Shop En keramikbutik du skal kende

Foto: Julie Bjarnhoff
Har du endnu ikke lagt vejen forbi keramikbutikken Yonobi i København, har du en fristende oplevelse til gode. Butikken er nemlig en slikbutik for keramikelskere, der bliver mødt af unikke skåle, kopper, tallerkener, kander og vaser af uafhængige kunstnere, når de træder indenfor i det lille butikslokale på Ny Kongensgade i det indre København. Alt, du finder på hylderne, er håndplukket til butikken af indehaver Nanna Engbjerg, der selv har en svaghed for keramik.
 
”Jeg har tilbragt mange somre i Sydfrankrig, hvor der er en helt anden tradition for keramikmarkeder end herhjemme. Hver weekend i sommerhalvåret står alle de lokale kunstnere i de små byer og sælger ud af deres keramik. Markeder kun med keramik, hvor man virkelig kan se variationerne i det keramiske håndværk. Herhjemme havde vi ingen markeder som dem, jeg havde oplevet i Frankrig. Jeg ville lave noget lignende i Danmark og bringe kunstnere og keramikelskere sammen. For mig er en kop ikke bare en kop. Jeg synes, det er en vigtig del af oplevelsen med keramik at kende historien bag.”
 
Foto: Julie Bjarnhoff
 
Forretningen fungerer også som værksted for udvalgte, danske keramikere, som forhandles i butikken. Det var vigtigt for Nanna at have butik og værksted på samme sted, så man som kunde ved, at der er kunstnere bag de ting, man køber.
 
”Det er vitterligt Klara, Maja og Sofie, der har siddet og lavet de ting, du ser i butikken. Det er vigtigt for mig, at man kan fornemme processen bag de færdige produkter. Mange går hurtigt over til drejeskiven, når de kommer ind i butikken, og de kan høre ovnene, der kører,"  fortæller Nanna.
 
 
Nanna afholder også kurser, hvor amatører kan tilmelde sig en weekend med ler og drejeskive som omdrejningspunkt. Her formidler Nanna forståelsen af håndværket gennem de professionelle keramikere, der lærer fra sig og giver folk mulighed for at prøve kræfter med de keramiske materialer og teknikker. 
 
”Det har været den helt rigtige beslutning, for det er så dejligt at se voksne mennesker fordybe sig helt vanvittigt i en lille kop og opleve deres frustrationer, når det ikke lykkes, og deres glæde, når det pludseligt klikker.”
 
 
Se ELLE Decoration syv favoritter fra butikken i galleriet nedenfor og find dine egne yndlings her.
 

Keramikbutikken du skal kende

Relaterede artikler