Lagom er den svenske erstatning for hygge

Foto: Peter Kragballe, Styling: Camilla Tange Peylecke

Hygge er et ord, der inden for de sidste par år er blevet brugt flittigt af boligeksperter, både i Danmark og i udlandet. Det danske ord har bevæget sig vidt omkring, og den hyggelige betydning har rodfæstet sig i både boligindretning og livsstil rundt omkring i verden. Ordet har endda fået en plads i den engelske ordbog, hvor det fint beskrives som ’en følelse af tilfredshed og velbehag’.

Med over 3 millioner tags på Instagram, har det danske ord #hygge været en dominerende boligtrend over længere tid, og her på ELLE-redaktionen troede vi næsten, at ordet var kommet for at blive.

Men nu ser det ud til, at vores svenske naboer har gået og gemt på et ord, der vil overtage pladsen som den skandinaviske boligindretnings ukronede konge. Svenskernes favoritord, Lagom, er nemlig nået langt udover det naturrige lands grænser, og ordet er allerede blevet et keyword, når talen falder på skandinavisk design, indretning og arkitektur.

Læs ogsåDesign, kunst og kultur i februar

Lagom har dybe rødder i den svenske livsstil, og i alt sin enkelthed betyder ordet ’ikke for meget, ikke for lidt’. Lagom. Lige tilpas! Ordet beskriver den svenske måde at leve et balanceret og lykkeligt liv på – og mon ikke vi også kan tage det til os?

Vi er næsten blevet vant til, at der skrives bøger om det danske ord hygge, og det har været med en følelse af stolthed, at vi har givet betydningen og brugen af hygge videre til vores naboer.

Men nu er det os, der skal lære!

Både BBC, Vogue og The Guardian har nemlig konstateret at #lagom er det nye #hygge, og det svenske ord bliver allerede bredt eksponeret gennem bøger, artikler og – især - hashtags.

Lagom er et livsstilskoncept, en filosofi og en måde at være til på. Det er et ord, der er så dybt rodfæstet i den svenske kultur, at der ikke findes en direkte beskrivelse af det. 'Lagom' er ligesom 'hygge' en følelse – og du kan godt begynde at lære følelsen at kende allerede nu.

Giv 4, 6 eller 12 måneders abonnement på ELLE i julegave - køb her

Det er især når det gælder din bolig, at du kan blive rigtig glad for det svenske ord, der allerede er blevet en stor tendens inden for indretning. For med ideen om at leve et balanceret liv handler lagom om at skabe et hjem med et mere minimalt udtryk – men på en varm måde.

Lagom er en ny tendens, som du skal lære at kende, og du kan læse meget mere om den nye minimalisme i det næste nummer af ELLE decoration, som udkommer med ELLE magasinet allerede torsdag den 22. februar 2018.  

Relaterede artikler