Fem minutter med Skuespillerinde Rosalinde Mynster: ”Jeg læste manuskriptet over 100 gange”

Foto: PR
I filmen Christian IV – den sidste rejse, der har premiere netop nu, møder vi Christian IV’s ekskone, Kirsten Munk, der har siddet indespærret siden skilsmissen, og som nu skal underskrive en række anklagepunkter, så kongen kan få oprejsning inden sin død. Det er den for tiden helt uundgåelige skuespillerinde Rosalinde Mynster, der spiller den yngre Kirsten Munk, mens hendes mor, Karen-Lise Mynster, spiller den ældre version.   
 
 
Hvordan forberedte du dig på rollen som Kirsten Munk?
”Jeg læste manuskriptet over 100 gange for at få replikkerne og stemningen helt ind under huden. Selvfølgelig satte jeg mig også ind i de historiske fakta, men mit hovedfokus var at forløse selve historien i filmen og tale med Kasper Kalle (instruktøren, red.) om fortolkningen af Kirsten.” 
 
 Hvad var det ved rollen, der tiltalte dig?
”Kirsten Munk var en temperamentsfuld og lidenskabelig kvinde i en tid og i en position, hvor det ikke var så nemt, og hendes lidenskab kom til at koste hende dyrt. At blive gift med en konge som 17-årig og føde 11 børn på 13 år, er noget af et overgreb, men på det tidspunkt var det blot, hvad der forventedes af en kvinde. Hun var modig og turde drømme på trods af dette, hun havde enormt meget styrke og var meget inspirerende i sin kamp efter sin egen frihed og plads til at udleve sig selv.” 
 
På hvilke punkter kunne du genkende dig selv i Kirsten Munk?
”Temperamentet, haha. At kunne være sød og blid det ene øjeblik og rasende og rødglødende det næste!” 
 
Du spiller den yngre udgave af Kirsten Munk, og din mor, Karen-Lise Mynster, spiller den ældre udgave. Hvordan har I sparret sammen om rollen?
”Ikke særlig meget. Vi talte om nogle få karaktertræk, men ellers var der meget tillid til instruktøren, til manuskriptet og at vi på en eller anden måde i kraft af vores lighedspunkter – f.eks. vores stemme – samt vores forståelse af historien ville lave den fornødne synergi mellem de to tider i filmen.” 
 
 
Hvad var det mest udfordrende ved rollen og filmen generelt?
”Jeg har aldrig prøvet at spiller en karakter, der strækker sig så langt i alder – fra 14 til cirka 30 år. Man ser hende i forskellige situationer henover i denne periode. Det er ligesom at kigge på kunst – man må selv sætte punkterne sammen, forestille sig hvad der er sket, forestille sig begivenheder, stemninger længsler, liv osv. – alt det vi ikke umiddelbart kan se. Det er en dejlig måde at øve sig i at fantasere, så det var en god udfordring.”
 
Kan du løfte sløret for, hvad du arbejder på nu?
”Jeg går til prøver på Amadeus, der har premiere på Det kongelige teater i januar. Jeg spiller Mozarts kone Constance, så denne gang er det rokokokjoler, jeg skal spille i.”

Relaterede artikler