Foto: Foto: Nicole Rivelli / Prime Video
Film og TV

'The Marvelous Mrs. Maisel' og 4 andre serier, du skal se lige nu

Signe Bjørg Granberg 25/05/2023
Forårets bedste serier rummer både familiedrama, isnende gys og storslået komik tilsat blændende skuespilpræstationer fra øverste hylde.

Denne artikel blev første gang bragt på vielskerserier.dk

Selv om det kan være fristende at lade streaming være streaming og i stedet begive sig ud i det spirende forårsvejr, bør man ikke snyde sig selv for nogle af de fremragende serier, streamingtjenesterne bugner med i øjeblikket. Forårets must-see-serier byder på vanvittige mangemillionærer i strid, et strandet pigefodboldhold i den canadiske vildmark, rasende voksne i eksistentiel krise, isnende drama på hospitalsgangen og 1950’ernes kønsrollemønstre sat under (humoristisk) lup. Med andre ord: Noget for enhver seriesmag.

1. Succession

Foto: Foto: HBO Max

En af tidens bedste dramaserier, Succession, er aktuel med fjerde og sidste sæson. Den prisvindende serie, skabt af Jesse Armstrong, brillierer med spiddende samfundskritik, uovertruffent skuespil og velskrevne scener, og den tilbyder et fascinerende kig ind i de rige og magtfuldes liv.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Succession følger den stenrige forretningsmand, Logan Roy (Brian Cox), der ejer et af verdens mest magtfulde mediekonglomerater. I jagten på en arvtager for firmaet sender han familien ud i en altødelæggende kamp om magten – og det går ikke stille for sig. Som seer er man konstant godt underholdt, og man elsker at hade, og hader at elske den komplekse Roy-familie med patriarken Logan i spidsen og de fire børn, Kendall (Jeremy Strong), Shiv (Sarah Snook), Roman (Kieran Culkin) og Connor (Alan Ruck) i evig strid om familiedynastiets fremtid. Foruden de fire søskende er der også udefrakommende interessenter, der byder ind på medieimperiet, bl.a. en formidabel Alexander Skarsgård som tech-milliardæren Lukas Matsson.

Succession sæson 1-4 kan streames på HBO Max.

2. Yellowjackets

Foto: SkyShowtime

I 1996 styrter et fly ned i den canadiske vildmark, og ombord er et talentfuldt pigefodboldhold, hvis tilværelse bliver ændret for evigt. Pludselig handler det ikke længere om uskyldigt high school-drama i skolegården, men om benhård overlevelse i vildmarken. Hvordan klarer man sig i langt fra civilisationen? Hvem klarer sig?

Yellowjackets, der er aktuel med 2. sæson, er et uhyggeligt og til tider næsten ulideligt spændende bekendtskab, der leder tankerne hen på den ikoniske roman, Fluernes Herre. Serien foregår i to tidsperioder – dels i 1996 omkring det fatale flystyrt, dels 25 år efter, i nutiden, hvor man følger en række af de overlevende kvinder og deres kamp for at leve med fortiden, eller helt holde elementer af den skjult. Det er Ashley Lyle og Bart Nickerson (Narcos), der har skabt Yellowjackets, og det stærke cast, der hovedsageligt består af kvinder, tæller Christina Ricci, Melanie Lynskey, Simone Kessell, Tawny Cypress og Juliette Lewis.

Yellowjackets sæson 1-2 kan streames på SkyShowtime.

3. Beef

Foto: Netflix

Den succesfulde Amy (Ali Wong) og den selvmordstruede Danny (Steven Yeun) er på papiret vidt forskellige. De har dog det tilfælles, at de begge befinder sig i en eksistentiel krise og hader deres liv. Da de en dag næsten kører ind i hinanden på en parkeringsplads, bryder helvedet løs, og de to indebrændte sjæle starter en længerevarende strid, hvor de på både gakket og spidsfindig vis forsøger at ødelægge den andens liv.

Konfrontationen giver dem en snert af livsfølelse, og det er en fryd – og til tider decideret tåkrummende – at følge de to kamphaner lægge sig ud med hinanden. Beef foregår i et højt tempo og er virkelig velspillet. Amy og Danny er skildret både godt og nuanceret, og som seer har man svært ved at finde ud af, hvem af dem, man skal sympatisere med. Serien er skabt af Lee Sung Jin og er indtil videre en af de mest sete på Netflix i 2023.

Beef kan streames på Netflix.

4. Sygeplejersken

Foto: Tommy Wildner/Netflix

En morgen i marts 2015 modtager dansk politi et opkald fra en sygeplejerske på Nykøbing Falster Sygehus. Hun mistænker sin nære kollega for bevidst at slå patienter ihjel og frygter, at det lige er sket igen. Den danske miniserie, Sygeplejersken, er en intens og nervepirrende true crime-serie, baseret på Kristian Corfixens bog af samme navn.

Serien fortæller historien om sygeplejersken, Christina Aistrup Hansen, der tilbage i 2016 blev dømt for drabsforsøg på fire patienter. Men Christina er faktisk ikke hovedpersonen i Kasper Barfoeds veludførte spændingsserie – det er derimod kollegaen, der meldte hende til politiet, Pernille Kurzmann Larsen. Og dét greb gør serien ekstra interessant, for det tager noget at det sensationshungrende ud af historien og gør det i stedet til en fortælling om Pernille og hendes intense kamp for at bevise kollegaens skyld. Det er Fanny Louise Bernth og Josephine Park, der spiller henholdsvis Pernille og Christina, og de er begge blændende i rollerne.

Sygeplejersken kan streames på Netflix.

5. The Marvelous Mrs. Maisel

Foto: Foto: Nicole Rivelli / Prime Video

Den charmerende komedieserie The Marvelous Mrs. Maisel byder på et potpourri af rappe replikker, fascinerende figurer og fantastisk mode (herunder imponerende mange kostumeskift!) tilsat et humoristisk blik på 1950’ernes kønsrollemønstre. I centrum for alle herlighederne finder man Rachel Brosnahan som mønsterbryderen Miriam 'Midge' Maisel. Midge går fra at være den gode husmor, der tager sig af børnene derhjemme, til et liv som kvindelig standupkomiker i en mandsdomineret verden. Og hun viser sig at være rigtig god til det.

Serien følger hendes vej fra de første, tåkrummende optrædener på The Gaslight Cafe til langt større scener i New York – hele tiden med agenten Susie Myerson (Alex Borstein) ved sin side. Rachel Brosnahan (House of Cards) er decideret fremragende som Midge, og hun har vundet adskillige priser for rollen i tidens løb. Hun bærer uden tvivl størstedelen af den velskrevne serie, der er skabt af Amy Sherman-Palladino og Daniel Palladino, som også stod bag Gilmore Girls.

The Marvelous Mrs. Maisel sæson 1-5 kan streames på Prime Video.

Sponsoreret indhold

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-04-03/jacquemus-evt-med-buksen-til.jpg

Jakke, Jacquemus, 4.400 kr.

Køb her
/2023-04-03/jacquemus.png

Jeans, Jacquemus, 3.170 kr.

Køb her
/2023-04-03/prada-option-i-sort-og-hvid.png

Hæle, Prada, 6.400 kr.

Køb her
/2023-04-03/trine-tuxen2.png

Øreringe, Trine Tuxen, 1.200 kr.

Køb her
/2023-04-03/antipast-hos-another-nue.png

Sokker, Antipast hos Another Nue, 330 kr.

Køb her
/2023-04-03/anthurium.png

Blomster, Blomster Bjarne, 128 kr.

Køb her
/2023-04-03/skall.png

Cardigan, Skall Studio, 2.900 kr.

Køb her
/2023-04-03/masterpiece-2-in-1-lash-wow-aben-002.png

Masterpiece 2 in 1 Lash Wow Mascara, Max Factor hos Matas, 150 kr.

Køb her
/2023-04-03/marni-2_0.jpg

Taske, Marni, 4.100 kr.

Køb her
/2023-04-03/macfy23_lockedkiss_lipcolour_doyenne_open_3000x3000.png

Locked Kiss Ink 24HR Lipcolour Doyenne, Mac hos Zalando, 270 kr.

Køb her
/2023-04-03/louise-roe-hos-bahne.png

Champagne glas, Louise Roe hos Bahne, 600 kr.

Køb her
/2023-04-03/aiayu.jpg

Skjorte, Aiayu, 1.300 kr.

Køb her
/2023-04-03/flatlist.png

Solbriller, Flatlist, 1.600 kr.

Køb her
/2023-04-03/honey_300122_06311.png

Cleanser, Honey, 280 kr.

Køb her
/2023-04-03/sea-home.png

Pude, Sea home, 1.280 kr.

Køb her