Foto: Stewart Cook/Shutterstock/Ritzau Scanpix
Kultur

Bliver 2023 året, hvor nogle af Hollywoods dygtigste kvinder endelig får den hæder, de fortjener?

af Christoffer Mygind Juul 28/02/2023
Endelig får skuespillerinder og musikere over 60 år den anerkendelse, de fortjener samtidig med, at de tager hul på en ny æra i deres karrierer. Vi tager temperaturen på ikonernes genopstandelse i popkulturen lige nu.

“Jeg blev ikke inviteret til en eneste fest, men nu inviterer alle mig til alt.”

Sådan sagde skuespiller Jennifer Coolidge på rørende og komisk vis i sin takketale, da hun tidligere i år vandt sin første Golden Globe Award for bedste birolle i en serie for sin portrættering af Tanya McQuaid i HBO-serien ‘The White Lotus’. 

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Inden sin rolle i serien, der er blevet en storfavorit på HBO og har sikret Jennifer Coolidge en Emmy Award, en Golden Globe Award og en SAG Award, var Jennifer Coolidges karriere, efter eget udsagn, så godt som i stilstand. 

Men da popstjernen Ariana Grande imiterede ‘Legally Blonde’-stjernen som hyldest til hende, rettede hun med det samme radaren mod Jennifer Coolidge og gjorde hende med et til et popkulturelt fænomen, der skulle vise sig at åbne nye døre for den 61-årige skuespiller.

Se Coolidges fine og rørende takketale ved årets Golden Globes herunder.

Og Jennifer Coolidge er langt fra den eneste kvinde i underholdningsindustrien, der i en sen alder oplever noget af en renæssance på grund af tidens nostalgi-trip, der får flere til at kigge tilbage på nogle af de personligheder og fænomener, der har formet popkulturen igennem de seneste 30 år.

Også skuespiller Michelle Yeoh, der lige nu er Oscar-favorit for sin hovedrolle i den Oscar-nominerede og anmelderroste film ‘Everything Everywhere All at Once’, oplever først nu, i en alder af 60 år, den internationale anerkendelse, mange mener, hun har fortjent i årtier.

Foto: Christopher Polk/Shuttertock/Ritzau Scanpix

En tydelig rørt Michelle Yeoh tager imod sin pris ved årets SAG Awards.

Den garvede skuespiller, der for nylig både har vundet en Golden Globe Award og en Screen Actors Guild Award, har nemlig en lang karriere bag sig i Hollywood med roller i film som Ang Lees kultfilm ‘Tiger på spring, drage i skjul’ fra 2000 og ‘Mit liv som geisha’ fra 2005. 

For selvom den malaysiske skuespiller siden 1986 har været nomineret ved flere mindre priser, er det først de seneste to år, at Yeoh har høstet nomineringer og sejre ved de større prisuddelinger, hvor hun nu rydder bordet og baner vejen for ikke bare kvinder over 60 år, men i lige så høj grad for skuespillere med asiatisk ophav. 

En af Yeohs allerstørste støtter er kollegaen og veninden Jamie Lee Curtis, der ligesom Yeoh også oplever et større spotlight end ellers på trods af mere end 40 år som aktiv skuespiller, hvor hun har haft roller i film som ‘Halloween’ og ‘Freaky Friday’.

Foto: David Fisher/Shutterstock/Ritzau Scanpix

Jamie Lee Curtis vandt også en pris til SAG Awards for sin rolle i 'Everything Everywhere all at Once'.

For selvom den 64-årige skuespiller er blevet kendt for at medvirke i særligt horror-film, og derfor er blevet døbt ‘Scream Queen’, så er hun det seneste år også blevet kendt for at ytre sin ærlige mening uden omsvøb.

Om så det har handler om den virale ‘nepo baby’-debat eller om Kanye Wests antisemitiske udtalelser på Twitter, så er Curtis ikke bleg for at dele sin holdning. Det har fået flere fans til at hylde hende for hendes skarpe formuleringer og tydelige retfærdighedssans. 

Også på musikfronten oplever musikere, som ellers hittede for årtier tilbage, noget af en genoplivning på hitlisterne. Det er i stor grad TikToks evne til at sætte gang i tendenser på platformen ved hjælp af trending musik, nyt som gammelt, der kan tilskrives æren.

Det nød musikeren Kate Bush godt af sidste år, da hendes næsten 40 år gamle nummer ‘Running Up That Hill’ var med i Netflix-serien ‘Stranger Things’ og derfor gik viralt i en sådan grad, at sangen i løbet af sommeren 2022 havde hele otte millioner afspilninger på Spotify om dagen og strøg til tops på flere hitlister overalt i verden. Med et blev den 64-årige musiker aktuel igen. 

Underholdningsindustrien og akademierne bag de mange priser har i mange år været kritiseret for at favorisere både mænd og unge kvinder gennem årtier, hvor mange kvinder, så snart de rundede 40 år, var så godt som glemt og kun fik tilbudt roller som hekse eller pensionister. 

Selvom det i høj grad stadig sker, så tyder den senste udvikling heldgivis på, at vi kan glæde os til at se langt flere kvinder i alle aldre og etniciteter blive hyldet for deres hårde arbejde fremover. 

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-02-14/arket.png

Skjorte, Arket, 590 kr.

Køb her
/2023-02-14/corali.png

Øreringe, Corali, 2.900 kr.

Køb her
/2023-02-14/frama.png

Håndsæbe, Frama, 290 kr.

Køb her
/2023-02-14/other-stories.png

Bh, & Other Stories, 280 kr.

Køb her
/2023-02-14/ganni.jpg

Top, Ganni, 1.830 kr.

Køb her
/2023-02-14/h2o-fagerholt.jpg

Jeans, H2O Fagerholt, 1.800 kr.

Køb her
/2023-02-14/westman-atelier.png

Blush, Westman Atelier hos I Love Beauty, 380 kr.

Køb her
/2023-02-14/prada.png

Slippers, Prada, 6.500 kr.

Køb her
/2023-02-14/holzweiler.png

Blazer, Holzweiler hos Boozt, 3.400 kr.

Køb her
/2023-02-14/hay_0.png

Rispapirslampe, Hay hos Bahne, 460 kr.

Køb her
/2023-02-14/rowse.png

Serum, Rowse, 360 kr.

Køb her
/2023-02-14/loewe.jpg

Duftlys, Loewe, 620 kr.

Køb her
/2023-02-14/cos.png

Strik, Cos, 1.750 kr.

Køb her
/2023-02-14/damernes-magasin.png

Rose, Damernes Magasin, 350 kr.

Køb her
/2023-02-14/trine-tuxen.png

Keramikskål, Trine Tuxen hos Wood Wood, 2.500 kr.

Køb her