The Diplomat. Keri Russell as Kate Wyler in episode 103 of The Diplomat. Cr. Courtesy of Netflix © 2023
Foto: Netflix
Film og TV

Ann Lind Andersen: 5 bud på serier med kampdygtige kvinder i hovedrollerne

af Ann Lind Andersen 17/05/2023
Der har i mange år været et massivt efterslæb på kvindelige hovedroller i serier, men nu er serieland endelig ved at komme efter det. Ann Lind Andersen giver her 5 bud på serier med kampdygtige kvinder i hovedrollerne.

Den er der ikke helt endnu, den ligelige fordeling mellem kønnene, når det kommer til de bærende hovedroller i film og serier. Men at seriefronten er længere fremme end film, er der ingen tvivl om. Lige nu er serielandskabet fyldt med kvinder, der ikke bare tør tage kampen op mod verdens uretfærdigheder, men som også bliver beskrevet som vrede, hævngerrige og krakilske. Det kommer der ret gode serier ud af, og her er fem af dem, du absolut bør unde dig selv at se.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

1. The Good Mothers

Vi ved godt, at gangstere i den italienske mafia er heftige machomænd. Men præcis hvor toksisk maskulinitet, de faktisk er repræsentanter for, får man rig lejlighed til at tænke over og føle i The Good Mothers.

Serien er italiensk og er baseret på virkelige hændelser om, hvordan nogle kvinder i det berygtede Calabrien-syndikat, ‘’Ndragheta’en’, forsøgte at komme ud af mafiaens kløer ved at vidne imod nogle af de store bagmænd. Det er med andre en gangsterhistorie fortalt fra kvindernes synsvinkel, et nyt og anderledes take på en ellers fortærsket genre.

Og jeg skal lige love for, at det er nervepirrende på en ubehagelig, klaustrofobisk måde. For at ville ud af forbrydermiljøet kommer med en pris. Nogle gange en meget høj pris. Serien er sindssygt velfortalt, og man sidder med ondt i maven det meste af tiden. Men The Good Mothers er intet mindre end et lille mesterværk, der i den grad fortjener at blive set.

The Good Mothers kan ses på Disney+.

2. Beef

Kan kvinder være vrede på den rigtig grimme, uklædelige facon i serier? Det kan de, og det er Ali Wong i Beef, hvor hun som en rasende, aggressiv bilist begynder en genstridig fejde med en anden bilist, Danny, spillet af Steven Yeun.

Hvad der begynder som en ‘road rage’-hændelse, udvikler sig hurtigt til en krig, men samtidig får vi også forståelse for, hvorfor de to hovedpersoner er så vrede, at det kommer til at gå ud over deres nærmeste.

Meget af tiden er ingen af dem særligt sympatiske, men til gengæld er serien virkeligt godt skrevet, både i karaktertegninger, dialog og i satiren. Serien er allerede et hit, så hvis du ikke har set den endnu, er det bare om at komme i gang.

Beef kan ses på Netflix.

3. The Diplomat

Kate Wyler er vant til at være ‘påhæng’ til sin ambassadørmand i The Diplomat. Så da hun selv bliver spurgt, om hun vil være den nye amerikanske ambassadør i London, takker hun nej, fordi hun ved, at hun er for kantet til at egne sig som oplagt diplomatmateriale. Efter et diskret, men uafvendeligt pres fra højeste sted, indvilger hun dog modvilligt, og i løbet af serien handler det både om, hvordan hun sætter sig ind i jobbet – med et eksplosivt, højpolitisk drama på spil – og hvordan systemet også må indrette sig efter hende. En type kvinde, som embedsværket ikke er vant til.

Det er intelligent underholdning, både når det kommer til Wyler-parrets ægteskab, der er som et minefelt, og til det politiske spil. I hovedrollerne ses Keri Russell, der nærmest ikke er set bedre nogensinde, og altid leveringsdygtige Rufus Sewell som hendes mand. Samt et væld af fascinerende bikarakterer. Tilsammen gør de, at The Diplomat er en af denne sæsons absolutte must-sees.

The Diplomat kan ses på Netflix.

4. Bad Sisters

Jeg har tidligere rost Bad Sisters til skyerne, og jeg er ikke alene om det, for her for nylig tog serien en del priser ved årets uddeling af den irske film- og seriepris IFTA Film & Drama Award. Samtidig kunne Sharon Horgan, der er kvinden bag og en af hovedrolleindehaverne, afsløre, at sæson 2 nu er bekræftet. Gode nyheder! Selv om det i sagens natur må blive uden ‘the prick’, Claes Bang.

I serien spiller han John Paul, der er gift med den næstældste Garvey-søster, Grace. Men han er så ubehageligt et manipulerede og ondskabsfuldt svin, at alle de andre fire søstre hader ham, og langsomt brygger de på en plan om at slå ham ihjel. De er nået til et punkt, hvor de ikke vil finde sig i mere.

Det er dog ikke så ligetil at slå ihjel, som det ser ud på film, og deri ligger noget af komikken. Søstrene er stærke karakterer, som man holder af at følge, og med Eve Hewson, Daryl McCormack og mange flere udover de allerede nævnte skuespillere er Bad Sisters klasseunderholdning fra Irland.

Bad Sisters kan ses på Apple TV+.

5. The Good Fight

Den bedste hævn er at få succes, er der et ordsprog, der siger, og intet er mere sandt i The Good Fight, en spin-off af The Good Wife, begge skabt af Robert og Michelle King og begge advokatserier. Advokatserier er en genre, jeg har en svaghed for, for når sagerne og emnerne er relevante og skarpt skrevet, kan de være en kommentar på vores egen tid.

Christine Baranski er den succesfulde advokat, Diane Lockhart, der er på vej på pension i Sydfrankrig og har lavet en exit-aftale som partner i sit firma. Men da hendes revisor bliver anholdt for bedrag, er hele hendes opsparing pludselig væk, og i stedet må hun arbejde igen, det eneste sted hun kan få et job. Det er i et mindre advokatfirma, udelukkende med sorte partnere og ansatte, som tager sager om f.eks. politibrutalitet.

Diane må ligesom sin protegé, den nyuddannede Maia Rindell (Rose Leslie), der er datter af revisoren, arbejde sig op fra det nederste trin på rangstigen. Udover de to, glimrer The Good Fight ved at have en myriade af andre gode kvindekarakterer, og med seks sæsoner – serien blev afsluttet i november sidste år – er der masser at gå i gang med.

The Good Fight sæson 1-6 kan ses på HBO Max.

Denne artikel blev første gang bragt på vielskerserier.dk.

Sponsoreret indhold

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-10-12/dagmar.png

Frakke, House Of Dagmar, 6.310 kr.

Køb her
/2023-10-12/the-garment.png

Kjole, The Garment, 2.530 kr.

Køb her
/2023-10-12/manu.png

Stiletter, Manu Atalier, 3.020 kr.

Køb her
/2023-10-12/lie.png

Øreringe, Lie Studio, 1.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/second-female.png

Frakke, Second Female, 2.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/opera-sport.png

Top, Opéra Sport, 1.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/agolde.png

Jeans, Agolde, 2.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/rotate.png

Nederdel, Rotate, 1.600kr.

Køb her
/2023-10-12/saint-laurent.png

Taske, Saint Laurent, 14.090 kr.

Køb her
/2023-10-12/atp.png

Støvler, Atp Atelier, 5.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/corali.png

Halskæde, Corali, 6.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/cnd.png

Neglelak, CND, 130 kr.

Køb her