CHART DESIGN
ELLE Decoration anbefaler

CHART-direktør Nanna Hjortenberg: ”Det kan du kan forvente at opleve på Danmarks største kunst- og designmesse i august”

af Katrine Fromberg Kiehn 21/08/2019
Fredag d. 30. august slår Charlottenborg Kunsthal og Den Frie Udstillingsbygning dørene op til kunstmessen CHART, som for andet år i træk ikke kun udmærker sig ved at være en af Nordens førende kunst begivenheder, men også byder på en mindre designmesse. Mød CHARTs direktør Nanna Hjortenberg og bliv klogere på CHART Design, og hvad du kan forvente at opleve.

Fra fredag den 30. august til og med søndag d. 1. september løber kunstmessen CHART Art Fair af stablen. Foruden at være en af Nordens førende begivenheder indenfor kunst har CHART siden sidste år markeret sig ved at komme med sit eget bidrag til designbranchen med CHART Design Fair. CHART Design er en utraditionel designmesse, der udfordrer messetanken og byder på udstillinger og talks med nye, bemærkelsesværdige designere fra Norden. Her kan du møde CHARTs direktør Nanna Hjortenberg og bliv klogere på CHART Design.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

I valgte at udvide CHART Art Fair med designmessen CHART Design Fair sidste år, hvad var begrundelsen for det?
På mange måder var det en naturlig udvikling for os. Design er historisk set og fra et nutidigt perspektiv hjerteblod i Norden. Det er et felt, der hele tiden udvikler sig, men der har manglet en platform for collectible design (red. unika design) i Norden. Lige nu ser vi en meget spændende udvikling på feltet med designere, der udvider grænserne for, hvad design er og kan. Flere designere – og kunstnere for den sags skyld - arbejder i disse år i krydsfeltet mellem kunst og design, og dette felt vil vi gerne være med til at udvikle og belyse.

Det er i høj grad denne udvikling, som vi ønsker at understøtte ved at samle hele feltets aktører i en designmesse på Den Frie, der inkluderer alt fra de etablerede designgallerier til yngre design studios. Vores ambition er, at bidrage til at samle et felt på tværs af Norden, som ellers er meget fragmenteret.

CHART Design Fair finder sted på Den Frie Udstillingsbygning, hvilke tanker har i gjort jer om valg af netop den location?
Udover at være en enormt smuk bygning, er Den Frie tegnet af kunstner og keramiker J.F. Willumsen, som byggede stedet ud fra en filosofi om at kunst og design er hinanden ligeværdige og kompagnoner. Det er i høj grad den filosofi, vi håber på at kunne bygge videre på i de smukke, historiske lokaler, hvor vi netop fortsætter traditionen for, at design og kunst kan bidrage til hinandens udvikling.

Hvordan adskiller CHART Design Fair sig fra andre designmesser?
Den store forskel er, at vi viser collectible design, altså unika værker, som har høj kunstnerisk værdi. Som sådan er det ikke funktionelle produkter men værker, der kun findes et – eller i nogle tilfælde et meget begrænset antal af. I samme ånd er vores messe indrettet mere som en kurateret udstilling frem for inddelt i individuelle båse, som det er tilfældet på traditionelle messer. På CHART Design lader vi værkerne tale sammen på tværs af gallerierne med det formål at tilbyde de besøgende et vedkommende og formidlende udsnit af den kunstneriske side af designscenen netop nu.

Derudover tilbyder vi et stort formidlingsprogram, hvor vi bl.a. præsenterer en række talks, der sætter fokus på, hvad collectible design er, og hvordan feltet udvikler sig. Her samarbejder vi med Johanna Agerman Ros, som er designkurator på V&A i London. Hun vil modere alle samtalerne. Kombinationen af både at være en messe og en formidlingsplatform for samtidsdesign gør CHART til en ret unik spiller.

Læs også: Interview "En farve ikke blot er en farve"- direktør Joakim Lassen om Montanas nye farver

Hvad kan man se frem til at opleve på årets CHART Design Fair?
Man kan se frem til at møde, hvad vi synes er de mest væsentlige designgallerier, som udelukkende præsenterer en række helt nye værker. Blandt udstillerne finder man ETAGE Projects, RAM Galleri og Galleri Format.

Man kan også glæde sig til vores kuraterede udstilling, der viser den yngste generation af designere i Norden. I samarbejde med Designmuseum Danmark, og i museets nye vitriner på forpladsen, har vores kurator Line Ulrika Christiansen, som er leder af designuddannelsen på Domus Academy i Milano, sammen med kurator fra Designmuseum Danmark Pernille Stockmarr udvalgt fem nordiske designtalenter, der har lavet en installation specifikt til montrerne. Udstillingen vises frem til marts 2020, så man har rig mulighed for at opleve den.

Så har vi som nævnt også et omfattende talk-program, som jeg personligt glæder mig til at opleve. Vi har desuden udviklet vores talk-program til at have en større og dybere fokus på de kreative kræfter bag messens værker. Man kan for eksempel se frem til at høre den norske designer Frederik Paulsen, norske Kiyoshi Yamamoto og finske Milla Vaahtera tale om performativt design, eller man kan opleve danske kunstner FOS i samtale med kunstnerduo Frederik Nystrup-Larsen & Oliver Sundqvist om at bevæge sig i feltet mellem kunst og design.

Hvad glæder du dig personligt mest til?
Jeg glæder mig til at høre en talk om materialitet mellem den norske billedkunstner Irene Nordli, der arbejder med keramiske skulpturer, den belgiske designer Sabine Marcelis og danske Turi Heisselberg Pedersen, der har skabt en række unikke vaser for Kähler, som i øvrigt også er tilstede med en udstilling på CHART design. Talken handler om deres forhold til materialer, og hvordan de bruger deres designprocesser som en måde at undersøge og udfordre hvad et givent materiale kan.

Men overordnet set, tror jeg næsten, at jeg glæder mig mest til - i et kort øjeblik - at træde et skridt baglæns og se CHART udfolde sig i sin helhed med både kunstmesse, designmesse, udstillinger, talks, live-arrangementer og et hav af kunst- og designinteresserede besøgende fra hele verden.

Hvad: CHART ART og CHART Design, kunst- og designmesse.
Hvor: CHART ART finder sted på Kunsthal Charlottenborg ved Kongens Nytorv, og CHART Design finder sted på Den Frie Udstillingsbygning, som ligger overfor Østerport Station.
Hvornår: 30. august til 1. september.

Klik dig gennem galleriet og få en forsmag på nogle af værker, du kan opleve under CHART Design.

Sponsoreret indhold

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-10-12/dagmar.png

Frakke, House Of Dagmar, 6.310 kr.

Køb her
/2023-10-12/the-garment.png

Kjole, The Garment, 2.530 kr.

Køb her
/2023-10-12/manu.png

Stiletter, Manu Atalier, 3.020 kr.

Køb her
/2023-10-12/lie.png

Øreringe, Lie Studio, 1.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/second-female.png

Frakke, Second Female, 2.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/opera-sport.png

Top, Opéra Sport, 1.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/agolde.png

Jeans, Agolde, 2.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/rotate.png

Nederdel, Rotate, 1.600kr.

Køb her
/2023-10-12/saint-laurent.png

Taske, Saint Laurent, 14.090 kr.

Køb her
/2023-10-12/atp.png

Støvler, Atp Atelier, 5.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/corali.png

Halskæde, Corali, 6.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/cnd.png

Neglelak, CND, 130 kr.

Køb her