Kultur

Colin Firth

af Louise Kidde Sauntved 4/02/2010
Han er høj, smuk og den ultimative gentleman. Og så går han meget op i politik og velgørenhed – i det hele taget er der ikke meget ved Colin Firth der ikke er, som det skal være

ELLE har mødt mr. Darcy, alias skønne Colin Firth, der er gået fra Stolthed og Fordom over Abba-stjerne i Mamma Mia til hovedrollen i Tom Fords første film som instruktør, A Single Man. En rolle, der allerede har indbragt Firth læssevis af roser og rygter om en Oscar-nominering.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Colin Firth blev noget overrasket, da han en morgen åbnede sin mail og så afsenderen 'Tom Ford'. I mailen var et tilbud om at spille hovedrollen i designerens debut som filminstruktør, 'A Single Man', der handler om en homoseksuel collegeprofessor, der beslutter sig for at begå selvmord i sorg over at have mistet sin partner gennem 16 år i en bilulykke.

Colin Firth

Colin Firth (født 10. september 1960) er gift med den italienske filmproducer Livia Giuggioli, som han har to sønner med: Luca på otte og Matteo på seks. Firth brød igennem som Mr. Darcy i tv-serien Stolthed og Fordom (Pride and Prejudice) i 1995 (våd, hvid skjorte, anyone?) og har siden bl.a. medvirket i følgende film: Bridget Jones' Dagbog (2001), Love Actually (2003), Pige med Perleørering (2003) og Mamma Mia (2008). Er nu hovedrolleaktuel i designer Tom Fords roste instruktørdebut, A Single Man.

Jeg ved ikke, hvor han havde adressen fra, men vi havde mødt hinanden et par gange før, og han skrev: 'Sidste gang vi mødte hinanden, lagde du muligvis mærke til, at jeg kiggede underligt på dig. Nu ved du hvorfor'. Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle tænke, for selv om jeg vidste, at han var en utroligt talentfuld mand, tror jeg, at jeg ligesom alle andre tænkte: 'Jamen, arbejder han ikke i modebranchen? Med dufte og solbriller og den slags ting?' Men så læste jeg manuskriptet og kunne med det samme se, at det ikke bare var en mulighed for at lave en serie smukke billeder. Den her historie handlede om rigtigt meget mere end det, og jeg blev meget grebet af karakteren. Da jeg mødte Tom, blev jeg overbevist.

Han ville virkelig gerne fortælle den her historie - og han gav mig lyst til også at ville fortælle den. At være instruktør handler om at give folk lyst til at gøre dine ideer og visioner til deres egne. Og det kan han. Han har fået utroligt stor succes med alt, hvad han har lavet, fra at være model over designer til at være fotograf og vende et helt modehus - en modeindustri faktisk. Og han vidste præcis, hvad han ville have, han rendte ikke rundt og undskyldte og sagde: 'Jeg har aldrig lavet en film før'. Han var meget, meget sikker, og han er faktisk en af de bedste instruktører, jeg nogensinde har arbejdet sammen med.

Vi var virkeligt pænt klædt på, mens vi lavede filmen. Jeg var professor, så jeg skulle gå med et brunt jakkesæt i tweed, men det var et virkelig pænt brunt tweedsæt, der sad virkeligt godt. Og jeg kørte i Mercedes, men det var en virkeligt lækker Mercedes. Der var en fornemmelse for stil, og Tom gik klædt i skræddersyede jakkesæt hver eneste dag, når han instruerede. Sådan er det altså sjældent. Jeg har set instruktører være ved at falde fra hinanden rent fysisk i løbet af en film. De bor i en eller anden indre verden, og du er heldig, hvis du får en, der går i bad.

Det var utroligt hyggeligt at lave Mamma Mia. Jeg tror, at grunden til, at den blev sådan et hit, ud over sangene selvfølgelig, var, at vi faktisk havde det sjovt, og det smitter. Men det var indimellem lidt svært at holde gejsten, for det at filme er ikke ligefrem en spontan proces. Man bruger meget tid på at vente, og så skal du hele tiden gentage dig selv: 'Hav det sjovt NU!', og så to timer senere: 'Hav det sjovt IGEN!' Men jeg vidste, den ville blive et hit, og jeg har ellers en næsten overnaturlig evne til at tage fejl, når det gælder forudsigelser. Helt ærligt - hvis du gerne vil vinde en masse penge, så spørg mig, hvem der kommer til at vinde valget, og gå så efter det modsatte. Det slår aldrig fejl.

Jeg elsker mit arbejde som skuespiller, men jeg er også meget opslugt af det politiske arbejde, jeg laver for f.eks. Oxfam (privat hjælpeorganisation, som også Helena Christensen er tilknyttet, red.), selv om jeg har opdaget, at der er rigtigt mange mennesker, der ikke gider høre om de her ting fra skuespillere. Lige meget, hvor passioneret du er omkring det, har du ikke den samme autoritet, som en sociolog eller politiker eller journalist har. Folk har det med at sige: 'Hold dig til det, du kan'. Se, hvad det er, Colin Firth kan, når A Single Man får dansk biografpremiere den 4. marts.

Sam Worthington

ELLE mand - James Purefoy

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-10-12/dagmar.png

Frakke, House Of Dagmar, 6.310 kr.

Køb her
/2023-10-12/the-garment.png

Kjole, The Garment, 2.530 kr.

Køb her
/2023-10-12/manu.png

Stiletter, Manu Atalier, 3.020 kr.

Køb her
/2023-10-12/lie.png

Øreringe, Lie Studio, 1.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/second-female.png

Frakke, Second Female, 2.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/opera-sport.png

Top, Opéra Sport, 1.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/agolde.png

Jeans, Agolde, 2.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/rotate.png

Nederdel, Rotate, 1.600kr.

Køb her
/2023-10-12/saint-laurent.png

Taske, Saint Laurent, 14.090 kr.

Køb her
/2023-10-12/atp.png

Støvler, Atp Atelier, 5.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/corali.png

Halskæde, Corali, 6.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/cnd.png

Neglelak, CND, 130 kr.

Køb her