Foto: PR
Kultur

Det skal du se, opleve og læse i oktober

Af Redaktionen 3/10/2022
Vejret indbyder efterhånden til at trække indenfor. Vi har samlet gode bøger, film, albums og udstillinger, du kan underholde dig med.

SE: LYKKELIGE OMSTÆNDIGHEDER
Som skuespiller har Anders W. Berthelsen en særlig evne til at tilføre dybde, varme og menneskelighed, uanset om genren er drama eller drengerøvskomedie, og denne særlige evne har han taget med ind i sin debut som instruktør.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

‘Lykkelige omstændigheder’ er både fin og underfundig, morsom og rørende, men altid med et varmt blik for karaktererne og de særheder, der gør dem levende og vedkommende.

Sofie Torp og Roberta Reichardt spiller søstrene Katrine og Karoline, der udadtil ikke kunne være mere forskellige. Katrine er den kontrollerede storesøster med orden i sagerne, mens lillesøster Karoline lever en mere kaotisk tilværelse uden ret meget mål og retning. Men da Karoline bliver gravid ved et uheld, øjner Katrine en mulighed for at få opfyldt sit livs drøm om et barn – og tilbyder Karoline at betale hendes gæld.

En byttehandel der på papiret virker god for begge.

Men så er der lige det der med de pokkers følelser og livet tilfældigheder.

'Lykkelige omstændigheder' får biografpremiere 6. oktober.

Foto: PR
'Lykkelige omstændigheder'

OPLEV: CRYPTOPONG
Hvordan påvirker den digitale nutid og fremtid vores selvopfattelse og opfattelse af verden? De spørgsmål undersøger Radar Contemporary.

Stifterne Ida Kvetny og Diana Velasco har siden 2018 stået bag flere gruppeudstillinger med danske og internationale kunstnere, der – som dem selv – ‘forbinder’ klassiske kunstnerisk udtryk med nye teknologier. Ida Kvetny viste f.eks. i ’Kunstnerkolonien’ på DR, hvordan hun med udgangspunkt i malerier skaber digitale værker, der udforsker tid og sted med Virtual Reality og Augmented Reality.

Med ’CryptoPong’ i Nikolaj Kunsthal er der fokus på NFT-kunst (non-fungible token) … altså ’ikke udbyttelig mønt’. Og hvad er det? Det er digitale kunstværker, køberen får digital rettighed til – hvilket på ganske få år er blevet big business.

’CryptoPong’ går heldigvis bag om hypen og undersøger ”den diversitet, der er på spil på crypto-kunstscenen”.

Cryptopong kan opleves på Nikolaj Kunsthal frem til 22. januar 2023

Foto: PR
IDA KVETNY. ’HERMÉS’, 2022

LÆS: ‘ECHOES FROM AN INNER WAR’, IAMJJ
Den dystre inspiration fra Nick Cave og Leonard Cohen er tydelig på IAMJJ’s tredje album, og samtidig er københavneren anderledes end andre mørkemestre. Når man er forbi den specielle engelske udtale, er numrene ekstremt smittende. Blød vokal og elementer fra både ambient, folk og rock – tilsat støvede funkvibes.

ECHOES FROM AN INNER WARer udkommet.

Foto: PR
‘ECHOES FROM AN INNER WAR’

LÆS: RIGET: EXODUS
25 år er gået, siden porten til ‘Riget’ blev åbnet. Men nu inviterer Lars von Trier os igen til at ”tage det gode med det onde” i ‘Riget: Exodus’, der skal afslutte den fortælling, somi 90'erne revolutionerede dansk drama med sin blanding af gys, gru og grotesk komik.

Hovedrollen spilles denne gang af Bodil Jørgensen, hvis søvngænger Karen lader sig indlægge på neurologisk afdeling for at finde ud af, hvad det er for ånder, der bliver ved med at kalde hende tilbage til Riget. I søvne vandrer hun dybt ned under hospitalets gange, ned til ånderne i blegedammene.

Imens går livet sin skøre gang på neurologisk afdeling, hvor den ene er mere tosset end den anden, og den både absurde og ildevarslende tone er intakt.

'Riget: Exodus' kan ses på Viaplay fra 9. oktober.

Foto: PR
'Riget: Exodus'

OPLEV: DET KOLDE ØJE. TYSKLAND I 1920'ERNE
90 kunstnere og mere end 500 værker er flyttet ind i hele Louisianas Sydfløj dette efterår og vinter. Og man må formode, at der er noget for enhver smag, for det er, som titlen antyder, den tyske og mangefacetterede kultur- og kunstbevægelse Neue Sachlichkeit, der brød igennem i 1920’erne og ophørte efter nazisternes magtovertagelse i 1933.

Fælles for Neue Sachlichkeit var et opgør med tidligere tiders avantgardistiske epoker. Nu skulle der males figurativt, gerne realistisk. Og for kunstnere som f.eks. George Grosz også politisk. Mellemkrigstids-kunst, der satirisk fremstillede et falleret samfund med karikerede malerier af især den herskende klasse.

En maler som Otto Dix var i sine krigsbilleder mere dokumenterende, og var i den grad også optaget af tidens dekadence – ‘de brølende tyvere’, kabareter, vildskab, frisind, men også forfald.

Det kolde øje. Tyskland i 1920’erne kan opleves på Louisiana fra 14. oktober til 19. februar 2023.

Foto: Scala, Florence. © Otto Dix / Visda
OTTO DIX. ’SYLVIA VON HARDEN’, 1926. MUSEE NATIONAL D’ART MODERNE – CENTRE POMPIDOU

LYT: ‘DIRT FEMME’, Tove Lo
”It’s tough out in the real world, let’s go back to our world”, synger svenske Tove Lo et sted på sit nye femte album. Popstjernens glasklare stemme vrider sig i hæse udsving som et sværd gennem store ballader og discotracks, der cementerer hendes status som et af poppens stærkeste kort.

'Dirt Femme' udkommer 14. oktober

Foto: PR
'Dirt Femme'

OPLEV: FRANCISKA CLAUSEN – HELE BILLEDET
Franciska Clausen var midt i tyverne, da hun som den eneste danske kunstner var elev hos maskinæstetikkens nestor, Fernard Léger i Paris. Før det havde hun studeret både i Danmark og Tyskland.

I Paris blev hun en del af det internationale og toneangivende avantgardemiljø og anerkendt for sit nonfigurative maleri og udforskning af strenge geometriske former. Men i 1932 blev hun af økonomiske årsager nødt til at vende hjem til Danmark, og her blev hun totalt overset af både kolleger og kritikere. Hun lagde det abstrakte maleri på hylden og levede i stedet af at male portrætter.

I 1950’erne opstod der fornyet interesse internationalt – tak for det – og Franciska Clausen genoptog sin kunstneriske og eksperimenterende praksis.

Nu er vi andre så heldige, at Aros viser den hidtil største udstilling og forfatteren Agnete Braad udgiver romanen ’Franciska’.

'Franciska Clausen – Hele billedet' kan opleves på Aros frem til 26. februar 2023.

Foto: ARoS Aarhus Kunstmuseum
FRANCISKA CLAUSEN. ’PIBERNE’,1929.

LYT: ‘BLUE REV’, Alvvays
Er du en sucker for skramlet indiepop med henslængte vokaler i front, så kender du nok allerede Alvvays.

Det nye album fra den canadiske gruppe med Molly Rankin i front er en fin forening af tempo, støjguitar, meloditæft og indadvendt shoegaze. Perfekt til et melankolsk og smånostalgisk efterår.

'Blue Rev' udkommer 7. oktober.

Foto: PR
'Blue Rev'

Sponsoreret indhold

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-10-12/dagmar.png

Frakke, House Of Dagmar, 6.310 kr.

Køb her
/2023-10-12/the-garment.png

Kjole, The Garment, 2.530 kr.

Køb her
/2023-10-12/manu.png

Stiletter, Manu Atalier, 3.020 kr.

Køb her
/2023-10-12/lie.png

Øreringe, Lie Studio, 1.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/second-female.png

Frakke, Second Female, 2.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/opera-sport.png

Top, Opéra Sport, 1.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/agolde.png

Jeans, Agolde, 2.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/rotate.png

Nederdel, Rotate, 1.600kr.

Køb her
/2023-10-12/saint-laurent.png

Taske, Saint Laurent, 14.090 kr.

Køb her
/2023-10-12/atp.png

Støvler, Atp Atelier, 5.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/corali.png

Halskæde, Corali, 6.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/cnd.png

Neglelak, CND, 130 kr.

Køb her