Foto: Robyn Beck/AFP/Ritzau Scanpix
Film og TV

Her er 5 kvindelige instruktører, der definerer Hollywood lige nu

Af Daniel Lindkilde Engberg 21/03/2023
Fra agendasættende Greta Gerwig til kritikerroste Kathryn Bigelow, som blev den første kvindelige instruktør til at modtage en Oscar, er der flere kvinder, der er med til at slå tonen an i Hollywood lige nu.

Filmbranchen anses for at være overvejende mandsdomineret. Det er der en sandhed i, men det betyder ikke, at de er altdominerende. Der er kommet mere fokus på kvinder i filmbranchen, og anerkendelsen af dem er fulgt med.

Her er vores bud på fem af de bedste kvindelige instruktører, der er med til at definere filindustrien lige nu.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Greta Gerwig
Greta Gerwig er langt fra et ukendt navn i filmindustrien. Hun startede sin karriere som skuespiller og manuskriptforfatter i 2006-07. Det var dog først i 2017, at hun slog igennem som instruktør. Det var med filmen 'Lady Bird', der sikrede hende to Oscar-nomineringer, både for bedste manuskript og som bedste instruktør.

Hun har holdt trit med sit skuespil, men i 2019 vendte hun tilbage i instruktørstolen med 'Little Women', der blev nomineret til hele seks Oscars. En person, der kun har instrueret to film, men som tilsammen har fået 11 Oscar-nomineringer samt tilfredsstillet både anmeldere og publikum, er en, man skal holde øje med.

Den næste film i rækken for Greta Gerwig som instruktør er den stort anlagte 'Barbie' med Margot Robbie og Ryan Gosling i rollerne som Barbie og Ken. Næsten intet vides om plottet, men det bliver yderst spændende at se, hvad Gerwig gør med materialet.

Foto: Anthony Harvey/Shutterstock/Ritzau Scanpix

Céline Sciamma
Den franske instruktør Céline Sciamma er en af de største stemmer i den franske filmverden lige nu, og det med god grund. Lige siden hendes instruktørdebut i 2007 med filmen 'Naissance des Pieuvres' har hun været fast deltager ved filmfestivalerne, og hun har ad flere omgange fået stor lovprisning for sit arbejde.

Temaer, der går igen i Sciammas film, er flydende køn og seksuel identitet, som man eksempelvis ser i hendes film fra 2011, 'Tomboy'. Hun mener også, at tøjstilen er meget vigtig i en karakterskabelse, og hun er derfor ofte selv kostumedesigner på sine film.

Sciammas film har aldrig været de store finansielle succeser. Hendes største økonomiske succes er film 'Portrait of a Lady on Fire', der tjente godt 9,5 millioner dollars på et budget på lidt over 5 millioner dollars. Kvalitet skal ikke sidestilles med popularitet, og Schiamma har altid fået stor anerkendelse fra de højere lag af filmverdenen. Dem, der har set hendes film, er som regel gået derfra godt tilfredse.

Foto: Marechal Aurore/Shutterstock/Ritzau Scanpix

Sofia Coppola
I starten var hun måske mest kendt som datteren af Francis Ford Coppola, der instruerede mesterværker som 'The Godfather'-trilogien og 'Apocalypse Now', men Sofia Coppola har udviklet sig til en storslået instruktør i sin egen ret.

Hendes debutspillefilm 'The Virgin Suicides' fik generelt gode anmeldelser, men skuffede ved billetlugerne. Det var først med filmen 'Lost in Translation' med Scarlett Johanson og Bill Murray, at hun virkelig slog igennem. Med den film cementerede hun sin status som en af de bedste kvindelige instruktører. 'Lost in Translation' sikrede hende også to Oscar-nomineringer for bedste film og bedste instruktør. Hun løb endda afsted med en sejr i kategorien 'Bedste Originale Manuskript'.

Selvom hun er kendt for typisk at lave film ud fra et kvindeligt perspektiv, vil hun ikke beskrive sine film som feministiske. Den næste film fra Sofia Coppola er 'Priscilla', der vil dække forholdet mellem Elvis Presley og Priscilla Presley. I 2022 fulgte vi Elvis. Nu skal vi se det fra Priscillas perspektiv.

Foto: Angela Weiss/AFP/Ritzau Scanpix

Lena Dunham
Lena Dunham brød igennem med dramakomedien 'Tiny Furniture'. Senest har hun været aktiv med filmen 'Catherine Called Birdy'. Det er dog ikke på filmfronten, at Dunham har markeret sig mest.

En af kronjuvelerne i hendes karriere er HBO-serien 'Girls'. I 'Girls' er hun både skaber, medforfatter på to tredjedele af alle seriens afsnit, var hovedrolleindehaver og instruerede næsten en tredjedel af serien.

Dunham er ofte både foran og bag kameraet i sine produktioner. Der er altså tale om en instruktør, der virkelig har styr på sit kreative udtryk. Du kan altid forvente relaterbare situationer og et godt grin, når du ser noget fra Lena Dunham. Vi ser frem til hendes næste projekt, hvad end det så bliver.

Foto: Bei/Shutterstock/Ritzau Scanpix

Kathryn Bigelow
Oprindeligt var hun kunstmaler og fik sin uddannelse ved San Francisco Art Institute. Senere fik Kathryn Bigelow sin kandidatgrad i filmteori og -kritik. En fascination af vold på film ledte til hendes debut som instruktør i den 20 minutter lange kortfilm 'The Set-Up', hvor vi ser to mænd slå hinanden til plukfisk, mens to professorer diskuterer filosofien bag volden.

Selvom hendes film ikke altid er blevet taget lige godt imod, er der nogle, der stikker ud. Eksempelvis 'The Hurt Locker', der gjorde Bigelow til den første kvinde nogensinde til at vinde en Oscar for Bedste instruktør.

En anden film, hun instruerede, som er ikonisk af andre årsager, er filmen 'Point Break' med Patrick Swayze og Keanu Reeves. 'Point Break' fik generelt positive anmeldelser, og blev et lille hit ved billetlugerne, men har siden fået et kultfølge. Set i det store hele sker det ikke ofte, og det er noget af en bedrift i sig selv.

Den næste film Bigelow har i horisonten er 'Aurora', der er baseret på spændingsromanen af samme navn fra forfatteren David Koepp.

Foto: Isabel Infantes/PA Images/Ritzau Scanpix

Denne artikel blev første gang delt på vielskerstreaming.dk. Dette er en redigeret version.

Sponsoreret indhold

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-10-12/dagmar.png

Frakke, House Of Dagmar, 6.310 kr.

Køb her
/2023-10-12/the-garment.png

Kjole, The Garment, 2.530 kr.

Køb her
/2023-10-12/manu.png

Stiletter, Manu Atalier, 3.020 kr.

Køb her
/2023-10-12/lie.png

Øreringe, Lie Studio, 1.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/second-female.png

Frakke, Second Female, 2.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/opera-sport.png

Top, Opéra Sport, 1.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/agolde.png

Jeans, Agolde, 2.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/rotate.png

Nederdel, Rotate, 1.600kr.

Køb her
/2023-10-12/saint-laurent.png

Taske, Saint Laurent, 14.090 kr.

Køb her
/2023-10-12/atp.png

Støvler, Atp Atelier, 5.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/corali.png

Halskæde, Corali, 6.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/cnd.png

Neglelak, CND, 130 kr.

Køb her