Film og TV

Var du vild med ‘Pose’, vil du elske denne konkurrence-serie

af Christoffer Mygind Juul 10/02/2022
Kunne du ikke få nok af de ekstravagante outfits og de vilde moves i serien ‘Pose’ er der masser af godt i vente.

Serien ‘Pose’, hvor vi følger en række såkaldte huse dyste mod hinanden til ballrooms i 80’ernes New York, var på mange måder banebrydende. For det første er det den serie i verden med det allerstørste cast af transkønnede kvinder nogensinde. For det andet er det en serie, der portrætterer et miljø, hvor størstedelen af den drag- og queer-kultur, vi kender i dag, har sit ophav.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Serien er skrevet og instrueret af Ryan Murphy, der blandt andet står bag serier som ‘Glee’, ‘American Horror Story’ og ‘Scream Queens’. Han identificerer sig selv som homoseksuel, og det er måske netop derfor, han har et særligt indblik i, hvor vigtig repræsentation er i tv og film. Det forklarer også, hvorfor seriens skildring af dansen kaldet vouging, ballroom-kulturen og de medvirkendes skæbner bliver gjort med så meget respekt.

‘Pose’ blev en succes og sikrede, at MJ Rodriguess som den første åbent transkønnede vandt en Golden Globe for bedste skuespiller for sin rolle som ‘house mother’ Bianca Evangalista. Og noget tyder på, at ‘Pose’ har været så stor en succes, at seere og producenter på ingen måde er færdige med ballroom-kulturen. Det kan du blandt andet se med konkurrence-serien 'Legendary', der i den grad også byder på masser af vouging, death drops og vild mode.Den havde første gang premiere i 2020 og kører nu på anden sæson på HBO Max.

Om ballrooms

Ballroms er en form for klubber, der opstod i 1920’ernes New York. De var safe spaces for særligt sorte og latinamerikanske queer- og transpersoner, der på det tidspunkt var - og stadig er - enormt udsatte for vold, fattigdom og misbrug på grund af samfundets stigmatisering af queer-personer.

Den drag-kultur, som mange i dag forbinder med RuPaul, stammer fra disse ballrooms, hvor såkaldte houses dyster i kategorier som vouging, mode, hår og ansigt foran en række dommere for at vinde eftertragtede pokaler.

Da Vogue i 2019 afholdte sit årlige Met Gala med temaet ‘Camp: Notes on Fashion’ var det anset som en tilkendegivelse af, hvor vigtig en betydning ballroom-kulturen har haft for mainstream populærkultur og mode. Det blev særligt understreget ved, at Vogues pre-party foregik på Stonewall Inn, hvor Stone Wall-optøjerne startede i 1969 og ledte til det, som vi kender som Pride i dag.

I konkurrence-serien dyster otte huse, som de selvvalgte danse-familier bliver kaldt i ballroom-kulturen, mod hinanden i forskellige kategorier for til sidst at vinde pokalen og de medfølgende 100.000 dollars. Blandt de otte huse er blandt andre House of Ninja, der blev grundlagt i 1980’ernes New York af den legendariske Benny Ninja, der bliver kaldt ‘The Godfather of vouging’. Han var med til popularisere den særegne dans, som Madonna brugte som inspiration til sit hit af samme navn til stor kritik fra ballroom-miljøet, der mente, at sangerinden tog ejerskab på en kultur, hun ikke selv var en del af.

I hvert afsnit af ‘Legendary’ dyster husene i forskellige klassiske kategorier fra ballroom-miljøet som blandt andet hår og ansigt, men også i temaer som Atlantis og Det Vilde Vesten. Her gælder det om, at dans, hår, outfit og generel attitude går op i en højere enhed for at sikre en sejr hos dommerne og undgå eliminering. Og det er ikke hvem som helst, der er at finde blandt dommerne i programmet. Megan Thee Stallion er fast dommer, mens både model Winnie Harlow, skuespiller Taraji P. Henson og Pose-skuespiller Dominique Jackson gæster undervejs for at bedømme de mange talenter.

Så var og er du vild med ‘Pose’, vil ‘Legendary’ uden tvivl vil efterlade dig gagging for more, hvis du heller ikke kan få nok af vouging og vilde performances. Du kan streame serien på HBO Max, hvor der lige nu er to sæsoner tilgængelige, mens en tredje er undervejs. Se en trailer for programmet herover.

Ballroom-ordbog

  • Vouging: Dans opkaldt efter magasinet Vogue, da man danser med en slags poseringer.
  • Death drop: Særligt dansetrin, hvor man danseren falder til gulvet i en form split.
  • Hus: En gruppe af venner, der fungerer som en selvvalgt familie med en mother eller father i spidsen.
  • Realness: At man ligner det, man optræder som.
  • Gagging: At man er helt vild med noget.

Sponsoreret indhold

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-10-12/dagmar.png

Frakke, House Of Dagmar, 6.310 kr.

Køb her
/2023-10-12/the-garment.png

Kjole, The Garment, 2.530 kr.

Køb her
/2023-10-12/manu.png

Stiletter, Manu Atalier, 3.020 kr.

Køb her
/2023-10-12/lie.png

Øreringe, Lie Studio, 1.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/second-female.png

Frakke, Second Female, 2.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/opera-sport.png

Top, Opéra Sport, 1.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/agolde.png

Jeans, Agolde, 2.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/rotate.png

Nederdel, Rotate, 1.600kr.

Køb her
/2023-10-12/saint-laurent.png

Taske, Saint Laurent, 14.090 kr.

Køb her
/2023-10-12/atp.png

Støvler, Atp Atelier, 5.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/corali.png

Halskæde, Corali, 6.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/cnd.png

Neglelak, CND, 130 kr.

Køb her