6.310 kr.

Køb her
/2023-10-12/the-garment.png

Kjole, The Garment, 2.530 kr.

Køb her
/2023-10-12/manu.png

Stiletter, Manu Atalier, 3.020 kr.

Køb her
/2023-10-12/lie.png

Øreringe, Lie Studio, 1.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/second-female.png

Frakke, Second Female, 2.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/opera-sport.png

Top, Opéra Sport, 1.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/agolde.png

Jeans, Agolde, 2.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/rotate.png

Nederdel, Rotate, 1.600kr.

Køb her
/2023-10-12/saint-laurent.png

Taske, Saint Laurent, 14.090 kr.

Køb her
/2023-10-12/atp.png

Støvler, Atp Atelier, 5.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/corali.png

Halskæde, Corali, 6.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/cnd.png

Neglelak, CND, 130 kr.

Køb her