Foto: HBO
Film og TV

23 facts, der vil forandre måden, du ser 'Sex and the City' på

Af Rose Maria Boelsmand 1/11/2022
Få TV-serier har som 'Sex and the City' formået at tryllebinde os i mere end to årtier. Men har du nogensinde lagt mærke til, at Carrie fx aldrig bruger bandeord? Vi har samlet 23 facts, der sandsynligvis vil forandre måden, du kommer til at se 'Sex and the City' på fremover.

Der er løbet meget vand under broen, siden første episode af den serie, der skulle vise sig at blive et af nyere tids mest indflydelsesrige TV-serier, havde premiere den 6. juni 1998.

Vi taler naturligvis om 'Sex and the City'.

Selvom de fire fiktive veninder dengang (fra 1998 til 2004, hvor serien løb over skærmen første gang) banede vejen for en hyldest og glorificering af single-livet for kvinder over 30 år, er der også mange ting ved 'Sex and the City', der i dag set med nutidens ’woke’-briller på, er håbløst tonedøve.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Men det var en anden tid, og selvom vi i dag ved, at meget af det, der bliver sagt i den 20 år gamle serie ikke længere har gang på jord, så kan vi alligevel ikke lade være med at sætte den på igen. Og igen. Og igen.

Fordi uanset hvor forkert meget af det, der bliver sagt lyder i dag, så kan man ikke komme uden om, at det er god underholdning.

Derfor er vi også altid nysgerrige, når vi får serveret facts om, hvad der udspillede sig bag kulisserne i serien og hvor meget indflydelse, skuespillerne selv havde på deres roller.

Herunder har vi samlet 23 behind-the-scenes informationer, der blev fortalt af de medvirkende og producerende i bogen ’Sex and the City: Kiss and Tell’, der med garanti får dig til at være lidt mere opmærksom, næste gang du sætter dig til rette i sofaen med Carrie, Samantha, Charlotte og Miranda.

1. Sarah Jessica Parker var skeptisk efter, at pilot-episoden var blevet optaget og ønskede faktisk at komme ud af sin kontrakt. Hun var efter eget udsagn bange for at være bundet til én serie resten af livet.

Foto: HBO

2. Kim Cattrall var også indledningsvis skeptisk for serien, og HBO nåede faktisk at hyre end anden til at spille Samantha Jones, inden Cattrall officielt skrev kontrakten under.

Foto: HBO

3. Har du nogensinde undret dig over vejret i serien? Og at årstiden stort set aldrig skifter? Så har du helt ret. Efter holdet havde skudt episode 6 i sæson 1, hvor Carrie og Miranda går en tur i River Side Park, godt pakket ind i jakker og halstørklæder, ser man nøgne træer bag dem. Det syn huede ikke produceren Michael Patrick King, hvorefter han besluttede, at optage serien i evigt forår. Vi ser derfor ikke andre årstider i serien, før sidste episode af sæson 4.

Foto: HBO

4. Sarah Jessica Parker faldt og snublede ofte med vilje i rollen som Carrie Bradshaw. Hun har siden fortalt, at hun synes det at snuble i designersko passede til Carries karakter, hvis liv og personlighed det meste af tiden var et værre rod. Hun har ligeledes sagt, at fordi Carries lejlighed også var et stort rod, burde hun nærmest falde over skotøjsæskerne, fordi de altid stod i vejen.

5. Afsnittet ’I Heart NY’, hvor Miranda føder sin søn Brady, er faktisk inspireret af Cynthia Nixons eget liv. Hun havde selv (udover sin kæreste) en veninde med til fødslen af sine børn, og veninden agerede – ligesom Carrie – moderator på fødestuen, så alt blev mere roligt og afslappet.

Foto: HBO

6. Scenen, hvor Carrie og Big falder i vandet i afsnittet ’Cock-a-Doddle-Do’ er optaget i et one-take. Crewet på optagelsen var først nødt til at rense søen for affald, fordi det ville tage for lang tid at skyde om med hår, makeup og tøj, hvis alt først var vådt. Sarah Jessica Parker har siden fortalt, at hun var rædselsslagen inden optagelsen, og at hun skar sig i foden i styrtet, så hun var nødt til at få en stivkrampevaccination, efter at scenen var optaget.

Foto: HBO

7. Det er ikke atypisk at høre uartige ord, når man ser 'Sex and the City'. Men har du lagt mærke til, at de sjældent kommer fra Carrie? Allerede fra første episode havde Sarah Jessica Parker et ønske om, at Carrie skulle bruge så få bandeord som muligt; både i tale og når hun skrev sine klummer. Derfor ser vi stort set ikke Carrie bande i seriens seks sæsoner.

8. Mr. Big fik først sit navn (John Preston) i seriens allersidste episode. Det betyder, at da Carrie modtog invitationen til Big og Natashas forlovelsesfest, var seriens regissør nødt til selv at finde på et navn til invitationen. Hun kaldte Big for ’Boris’, og Sarah Jessica Parker var ved at fald om af grin, da hun læste kortet for første gang.

Foto: HBO

9. Aiden Shaw havde mange fans, og efter han og Carrie slog op første gang, igangsatte hans fans en kampagne for at få ham tilbage i serien. Der var det dog allerede besluttet, at Aiden og Carrie skulle finde sammen igen, men produceren Michael Patrick King tog det blot som en ekstra indikation på, at de havde truffet det rigtige valg i forhold til at få ham tilbage i serien.

Foto: HBO

10. Åbningsscenen, hvor Carrie valser rundt i New Yorks gader i sit tylskørt, er ikke en original sekvens. Faktisk er den meget inspireret af åbningsscenen fra 1970’er-serien 'The Mary Tyler Moore Show', der fortæller en historie omkring hovedpersonen. Lighederne er mange; fra det første close-up af Carrie/Marys ansigter, til billedet af en by på afstand, en kvinde, der går i sin egen verden midt i byen og slutbilledet med karakteren blandt mennesker, der kigger skævt til hende. Se selv:

11. Sarah Jessica Parker var flov i dagevis, inden hun skulle optage scenen, hvor hun prutter i sengen med Big, og hun slog faktisk hovedet i virkeligheden, da hun spændede ud af sengen med dynen over hovedet.

12. Tøjet er en stor del af 'Sex and the City' og stylisten på serien, Patricia Field, klædte karaktererne på i alt fra fund, hun havde fundet gratis i tøjcontainere, til genstande, der kostede en lille årsløn. Patricia Field havde et princip om, at så længe et tøjstykke eller en accessory repræsenterede karakterernes stil og personlighed kunne den bruges – uanset ophav. Derfor ser vi både Carrie i vintage (eksempelvis den blå kappe hun har på i episoden ’The Agony and the Ex-tacy’, som Field havde købt i en genbrugsbutik til 5 dollars) og dyre Manolo Blahnik-sko. Efter hver episode kunne de medvirkende vælge at købe alt, der var blevet købt til deres karakterer. Både Sarah Jessica Parker, Cynthia Nixon og Kristin Davis købte en del fra henholdsvis Carries, Mirandas og Charlottes garderober, men Kim Cattrall holdte sig tilbage, da hun ikke personligt kunne identificere sig med Samanthas flamboyante stil.

Foto: HBO

13. Karakteren Steve Brady blev skrevet specielt til skuespilleren David Eigenberg, der spiller rollen. Han havde været til audition til flere roller i serien, men en af producerne, Jenny Bicks, følte, at han skulle have noget helt særligt.

Foto: HBO

14. Der var bred uenighed mellem showets producere og HBO om, hvorvidt Carrie og Big skulle have en affære. Manuskriptforfatterne holdt dog ved, at det blandt andet var seriens raison d’être, at vise sider af livet, der ikke just er behagelige, men ikke desto mindre var realistiske og – desværre – relaterbare. Derfor trumfede de til sidst affæren igennem.

Foto: HBO

15. I afsnittet ’The Domino Effect’, hvor Charlotte besøger Dr. Mao for at få fertilitetsbefordrende akupunktur, havde Kristin Davis sin egen akupunktør med på optagelserne. Alle scenerne blev skudt på én dag, hvor hun fik indsat nåle hvert 45. minut, og endte med at have fået 10 timers akupunktur, da dagen var omme.

Foto: HBO

16. Kim Cattrall var altid klar på at prøve nye ting af, og havde altid selv forslag til, hvordan hendes scener (ofte dem med mænd involveret) skulle filmes. Da hun skulle filmes i scenen med brandmanden, foreslog hun at imitere en sirene, når hun fik orgasme, blot for at demonstrere alsidigheden i Samanthas sexliv.

Foto: HBO

17. Carrie var aldrig nøgen i serien og bar altid BH i sengen. Hendes lingeri var inspireret af Marilyn Monroe.

Foto: HBO og Pinterest

18. En af Cynthia Nixons yndlingsscener var dengang Miranda fik et panikanfald i seriens anden sæson. Ifølge Nixon er det første gang, at Miranda viser sin sårbare side, og det var også første gang, at serien adresserede psykiske udfordringer.

19. Samanthas stil er inspireret af to ikoner: Joan Collins og Kim Novak. Hvis du ser godt efter, kan du sagtens spotte lighederne mellem verdensstjernerne og Samantha Jones.

Foto: HBO og Ritzau/Scanpix

20. 'Sex and the City' er karakteriseret af meget lidt improvisation fra de medvirkendes side. Alle holdte sig til manuskriptet, og de gange, der blev improviseret, blev det ofte klippet ud. Kun to gange kom skuespillernes egen improvisation med: Da Big i sæson 3 indrømmer til Carrie, at hans nye ægteskab går dårligt, tilføjede Chris North selv: ”I’m so fucked up”. Anden gang var i sjette sæson, hvor David Duchovny optræder som Carries gymnasiekæreste, Jeremy. Da de kysser første gang (som voksne) tilføjede Duchovny selv: ”That’s a lot better without the gearshift sticking up my ass,” og det valgte produktionen at beholde. Scenen havde heller ikke været den samme foruden.

21. Willy Garson, der spillede Stanford Blatch, og Sarah Jessica Parker var gode venner, før de begge blev hyret til deres respektive roller i 'Sex and the City'.

Foto: HBO

22. Mirandas fans elskede den opsang, karakteren gav de tre andre veninder i episoden ’Take Me Out to the Ball Game’ i anden sæson, hvor hun skælder dem ud over ikke at kunne tale om andet end mænd. Cynthia Nixon har fortalt, at folk efterfølgende stoppede hende på gaden og sagde tak for at hun (eller rettere, Miranda) sagde fra overfor de indholdsløse samtaler. Se selv om du er enig med Miranda i klippet nedenfor.

23. Historien om hvordan Samantha møder James på en jazz-klub i første sæson er taget direkte ud af Kim Cattralls eget liv. Det var nemlig sådan, at hun selv mødte sin eksmand.

Foto: HBO

Sponsoreret indhold

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-10-12/dagmar.png

Frakke, House Of Dagmar, 6.310 kr.

Køb her
/2023-10-12/the-garment.png

Kjole, The Garment, 2.530 kr.

Køb her
/2023-10-12/manu.png

Stiletter, Manu Atalier, 3.020 kr.

Køb her
/2023-10-12/lie.png

Øreringe, Lie Studio, 1.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/second-female.png

Frakke, Second Female, 2.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/opera-sport.png

Top, Opéra Sport, 1.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/agolde.png

Jeans, Agolde, 2.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/rotate.png

Nederdel, Rotate, 1.600kr.

Køb her
/2023-10-12/saint-laurent.png

Taske, Saint Laurent, 14.090 kr.

Køb her
/2023-10-12/atp.png

Støvler, Atp Atelier, 5.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/corali.png

Halskæde, Corali, 6.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/cnd.png

Neglelak, CND, 130 kr.

Køb her