Foto: PR
Kultur

Det skal du opleve, læse og høre i september

af Redaktionen 15/09/2022
Vejret indbyder efterhånden til at trække indenfor. Vi har samlet gode bøger, film, albums og udstillinger, du kan underholde dig med.

OPLEV: EN ANDEN SURREALISME
Den Frie Udstillingsbygning indleder med ‘En anden surrealisme’ en ny forskningsbaseret udstillingsrække. I 1935 blev den første internationale surrealistiske udstilling afholdt på netop Den Frie med deltagelse af blandt andre Salvador Dali, Max Ernst og René Magritte. De senere år har markante nye surrealistiske strømninger gennemsyret samtidskunst.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Men hvad er den nye surrealisme? Og hvordan er den forbundet med den oprindelige?

De spørgsmål kan du få svar på i Den Frie, hvor nye og gamle værker er udstillet side om side. ‘En anden surrealisme’,

Den Frie Udstillingsbygning fra 26. august til 23. oktober. Se mere her.

'En anden surrealisme'

LÆS: TOVE OG ESTER – EN BREVVEKSLING
Det er nemt at forelske sig i brevene mellem de to forfattere Tove Ditlevsen og Ester Nagel, der lige er blevet genudgivet i en revideret version.

Den kærlige, humoristiske tone mellem de to skrivende, der ser hinanden så sjældent, men deler så meget, er smittende, og selv om man ikke kender alle de personer, der refereres til, kan den indforståede tone – og datidige filmreferencer som “Rædsomt, Emeline, rædsomt!” – sagtens sluges.

Tove og Ester lærte hinanden at kende i 1940, da Tove inviterede sin Hvedekorns-fælle med i en klub for unge kunstnere, og de blev ved med at se hinanden indtil starten af 1970’erne. Tove Ditlevsens depressive perioder og hendes skilsmisser vender de to også i brevvekslingen, der ellers kredser om det svære forhold mellem at være nogens hustru, mor og husmoder – og så have et ønske om at skabe kunst.

Hver kæmpede de også med forventningspres og det at søge egen opmærksomhed: Tove Ditlevsen mærkede succesens åg på sine skuldre, mens Ester Nagel stod i skyggen af sin mand, Halfdan Rasmussen, og blev reduceret til et ’fru’ i avisspalterne.

De to forfatteres breve er i dén grad stadig relevante i dag.

Tove Ditlevsen og Ester Nagel: Tove og Ester – En brevveksling. Mikrobe, 250 kr.

Tove og Ester – en brevveksling

SE: ‘OFFICIAL COMPETITION’
Penélope Cruz og Antonio Banderas er to af Spaniens mest internationalt succesfulde skuespillere, der i efterhånden flere årtier har formået at jonglere en Hollywoodkarriere med filmarbejde i hjemlandet.

Alligevel har de to aldrig rigtig spillet sammen, bortset fra små glimt i Almodovars film.

Men de virker, som om de har haft en fest i Gastón Duprat og Mariano Cohns ‘Official Competition’, en velturneret og til tider syreskarp satire over filmbranchen og skuespillerlivet.

Penélope Cruz er ubetaleligt morsom som den excentriske filminstruktør Lola, der ikke går af vejen for at presse sine skuespillere, og sig selv, til det yderste for sine film. Men da hun bliver sat til at instruere den prisvindende roman ‘Rivalerne’, går hun lige til grænsen – og måske lidt over.

‘Official Competition’ kan ses i biografen nu.

‘OFFICIAL COMPETITION’

LYT: ‘ÄLSKAR', NINA NESBITT
Nina Nesbitts nye album er fuld af popanthems med catchy melodier og skarp lyrik om bl.a. de stereotype forventninger, der kan være til unge kvinder, når de rammer midttyverne – tænk en indieversion af Taylor Swift med både store ballader og dansevenlig 80’er-energi.

Du kan lytte til 'Älskar' her.

'Älskar' af Nina Nesbitt

LÆS: LIVET GÅR OVER SINE BREDDER
Lea Marie Løppenthins tredje roman 'Livet går over sine bredder' er på en gang en virkelig mærkelig og utroligt underholdende bog om noget så grundlæggende som livets cyklus.

Som en moderne Dante forener hun hverdag med myte, det dramatiske med komedien og nogle virkelig syrede tekststykker – der i Lea Marie Løppenthins hænder hedder ’intermezzoer’ – om Underverdenen og dødsriget.

Op til det første intermezzo er det nogenlunde realistiske forhold: Felix er på vej fra Bruxelles til København i et tog, der ikke viser sig at være så romantisk en oplevelse, som hans veninde Eva havde ment. Han skal besøge Eva i hendes nye hjemby, hvor hun bor med sin datter og kæresten Simon, der dog lige nu er i London med sit arbejde. I Maribo på Lolland bor københavnske Ole i et kloster, da han har fået arbejde i sin idealistiske faster Karens virksomhed, der skaber klimabevidste begravelser, hvor den afdøde forvandles til kompost på seks uger.

Da Eva og Felix lander på Lolland i forbindelse med et dødsfald, vikler karakterernes historier sig ind i hinanden, og ud vokser en vild kollektivroman, som er nyskabende, fantasifuld og lidt forvirrende.

Lea Marie Løppenthin: Livet går over sine bredder. Gyldendal, 250 kr.

'Livet går over sine bredder'

OPLEV: EJNAR NIELSEN – LIVSTEGN
Kunstneren Ejnar Nielsen (1872-1956) var måske nok den danske billedkunstner, der forholdt sig mest direkte til eksistentielle – og ofte tabuiserede – emner som sygdom, handicap, ensomhed, fattigdom og død.

I 1894 rejste han som ung kunstner fra København til den midtjyske landsby Gjern, og særligt værkerne fra hans tid der kredser om kirkegårde, tuberkuloseramte unge, kontrasten mellem begravelser og de omgivende smukke landskaber og lignende. De mennesker, han portrætterede, var blinde, fattige og syge – noget man ikke ofte så i samtidens portrætkunst.

Det har givet ham tilnavnet ”Dødemaleren”, ligesom ungdomsværket blev kaldt hans ”sygejournal fra Gjern”, men i hans billeder spirer også håb, lys og liv under den umiddelbart trøstesløse overflade.

‘Ejnar Nielsen – Livstegn’. Den Hirschsprungske Samling. 24. august -11. december. Se mere her.

‘Ejnar Nielsen – Livstegn’

LYT: 'OCEAN LETTERS’, HANNAH SCHNEIDER
‘Ocean Letters’ er Hannah Schneiders første album i syv år og er til dig, der elsker stemningsfuld drømmepop med masser af rumklang. Her mødes klaver, englekor og minimalistisk electronica i en luftig kombi, der også har været i flittig P6-rotation.

‘Ocean Letters’ udkommer 30. september.

'Ocean Letters'

Sponsoreret indhold

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-10-12/dagmar.png

Frakke, House Of Dagmar, 6.310 kr.

Køb her
/2023-10-12/the-garment.png

Kjole, The Garment, 2.530 kr.

Køb her
/2023-10-12/manu.png

Stiletter, Manu Atalier, 3.020 kr.

Køb her
/2023-10-12/lie.png

Øreringe, Lie Studio, 1.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/second-female.png

Frakke, Second Female, 2.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/opera-sport.png

Top, Opéra Sport, 1.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/agolde.png

Jeans, Agolde, 2.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/rotate.png

Nederdel, Rotate, 1.600kr.

Køb her
/2023-10-12/saint-laurent.png

Taske, Saint Laurent, 14.090 kr.

Køb her
/2023-10-12/atp.png

Støvler, Atp Atelier, 5.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/corali.png

Halskæde, Corali, 6.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/cnd.png

Neglelak, CND, 130 kr.

Køb her