Foto: Ritzau/Scanpix
Mode

Hvem er Bella Hadid? Få historien om den hemmelighedsfulde topmodel her

Af Rose Maria Boelsmand 6/12/2022
Modellen Bella Hadid har netop vundet 'Model of The Year' ved Fashion Awards 2022. Men hvem er den 26-årige topmodel, som har 55,8 millioner følgere, 138 magasinforsider bag sig, 15 SS23-shows, årets mest virale modeøjeblik fra 2022 og en anslået indtægt på 142 millioner kroner bare i år?

"Du har sikkert hørt modeller sige, at de dyrker yoga. For mig har heste samme effekt,” siger Bella Hadid.

Modsat sine velhavende modelkollegaer og succesfulde sangere og skuespillere, der slår ud med armene i deres eksorbitante hjem, går modellen gennem en hestestald iført ridetøj (pletfri hvide leggings, Gucci-bælte og dressurjakke) med en spand over armen, mens hun fodrer sine heste med gulerødder og bader dyrene i nus og kys.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Videoen er amerikansk Vogues famøse ”73 questions”, men i stedet for at få et indblik i modellens overdådige liv, ser man en (næsten) helt almindelig pige, der mest af alt er glad for sine heste, og sætter værdier som arbejdsomhed, venlighed og privatliv højest. Vi ser en side af Bella, vi ikke har set før – men alligevel holder hun os en armslængde væk, da vi – modsat de andre videoer i samme føljeton – ikke får lov at snage i hendes privatliv: Se hvordan hun bor, hvad hun omgiver sig med, om hun roder, eller hvilken kunst hun har på væggene.

Og dette fordrer spørgsmålet om, hvem model-enigmaet Bella Hadid egentligt er? Hvor kom hun fra? Og hvordan blev hun ansigtet for den nye generation af topmodeller?

BECOMING BELLA

Isabella Khairiah Hadid blev født den 9. oktober 1996 i Washington D.C. Hendes far, Mohamed Hadid, er en amerikanskboende, palæstinensisk ejendomsmogul, mens moderen, den tidligere model og hollandskfødte Yolanda Hadid, senere skulle blive kendt som en af de rige, hjemmegående husmødre i realityprogrammet ’Real Housewives of Beverly Hills’. Inden livet som datter af en reality- stjerne tog fart, flyttede Bella som 3-årig med sin storesøster, Gigi Hadid, og moderen til en ranch i Santa Barbara, Californien.

Nærmest før hun kunne gå, begyndte hun at ride. Hun redte sin seng hver morgen, arbejdede på en juicebar og hang barfodet ud på stranden med sin søster og deres fælles venner. Men det var hestene, der trak i hende – så meget, at hun trænede til at kunne deltage i de Olympiske Lege i 2016 i Rio de Janeiro. “Kærligheden til heste har jeg fra min mor,” udtalte Bella Hadid i 2015 til Porter Magazine.

“Jeg har redet siden jeg var tre år gammel og det, at min mor ved alt om heste, fik min passion til at gro.”

Men Bella nåede aldrig til olympiaden. Få år forinden blev hun diagnosticeret med kronisk Lymes Syndrom, en flåtbåret infektion, som giver en lang række fysiske såvel som psykiske udslag (angst, udmattelse, koncentrationsbesvær, hovedpine, kroniske smerter og depression), som gjorde at ridedrømmen måtte indstilles.

Men til Bellas held var modelkarrieren allerede begyndt at spire. For mens Bella Hadid havde opholdt sig i hestestalden, havde mor Yolanda, der i mellemtiden havde giftet sig til efternavnet Foster, gjort sig bemærket som en fast medvirkende i ’Real Housewives’. Og naturligvis skinnede lidt af moderens limelight også på hendes to døtre, selv om de forsøgte at undvige det. “Min søster og jeg gemte os ovenpå, hver gang filmholdet var i huset,” har hun sagt i et interview med Vogue. Men på trods af at Bella Hadid ikke svælgede i moderens berømmelse, blev reality-kendisfaktoren alligevel springbrættet ind i modeverdenen.

“Bella Hadid tilhører den nye type topmodel, som grundet deres berømte familier allerede var berømte på Instagram inden de blev modeller,” siger Jesper Thomsen, der er direktør i modelbureauet Unique Models, og nævner Kaia Gerber, Kendall Jenner og Hailey Bieber i samme åndedrag.

KIRURGI, ANOREKSI OG LETALE LOOKS

I dag er Bella Hadid en af de højest betalte modeller på verdensplan med en anslået årsindtægt på omkring + 140 millioner kroner – en syvendeplads på modelindtægts top-10’en, hvis pladser i øvrigt er besat af topmodeller som Adrina Lima, Gisele Bündchen, Kendall Jenner og søsteren Gigi Hadid. Og forholdet til Gigi er værd at dvæle ved, for de to søstre er som salt og peber. Nat og dag. Gigi Hadid gik i moderens fodspor og startede sin modelkarriere allerede som to-årig. Hun var den udadvendte, den smilende, den blonde, og Bella følte allerede inden hun selv startede som model, at hun stod i søsterens skygge.

“Jeg var den grimme søster. Jeg var brunette. Jeg var ikke så sej som Gigi og ikke så udadvendt. Det var det, folk sagde om mig, og når man hører det nok gange, så begynder man at tro på det,” har Bella udtalt.

Bella fik allerede som 14-årig rettet sin næse til (en operation hun senere har sagt, hun fortryder) og udviklede, mens hun gik i gymnasiet spiseforstyrrelsen anoreksi. Den forklarer hun selv som et forsøg på at skabe kontrol, når alt andet, særligt de diffuse symptomer hun oplevede, før hun fik sin Lymes-diagnose, sejlede.

Da hun selv begyndte som model, blev hun konstant sammenlignet med Gigi, hvis karriere allerede var eksploderet, og hun fik på ingen måde samme opmærksomhed. Så hun arbejdede for den. Og det lykkedes. I 2014 fik hun sin første forside for magasinet Jealouse, og i 2015 gik hun sit første runway-show for Tom Ford. Hendes signatur blev det letale, dødseriøse blik, der stod i skærende kontrast til søsterens umiddelbare, ’all-american’ sødme.

Hun har selv sagt, at hun over årene blev en god skuespiller og tog sit seriøse ansigt på til jobs, fordi hun følte, hun havde noget at bevise. I de syv år, hun har været aktiv i branchen, har hun opbygget et ry for at være yderst professionel, punktlig og pligtopfyldende.

Folk kan ikke sige, at jeg ikke har arbejdet røven ud ad bukserne,” har hun sagt.

Der var en del, der havde lidt ondt bag i over Bellas udvikling til stjernestatus, som mange tilskrev hendes berømte familiebaggrund. Men det er min klare opfattelse, at hun har gjort sig fortjent til sin position, grundet sit imponerende bagkatalog af shows og kampagner, men også fordi hun er helt nede på jorden og virkelig sød – både overfor kunder, men også overfor alle andre modeller. Jeg har selv oplevet hende backstage til shows i Paris og Milano – og hun er ’bare’ en model, der også hygger sig og fjoller med de andre piger. Hun virker ikke til at have stjernenykker,” siger Jesper Thomsen.

Foto: Ritzau/Scanpix

SUPERMODELSTATUS

Cindy, Kate, Helena, Linda, Claudia, Christy … og nu Bella. De er alle modeller, hvis persona er vokset ud over deres navn, og har cementeret sig mere end alle andre modeller i deres samtid, og opnået det, alle modeller drømmer om: supermodelstatus.

Claudia Schiffer, som selv er en af de originale modeller, der kunne sætte ’super’ før sin titel, har sagt, at man, for at kunne kaldes ’supermodel’ ” … skal være på forsiden af alle magasiner i hele verden, så alle ved hvem man er.”
Det var i 2007, og i mellemtiden er der kommet sociale medier og en viral faktor til ligningen. For er man en rigtig supermodel, uden sin tilstedeværelse på SoMe og mindst ét viralt øjeblik?

“Det har en kæmpe betydning i dag. Personlighed og ’SoMe-presence’ er altafgørende. På den helt store internationale scene, kan du være nok så smuk, men hvis du ikke har en sprudlende personlighed, eller en kæmpe ’SoMe-following’, så holder du længere end en sæson eller to,” siger Jesper Thomsen.

Følgere er ikke et problem for Bella Hadid, der med sine plus 55 millioner (!) følgere har sit på det rene, men i dag er intet godt nok. For har man for mange følgere – eksempelvis 55 millioner – grundet en tidligere, delvist ufrivillig, medvirken i et reality-program, får man hurtigt prædikatet ’Instagram it-girl’, ’high fashion wanna-be’ eller et produkt af nepotisme på sig. Alt sammen ondtungede kælenavne, der er svære at smide i verdens måske mest image-orienterede branche. Men Bella bragede alligevel igennem. Måske er det fortiden som rytter, der har gjort hende så målrettet, at det rent faktisk ikke blot lykkedes hende at opnå succes som model, men ligefrem transcendere til den mest ophøjede modelstatus.

“Man skal sætte sit ego til side og koncentrere sig om at få hesten til at gøre det, man vil have den til, og bevæge sig, som man ønsker,” har hun sagt om sin ridning – og mon ikke at det også er en god træning for en supermodel ‘in the making’?

Hvis nogle skulle være i tvivl om, hvilken skala Bella Hadid opererer på, så cementerede modeugerne i New York, London, Milano og Paris i efteråret 2022 hendes stjernestatus behørigt. Det var Bellas sæson. Hun gik determineret og med sit fængslende blik ned af runwayen i mere end 20 shows, og hendes medvirken i Copernis stunt, hvor en kjole blev spraymalet direkte på hendes nøgne krop som afslutning på brandets SS23-show i Paris, var toppen på kransekagen.

Ikke nok med at det i modekredse var øjeblikket alle fremhævede som højdepunktet i Paris, så generede den geniale gimmick efter sigende mere end $26 millioner i medieværdi – og klippet, og dermed Bellas ansigt, gik jorden rundt i dagene derefter, selv i almene medier.

Foto: Ritzau/Scanpix

Dertil kommer at hun i alene i september måned var på forsiden af to internationale magasiner (i-D og W) og er ansigt for Miss Sixty, Victoria’s Secret, Versace, Balenciaga, Proenza Schouler, Michael Kors, Swarowski, Self Portrait, Ports 1961 og Mugler denne sæson. Og selv om hun deler sin nye supermodelstatus med Kendall, Kaia og Gigi, der ligesom hende selv er gået fra at være reality-børn til modeller, så skiller skiller hun sig alligevel ud ved at dele flere karakteristika med fortidens største supermodeller og have potentiale til at have en karriere, der strækker sig langt ud over tiden lige nu og her.

Hun er en kamæleon, ligesom Linda Evangelista var det, hun har en ’fiercess’, der ikke er set siden Naomi Campbell, og samtidig har hun – trods det skræmmende intense look – noget ægte ’naboens datter’ over sig, sikkert et levn fra ridepigen, som kan sammenlignes med den sympati Cindy Crawford også udstrålede.

Bella Hadid er ikke bare en model. Hun er blevet et navn. Et fænomen og ikke mindst et uventet stilikon, der er blevet indbegrebet af den pudsige “weird girl”-stil, der ofte ser mere tilfældig end gennemtænkt ud, men ikke desto mindre har afstedkommet flere fanprofiler, udelukkende dedikeret til modellens personlige ’off duty’-looks.

Men selv om hun i dag ikke kan vise sig på gaden uden at hvert skridt bliver foreviget gennem en kameralinse, så er det stadig meget sparsomt, hvad verden egentlig får lov at se af hendes privatliv. Hendes Instagram-profil er – selv om der er mange private billeder – kun en fraktion af Bellas personlighed, og billederne er ofte lagt op med få, kryptiske eller slet ingen captions, der ikke gør noget for at give en bid af Bella.

Det tætteste man kommer er videoen i hestestalden, men selv her bydes vi ikke engang over dørtærsklen til det, der er Bellas privatliv.

Foto: Ritzau/Scanpix

BELLA I ÅR

2014
Bella Hadid flytter til New York for at studere fotokunst på Parsons School of Design. Hun skriver kontrakt med modelbureauet IMG Models og laver forside for Jealouse Magazine

2015
Bella Hadid går sit første store runway-show for Tom Ford og skyder kampagner for blandt andre Balmain og Ralph Lauren.

2016
Under haute couture-modeugen i Paris i marts har Bella Hadid sin couture-debut for Chanel og skriver eksklusivkontrakter med Chanel, Givenchy og Miu Miu. Hun bliver desuden ansigt for Dior Makeup.

2017
Bella Hadid har 22 magasinforsider – og slår rekorden for flest Vogue-forsider på samme tid nogensinde.

2021
Efter et mentalt sammenbrud springer Bella Hadid en hel sæson over, men vender stærkt tilbage til Cannes Filmfestival, hvor hun går viralt med en skulpturel Schiaparelli-kjole – et brand, hvis genopstandelse delvist skyldes denne kjole på netop Bella Hadid.

2022
Bella Hadid skyder 10 internationale kampagner og går 21 shows – og går viralt med en spray-mailet Coperni-kjole

Sponsoreret indhold

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-10-12/dagmar.png

Frakke, House Of Dagmar, 6.310 kr.

Køb her
/2023-10-12/the-garment.png

Kjole, The Garment, 2.530 kr.

Køb her
/2023-10-12/manu.png

Stiletter, Manu Atalier, 3.020 kr.

Køb her
/2023-10-12/lie.png

Øreringe, Lie Studio, 1.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/second-female.png

Frakke, Second Female, 2.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/opera-sport.png

Top, Opéra Sport, 1.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/agolde.png

Jeans, Agolde, 2.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/rotate.png

Nederdel, Rotate, 1.600kr.

Køb her
/2023-10-12/saint-laurent.png

Taske, Saint Laurent, 14.090 kr.

Køb her
/2023-10-12/atp.png

Støvler, Atp Atelier, 5.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/corali.png

Halskæde, Corali, 6.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/cnd.png

Neglelak, CND, 130 kr.

Køb her