Streaming bedste serier
Foto: HBO Max
Film og TV

Fra de toprige til de rasende: De 10 bedste 'Dramedy'-serier

Af Daniel Lindekilde Engberg 20/09/2023
Når man slår drama og comedy sammen, får man dramedy, og et væld af serier blander de to genrer med stor succes. Her vores bud på 10 af de bedste.

Denne artikel blev først bragt på vielskerserier.dk.

Drama og komedie er to genrer med stærke karakteristika, og tilsammen kan de give helt fantastiske resultater. Det har vi set utallige eksempler på de senere år, hvor serier som 'Succession', 'The Bear' og 'The White Lotus' har gået deres sejrsgang.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Her er vores bud på 10 serier, der blander de to genrer til topkarakter.

1. 'Succession'
2. 'Fleabag'
3. 'Atlanta'
4. 'The Bear'
5. 'Barry'
6. 'The Marvelous Mrs. Maisel'
7. 'Beef'
8. 'The White Lotus'
9. 'Sex & The City'
10. 'After Life'

1. SUCCESSION

Foto: HBO Max
'Succession'.

I HBO's monster-hitserie 'Succession' ligger komedien som et underspillet og subtilt træk under overfladen. Her følger vi Roy-familien, der, efter at familiens patriark, Logan, har annonceret sin tilbagetrækning fra verdens største medievirksomhed, kæmper om, hvem der skal overtage tronen.

Skarp dialog leveret med utrolig overbevisning af den spektakulære rolleliste giver en stor følelse af realisme, til tider næsten hyperrealisme. Eksplicit sprogbrug og sarkasme flyver om ørerne og resulterer ofte i et smil på læben eller momentane udbrud af latter.

Læg dertil den satiriske fremlægning af medieverden i USA og den fremragende behandling af de centrale temaer om magt, grådighed og vaklende moral. Man ender med en utrolig stærk serie, som man ikke kan lægge fra sig, når man først er gået i gang.

Succession kan ses på HBO Max.

2. FLEABAG

Foto: Luke Varley / Prime Video
'Fleabag'.

Phoebe Waller-Bridges ubestridte mesterværk 'Fleabag' rammer lige i hjertekulen og giver en god om gang latter med på vejen.

Den unge dame Fleabag har alt imod sig. Hendes veninde og forretningspartner har begået selvmord, forretningen er på randen af konkurs, og hendes kæreste har igen slået op med hende.

Et overflødighedshorn af vittig og tør britisk humor, der bindes op på Fleabags uendelige mængder af selvmedlidenhed danner en morsom ramme om en fortælling om sorg og skyld.

Det hele komplementeres selvfølgelig af Fleabags ikoniske kommentarer direkte til publikum i sjove bemærkninger.

'Fleabag' kan ses på Prime Video.

3. ATLANTA

Foto: Disney+
'Atlanta'.

Multitalentet Donald Glover har skabt serien om tre unge fyre, der prøver at arbejde sig op og bryde igennem på den urbane musikscene i Atlanta.

'Atlanta' skyer dog ikke de mindre morsomme elementer i de omgivelser, som serien er sat i. Racisme, bandevold og fattigdom er overalt at finde. Forfatterne formår dog at fremhæve det komiske i hverdagen for dette miljø, og serien blander komik og drama på fremragende vis ved hjælp af rappe replikker og de absurde situationer, som karaktererne kan befinde sig i pga. deres plads i verden.

'Atlanta' flotter sig også med en imponerende rå billedside, der perfekt fuldender stemningen og de hårde temaer, som serien bearbejder.

'Atlanta' kan ses på Disney+.

4. THE BEAR

Foto: Disney+
'The Bear'.

Når man først tænder for det blus, der er 'The Bear', går der ikke lang tid, før serien når kogepunktet.

Du skal i hvert fald være klar på at blive revet rundt, når stjernekokken Carmy prøver at få vendt skuden på den fallerede restaurant, han har arvet fra sin bror, som har begået selvmord.

Hvor første sæson er hårdkogt drama med små komiske elementer drysset hen over afsnittene, læner anden sæson sig i langt højere grad op ad det komiske. Her giver det endelig mening, at serien bliver omtalt som en dramedy, og så er det en af de bedste af slagsen.

'The Bear' kan ses på Disney+.

5. BARRY

Foto: HBO Max
'Barry'.

Lejemorderen Barry, der får en åbenbaring og vil forlade sit erhverv i håbet om at blive skuespiller, er en af de bedste mørke komedier i nyere tid.

Kontrasten mellem konsekvensfyldt vold og tør komik skaber utrolig morsomme og absurde øjeblikke, der alle understøttes i dramatisk henseende af Barrys kontinuerlige søgen efter en form for frelse.

Karakterdynamikkerne giver anledning til masser af latter, der bæres på skuldrene af en perfekt rolleliste. I modsætning til 'The Bear', læner 'Barry' sig mere over i det dramatiske, efterhånden som serien skrider frem.

'Barry' kan ses på HBO Max.

6. THE MARVELOUS MRS. MAISEL

Foto: Nicole Rivelli / Prime Video
'The Marvelous Mrs. Maisel'.

Hvad skal en husmor gøre i slutningen af 1950’erne, når hendes liv ramler sammen? Tale om det som standup-komiker naturligvis.

Det er præcis, hvad Midge Maisel gør på en utrolig rejse efter frigørelse og transformation for at blive en mere selvsikker kvinde, der måske endda nogle gange bliver for selvsikker. Det er en karakter med mange fejl og personlige problemer, og en serie, der er rig på drama. Foruden de åbenlyse standup-elementer og mange excentriske karakterer har serien en vittig dialog, der kører med 100 kilometer i timen.

Vi kan ikke nævne 'The Marvelous Mrs. Maisel' uden også at give et shout-out til 'Gilmore Girls', der ligeledes er skabt af Amy Sherman-Palladino, og er en fantastisk speedsnakkende dramedy i sin helt egen ret.

'The Marvelous Mrs. Maisel' kan ses på Prime Video.

7. BEEF

Foto: Netflix
'Beef'.

Nogle gange har man en af de dage, hvor alt går galt, og der ikke er noget bedre end et lille udbrud af raseri eller smålighed.

Det er tilfældet for Danny Cho og Amy Lau, der krydser hinandens veje i en lille hverdagssvipser, som langsomt begynder at konsumere hele deres eksistens. Det er trods alt lettere at være rasende end ikke at have kontrol over sit eget liv.

Serien viser mesterligt, at folk uanset deres umiddelbare succes kan have problemer i livet. Græsset er ikke altid grønnere på den anden side. Det giver både anledning til herlig satire og utroligt morsomme udvekslinger, efterhånden som deres fejde eskalerer.

'Beef' kan ses på Netflix.

8. THE WHITE LOTUS

Foto: HBO Max
'The White Lotus'.

Mike Whites satire over den rige overklasse er lige så hårdtslående, som den er underfundig.

I begge sæsoner af den populære serie følger vi en gruppe gæster, der ankommer til et luksuriøst hotel med en masse problemer, som selv en femstjernet oplevelse ikke kan kurere.

De velhavende karakterers selvoptagethed og selvretfærdighed danner et tveægget sværd, der på den ene side er lattervækkende, og på den anden side gør karaktererne mere menneskelige.

Derudover kommenterer serien på klasseforskelle, race og generationskløfter - nogle gange med et glimt i øjet, mens det andre gange er dødsens alvor.

'The White Lotus' kan ses på HBO Max.

9. SEX & THE CITY

Foto: HBO Max
'Sex and The City'.

Byen, der aldrig sover, har aldrig været mere levende, end når man følger de fire veninder Carrie, Samantha, Charlotte og Miranda igennem livets op- og nedture.

Seriens repræsentation af kvindelige venskaber og seksualitet var nyskabende, da serien fik premiere i 1998, og de fire veninders dynamik er stadig noget, serier nu til dags har svært ved at indkapsle så godt som 'Sex & the City' gjorde for 25 år siden.

Det er noget, som giver grobund for alt det, man kender fra hverdagen, både de følelsesladede og de latterfremkaldende øjeblikke, som serien skaber en perfekt balance imellem.

'Sex & the City' kan ses på HBO Max.

10. AFTER LIFE

Foto: Ray Burmiston / Netflix
'After Life'.

Ricky Gervais viser sig igen som et powerhouse af en komiker med noget på hjerte, når han indtager rollen som Tony, der har mistet sin kone og sin livsglæde sammen med hende.

Seriens fokus på sorg er hjerteskærende i al sin enkelhed og brutalitet, og 'After Life' fremstiller en karakter, man inderligt ønsker det bedste for (til trods for, at han også kan være et stort røvhul). Det taler til noget, de fleste kan relatere til: At man kan falde ned i et sort hul, når man har mistet et menneske, der stod en nært.

Tonys pessimisme og bitterhed blandet med Ricky Gervais’ tørre humor og sarkasme er en fontæne af sort komik, der fylder hvert afsnit, og giver anledning til flere akavede øjeblikke og en masse observationshumor.

'After Life' kan ses på Netflix.

Lyt til ELLEs podcast 'Klædt På', som er din månedlige podcast om tendenser, strømninger og insiderviden fra modens verden med Mads Emil Grove Møller som vært.

Sponsoreret indhold

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-10-12/dagmar.png

Frakke, House Of Dagmar, 6.310 kr.

Køb her
/2023-10-12/the-garment.png

Kjole, The Garment, 2.530 kr.

Køb her
/2023-10-12/manu.png

Stiletter, Manu Atalier, 3.020 kr.

Køb her
/2023-10-12/lie.png

Øreringe, Lie Studio, 1.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/second-female.png

Frakke, Second Female, 2.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/opera-sport.png

Top, Opéra Sport, 1.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/agolde.png

Jeans, Agolde, 2.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/rotate.png

Nederdel, Rotate, 1.600kr.

Køb her
/2023-10-12/saint-laurent.png

Taske, Saint Laurent, 14.090 kr.

Køb her
/2023-10-12/atp.png

Støvler, Atp Atelier, 5.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/corali.png

Halskæde, Corali, 6.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/cnd.png

Neglelak, CND, 130 kr.

Køb her