Foto: Kavian Borhani
Bolig

Kom indenfor i Naja Munthes kunstneriske sommerhus i Tisvilde

af Rose Maria Boelsmand 20/06/2021
Personlig stil er mere end bare dit look. Alt, hvad du omgiver dig med, fra bøger til beauty, viser, hvem du er. Og hos designer Naja Munthe er det det kunstneriske og kreative, der er fremtrædende, når hun holder fri i sit sommerhus i Tisvilde.

Duften, når man træder ind i sommerhuset, er lokal.

”Det er en aromaolie fra Therapy No. 17 med eukalyptus og geranium. Den hedder Calm Forrest og bliver produceret nede i byen,” fortæller Naja Munthe.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Hendes sommerhus ligger i Tisvilde på en stor grund omgivet af høje grønne træer og trukket lidt væk fra den i sommerperioden livlige hovedgade. Hun købte grunden for fire år siden. Dengang stod der et ældre hus.

”Jeg havde en ide om, at jeg bare skulle male lidt, men det kunne jeg ikke nøjes med. Så jeg rev det ned og har selv tegnet huset, som det står i dag. Det er meget organisk. Det er beklædt med spåner af canadisk cedertræ, der er græs på taget, og der er store vinduer overalt, som gør, at naturen kommer indenfor,” fortæller hun.

Naturen betyder generelt meget, særligt om sommeren, hvor designeren sagtens kan finde på at køre de 45 minutter nordpå efter arbejde i København. ”Udelivet er en stor del af livet heroppe, og man får så meget forærende ved at være så tæt på skov, strand og vand,” siger hun.

Foto: Kavian Borhani

Naja Munthe er fascineret af mødet mellem materialer som her i stuen, hvor det rå betongulv og bordet i træfosil blødes op af puder og flet.

Naja Munthe

Naja Munthe har designet tøj i eget navn siden 1994, og fra dag et har hendes sans for etnisk boheme og underspillet skandinavisk luksus været tydelig; både i kollektionerne for Munthe, i hendes butikker og ikke mindst i hendes hjem. Selv når hun holder fri i sommerhuset i Tisvilde, er omgivelserne en direkte forlængelse af hendes smagfulde signatur. Naja Munthe bruger sommerhuset med sine to teenagedrenge.

At lade tankerne vandre

For Naja Munthe er det bedste i huset at lave ingenting. ”Jeg har med vilje anlagt haven, så den kan passe sig selv, og huset er vedligeholdelsesfrit. Det er altså ikke et stort projekt at komme herop, og jeg kan bare slappe af, når jeg er her,” fortæller hun.

Sommerhuset er indrettet med kroge, der indbyder til, at man sætter sig og bare kigger ud i luften som eneste formål. ”Funktionaliteten er noget, jeg har tænkt meget over. Det er samme tankegang, jeg har, når jeg designer tøj. Jeg tænker over de anledninger, en kvinde skal bruge tøjet til. Der skal være plads til det hele, og nogle gange er funktionen også bare, at det skal være pænt,” fortæller designeren.

Yndlingsstedet er det store langbord i træ, der står langs med et stort, åbent vinduesparti ud mod terrassen og den store, grønne have. Her sidder hun ofte og maler keramik eller akvareller. ”Det er et lidt fortærsket ord, men det giver altså en form for mindfulness. Det er rart at arbejde med hænderne, finde ro og fordybelse og tillade, at tankerne vandrer af sig selv for en stund… pauserne er vigtige.”

Foto: Kavian Borhani

Sommerhusets kontraster ses også i kunstvalget, hvor et krigsfotografi hænger side om side med stregtegninger og Naja Munthes håndmalede keramik.

Neutrale farver og kontraster

Sommerhusets indretning er holdt i variationer af beige, grå, naturtræ og kontraster af sort jern. Inspirationen har Naja Munthe hentet i L.A. ”Jeg er altid kommet megainspireret hjem, når jeg har været i L.A. Både restauranter og mindre hoteller er ekstremt gode til at forene det industrielle med det organiske og bæredygtige. De er gode til at skabe en afslappet stemning på en highend måde,” siger Naja Munthe.

Den ubesværede leg med udtryk toner frem i sommerhuset, hvor solide betongulve, sorte vinduesrammer og en rå jerntrappe står i kontrast til læder, lyst træ og ikke mindst den indbydende By Lassen-lænestol, ’Den Trætte Mand’, klædt i blødt, hvidt lammeskind. ”Jeg kan godt lide den dualitet, kontrasterne skaber. Det naturlige og bløde over for det bastante og hårde,” siger designeren.

Foto: Kavian Borhani

Køkkenet i sommerhuset er holdt funktionelt og industrielt.

Bortset fra enkelte indslag af sart rosa på et sengetæppe og et par ensfarvede sofapuder er de eneste farver, der lyser op i rummet, Naja Munthes silkekimonokjole med print, som hun har på over brede, lyse jeans.

”Jeg er nok mindre farverig i min boligindretning, end jeg er, når jeg designer tøj. Farverne her er med vilje meget neutrale, da de store vinduer overalt gør, at naturen udenfor fylder meget og giver farve til rummet. Jeg vil hellere skabe kontraster med materialer som flet, stof, forsteninger og så videre,” siger hun.

Foto: Kavian Borhani

Soveværelset ligger i sommerhusets underetage og er holdt i samme stil som husets øvrige indretning: mørke flader mod lyse og bløde materialer.

To hjem, en stil

Indretningen i sommerhuset er ikke anderledes end den stil, Naja Munthe har i sit hjem i byen. ”Jeg er slet ikke til en traditionel sommerhusindretning, så der er ikke forskel på måden, jeg har indrettet mig på heroppe og i min lejlighed. Alt, hvad jeg laver, har en rød tråd. Og alle de ting, jeg har, har tiltrukket mit øje og vakt noget i mig,” fortæller hun.

Foto: Kavian Borhani

Stolen ’Den Trætte Mand’ fra By Lassen er placeret over for det store vinduesparti og opfordrer til afslapning og kunsten at lave ingenting.

Naja Munthe køber ofte sager med hjem fra sine rejser i udlandet. Sofabordet er et træfossil købt i Frankrig, og de antikke dørhåndtag, der forestiller dragehoveder, er købt på en rejse til Bhutan for seks år siden.

Kunst er også en stor del af hendes liv. ”Ud over at være uddannet designer har jeg også en uddannelse fra en kunstskole i Aarhus,” fortæller hun. ”Og hos Munthe har vi et koncept, der hedder Munthe Art Monday, hvor vi hver mandag sætter fokus på kvindelige kunstnere.”

Foto: Kavian Borhani

Skulptur af Josefine Winding.

Sponsoreret indhold

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-04-03/jacquemus-evt-med-buksen-til.jpg

Jakke, Jacquemus, 4.400 kr.

Køb her
/2023-04-03/jacquemus.png

Jeans, Jacquemus, 3.170 kr.

Køb her
/2023-04-03/prada-option-i-sort-og-hvid.png

Hæle, Prada, 6.400 kr.

Køb her
/2023-04-03/trine-tuxen2.png

Øreringe, Trine Tuxen, 1.200 kr.

Køb her
/2023-04-03/antipast-hos-another-nue.png

Sokker, Antipast hos Another Nue, 330 kr.

Køb her
/2023-04-03/anthurium.png

Blomster, Blomster Bjarne, 128 kr.

Køb her
/2023-04-03/skall.png

Cardigan, Skall Studio, 2.900 kr.

Køb her
/2023-04-03/masterpiece-2-in-1-lash-wow-aben-002.png

Masterpiece 2 in 1 Lash Wow Mascara, Max Factor hos Matas, 150 kr.

Køb her
/2023-04-03/marni-2_0.jpg

Taske, Marni, 4.100 kr.

Køb her
/2023-04-03/macfy23_lockedkiss_lipcolour_doyenne_open_3000x3000.png

Locked Kiss Ink 24HR Lipcolour Doyenne, Mac hos Zalando, 270 kr.

Køb her
/2023-04-03/louise-roe-hos-bahne.png

Champagne glas, Louise Roe hos Bahne, 600 kr.

Køb her
/2023-04-03/aiayu.jpg

Skjorte, Aiayu, 1.300 kr.

Køb her
/2023-04-03/flatlist.png

Solbriller, Flatlist, 1.600 kr.

Køb her
/2023-04-03/honey_300122_06311.png

Cleanser, Honey, 280 kr.

Køb her
/2023-04-03/sea-home.png

Pude, Sea home, 1.280 kr.

Køb her