Tekst: Birgitte Ellemand Höegh
”Et hjem skal være i bevægelse, fordi man også hele tiden selv ændrer sit liv,” fortæller Cille Grut, der arbejder som interiørstylist for blandt andre Royal Copenhagen og med private indretninger.
”’Hvornår er vi færdige?’ er der mange, der spørger mig, men man bliver aldrig færdig med at indrette sit hjem. Man kan hele tiden optimere lidt. Hvis man er færdig, går man i stå,” fortæller hun om sit hjem i Taarbæk, som hun flyttede ind i sammen med sin familie for 13 år siden – et tidligere sommerhus bygget i 1875. I dag kan hendes mand og børn snildt komme hjem og opleve, at der er blevet rykket rundt på to stuemøblementer siden morgenstunden: ”De har ikke været vant til andet. Det er mest mig, der står for indretningen. Jeg er åben for inspiration, men det er min passion.
Der skal være plads til, at man forelsker sig i et nyt billede, og man hænger det op, og at man tør skille sig af med noget igen. Jeg har for eksempel lige skilt mig af med en lænestol for at få plads til en anden. Men jeg køber ikke så mange større møbler længere. Vi har møbler, vi holder af og gerne vil beholde. Jeg fik to ’Pk22’-stole i 40-års gave af min mand, og dem har jeg tænkt mig at beholde resten af livet.”
Cille Grut er meget bevidst om farvegrundtonen, som sætter rammen for hendes hjem. Hun holder af grå. Og grå er ikke bare grå: ”Jeg har arbejdet i det her fag i mange år og er blevet virkelig farvenørdet og kan se nuancer helt ned i detaljen. Jeg holder øje med, hvilket verdenshjørne vinduerne vender mod – om der er nordlys eller vestlys – for så at kunne skabe en balance og harmoni i de toner, der er. For mig er grå en dejlig neutral base at bygge videre fra. Jeg har altid været vild med grå-beige farver – dem, man kalder noncolours, som er farver, der ligger i skyggen af andre. Jeg har valgt at male med meget matte farver, der er nede på glans 2, som gør, at det bliver pulveragtigt i malingen.”
Og med hendes enorme passion for at indrette er det også en fornøjelse at kunne arbejde med at indrette andre menneskers hjem. ”Det er fantastisk at have fat i folks hele hjem. Jeg bruger meget min materialeforståelse og finder materialer, der kan gå igen i hele huset – både i møbler og indretninger, så rammen bliver rolig. Og så er det vigtigt at være tro mod husets arkitektur og ikke nødvendigvis plante et højglanspoleret køkken, fordi det er moderne.
Man skal lave nogle langtidsholdbare løsninger. Når jeg skal lave en brushup, fjerner jeg stort set alt og starter forfra. Den metode kan man også sagtens bruge i sit eget hjem. Alle hjem ville have godt af, at man tog alt ud og kiggede kritisk på det med nye øjne.”
Derudover er det vigtigt for Cille Grut at se godt efter, hvem der bor i huset, og hvordan det bliver brugt. ”For mig er det vigtigt, at der er plads til alle. Ved vores skrivebord og stuebord skal man kunne lave lektier og sy. Vi har et hus, der virkelig bliver brugt, og vi holder fester hjemme,” slutter hun.
"Designerens detaljer" blev trykt i ELLE Decoration nr. 15 i januar 2016
Se meget mere fra stylistens hjem i galleriet nedenfor!
Pssst...klik eller 'swipe' dig gennem galleriet
Mit hjem: Cille Grut


I spisestuen står en gammel Frits Henningsen-sofa med indiske saritæpper fra The Travelling Band. Ovenover hænger et foto fra Himalaya. De tre ’Ballroom’-lamper i loftet er fra Design by Us.
Foto: Chris Tonnesen


Spisebordet er lavet af en møbelsnedker og sat sammen med galvaniserede ’Tolix’-stole. På bordet står en syltekrukke og et tinfad. Lampeskærmen er fra Ikea. Ved sofaen står Pantons ’Panthella’-lampe, og i sofaen ses Cilles yndlingsplaid fra Aiayu samt en fjerpude fra Gubi, en hjemmelavet silkepude og en grå velourpude.
Foto: Chris Tonnesen


Skrivebordet er et Børge Mogensen-foldebord, som Cille har fundet antikt. Vasen på bordet er en gammel Royal Copenhagen-vase, lampen er fra Bestlite, og ’Kevi’-stolene er dels fra hendes barndomshjem, dels fundet til storskrald. Kelim-tæppet er fra Tyrkiet.
Foto: Chris Tonnesen


Vitrineskabet fulgte med huset. Cille Grut har givet det et moderne anstrøg ved at male det mørkt indeni. Det er fyldt med glas fra Holmegaard.
Foto: Chris Tonnesen


Den dekorative silkekimono er hjemtaget fra en rejse til Japan.
Foto: Chris Tonnesen


For enden af gangen står skamlen ’Angel’ fundet hos Illums Bolighus. Det sort-hvide Irving Penn-foto over den fanger hurtigt øjet.
Foto: Chris Tonnesen


På badeværelset pynter en marmorbakke fra Hay, en Aesop-sæbe fra Holly Golightly og en røgfarvet, antik pibe-vase fra Holmegaard.
Foto: Chris Tonnesen


I soveværelset er der fyldt med smukke tekstiler. Sengetæppet og det hvide sengetøj er fundet i Frankrig, og gardinerne i taft og det lyse jutetæppe er fra Tine K. I loftet hænger en lampe fra Broste, mens den ved sengen er en ’Tolomeo’-lampe fra Artemide. Den lille akvarel er malet af Cille Gruts far.
Foto: Chris Tonnesen


Køkkenet er lavet i samarbejde med møbelsnedker Albert Daubjerg. Porcelænet er fra Royal Copenhagen, de sorte skåle og tekanden er fra Kähler, og lamperne er fra &Tradition. Taburetterne er fundet hos henholdsvis Rosmosegaard og Trævarefabrikken. Marmorfadet til frugt og grønt er fra Studio Oliver Gustav.
Foto: Chris Tonnesen


Cille Grut dækker op med hørdug fra Society, grå ’Element’- og ’Flora’-tallerkner fra Royal Copenhagen, glas fra Holmegaard, peberkværn fra English Silverhouse, saltskål lavet af guldsmed Torben Hardenberg og sølvbestik fra Living Georg Jensen.
Foto: Chris Tonnesen


De gamle tinstager er fundet i Danmark og udlandet og er samlet gennem mange år.
Foto: Chris Tonnesen


I stuerne opleves familiens glæde ved grafik. I forreste stue står en 'Beetle Chair' fra Gubi med et betræk af Pierre Frey sammen med skamler og loungestole af Poul Kjærholm. Sofaen er fra Ikea, for den skal der kunne spildes i. 'Kubus'-stagen er fra By Lassen.
Foto: Chris Tonnesen


Porcelænsovnen er den originale i huset. På det pulverlakerede metalbord fra Hay står en antik syltekrukke med hvide amaryllisser og lærkegrene samt en ’Flora’-kop fra Royal Copenhagen.
Foto: Chris Tonnesen