Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Samfund

Kommentar: Så man skal være slank for at bære pailletter i bedste sendetid på DR?

Nikita Hoffmann Andersen 2/01/2023
Redaktionschef på ELLE og chefredaktør på Vi Unge, Nikita Hoffmann Andersen, så traditionen tro nytårstaffel på Amalienborg i går, den 1. januar. Undervejs gik det op for hende, at en af kommentatorerne i DR’s studie kom med en særlig agenda: At vurdere de kvindelige gæsters kroppe i forhold til det tøj, de havde på. Hvabehar?

Så længe jeg kan huske, har jeg lavet det samme den 1. januar: Sovet længe, spist noget, der gav fedtede fingre og set nytårstaffel på Amalienborg.

Som barn så det jeg det med min familie, og særligt min mor og jeg sad klistret til skærmen for at se de kongelige og det officielle Danmark ankomme i betagende rober og kostbare juveler.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Jeg husker det som en god oplevelse at sidde der i nattøjet som pige og se på voksne kvinder, der havde gjort sig umage. Jeg har altid haft en stor interesse for mode, så det var selvfølgelig både spændende og betagende.

I går var ingen undtagelse. Det var den 1. januar 2023, og som nu 28-årig skulle jeg selvsagt se nytårstaffel på Amalienborg – nu tilsat en dosis tømmermænd og lidt blues over, at den dejlige juleferie, jeg havde haft, lakkede mod enden. Og lad mig bare sige det sådan: Jeg blev da ikke ligefrem opløftet.

I lidt over en time så jeg de nye ministre, Folketingets formand og repræsentanter for det officielle Danmark ankomme, mens DR-værterne Kåre Quist og Stephanie Surrugue i selskab med den forhenværende officer og hofembedsmand Christian Eugen-Olsen og kjoledesigner Jesper Høvring kommenterede ankomsterne og arrangementet.

Lad mig bare sige det sådan: Jeg blev da ikke ligefrem opløftet.

Christian Eugen-Olsen holdt sig mest til sit stofområde: uniformerne, sablerne og borddækningen. Så langt, så godt. Jeg formoder, Jesper Høvring var inviteret med for at tale om kjoler, snit og perleblonder, men jo mere jeg så, jo mere gik det op for mig, at han tilsyneladende også kom med en agenda om at kommentere kroppe. Kvindekroppe selvfølgelig, hvad ellers, og gerne de slanke af slagsen.

”Det er så flot, helt rent og klart, og Lene ser forrygende ud. Det kræver en ret flot skikkelse at bære en smal, hvid kjole,” lagde Jesper ud, da kommunikationschef i Kongehuset, Lene Balleby, ankom. ”Siger hvem?” tænkte jeg og rynkede mellem øjenbrynene. Her lå jeg nemlig i mit nattøj og troede ikke, at det krævede andet end en krop at bære en kjole – uanset snit og farve.

”Den er rigtig flot til hende og klæder hendes smalle skikkelse,” var ordene kirkeminister, Louise Schack Elholm, umiddelbart efter fik med på vejen.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Kommunikationschef i Kongehuset, Lene Balleby.

Lige efter ankom Moderaternes Uddannelses- og forskningsminister, Christina Egelund, og denne gang flyttede fokus nordpå. ”Der er noget mere barm, man skal også passe på nogle gange, hvis man pakker en lidt større barm ind, kan det godt blive til en meget stor barm,” lød det fra krops, nå nej, kjolekommentatoren.

”Siger du det, Jesper Høvring?” afbrød Stephanie Surrugue, mens Jesper fortsatte: ”Man er nødt til at have noget hud. En lille smule hud, det skal bare ikke være upassende, men man må gerne have en lille smule hud.” Jeg gik ind direkte ind på tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidts Instagram-profil og sikrede mig, at jeg havde liket hvert eneste billede af THE dress.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Uddannelses- og forskningsminister, Christina Egelund.

Eksempler på virkelig upassende kommentarer er der nok af, men jeg fik for alvor pomfritterne galt i halsen, da den socialdemokratiske beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen ankom. Jesper Høvring bemærkede:

”Hun ser fantastisk ud, den her lange, slanke skikkelse. Hun funkler og lyser op med de her store pailletter, det gør pailletter jo, så det kræver også, at man skal have en relativt slank skikkelse, for de lægger jo lidt på, når de er store, pailletter.”

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Beskæftigelsesminister, Ane Halsboe-Jørgensen.

Jeg ved, at jeg ikke var den eneste, der blev rigtig, rigtig træt, mens jeg så nytårstaffel på Amalienborg på DR i går. Altså mere træt end jeg allerede var taget datoen i betragtning. På Instagram så jeg, at tv- og radiovært Iben Maria Zeuthen i sin story gerne ville ”bede om, at der ikke sidder en mand og kommenterer på kvinders figur, mens de går ind én efter én med fokus på slankhed i primetime på DR.” Zeuthen postede derefter en række screenshots af følgere, der skrevet til hende, at de havde haft samme tanke. Et af dem var mit.

En anden følger skrev til Iben Maria Zeuthen, at hun havde taget en snak med sin 11-årige søn, som hun så programmet med, om at alle har ret til at klæde sig, som de ønsker. Og lad os lige slå det fast: Alle har ret til at iføre sig præcis, hvad pokker de vil. Smalle såvel som vide kjoler og pailletter. YOU DO YOU. Men det bliver jo bare lidt svært for børn og unge at vokse op med den forståelse, hvis vi tillader midaldrende mænd at kommentere, hvad man kan og ikke kan bære på baggrund af ens krops ”figur” og ”skikkelse” i bedste sendetid. Jeg forestillede mig, at jeg selv skal se samme program med mine (endnu ufødte) børn en dag.

Men det bliver jo bare lidt svært for børn og unge at vokse op med den forståelse, hvis vi tillader midaldrende mænd at kommentere på, hvad man kan og ikke kan bære på baggrund af ens krops ”figur” og ”skikkelse” i bedste sendetid.

Måske talte de også sådan om taflets gæster, da jeg som lille pige så det med min mor. Jeg kan ikke huske det, men som barn af midt halvfemserne er jeg vokset op med en populærkultur, der dikterede tynd = god. Jeg troede, vi var kommet længere.

Jeg lader mig ikke personligt gå på af Jesper Høvrings kommentarer. Jeg er ret ligeglad med, hvad han synes om min krop, men hvis jeg havde været 10, 15 eller 20 år yngre, var jeg nok ikke bare blevet provokeret, men også ked af det og skamfuld.

Iben Maria Zeuthen skrev også på sin Instagram i morges: ”Der er en tyk rød linje mellem oplysning om en kjole og vurdering af en kvinde der bærer en kjole – og den linje skal vogtes, synes jeg.”

Den her kommentar var et forsøg på det sidste.

Opdateret: Skribenten har efter udgivelsen været i kontakt med Jesper Høvring, der siden udgav følgende tekst på sin Instagram-profil:

"Jeg kan forstå, at der har været en del larm omkring nogle af de kommentarer, jeg kom med i går aftes i forbindelse med Hendes Majestæt Dronningens nytårstaffel. Jeg er ked af, at nogen har fundet det stødende, at jeg kommenterede på de kvindelige skikkelser og ikke bare har forholdt mig til kjolerne. Jeg synes bestemt ikke, at man skal være slank for at bære en kjole flot, heller ikke selv om der er pailletter på. Jeg synes, alle kroppe er smukke, og jeg klæder til dagligt alle slags kroppe på! Og mange i pailletter. Jeg lærer af alle kommentarerne, selv om de nogen gange giver ondt i maven"

Sponsoreret indhold

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-10-12/dagmar.png

Frakke, House Of Dagmar, 6.310 kr.

Køb her
/2023-10-12/the-garment.png

Kjole, The Garment, 2.530 kr.

Køb her
/2023-10-12/manu.png

Stiletter, Manu Atalier, 3.020 kr.

Køb her
/2023-10-12/lie.png

Øreringe, Lie Studio, 1.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/second-female.png

Frakke, Second Female, 2.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/opera-sport.png

Top, Opéra Sport, 1.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/agolde.png

Jeans, Agolde, 2.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/rotate.png

Nederdel, Rotate, 1.600kr.

Køb her
/2023-10-12/saint-laurent.png

Taske, Saint Laurent, 14.090 kr.

Køb her
/2023-10-12/atp.png

Støvler, Atp Atelier, 5.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/corali.png

Halskæde, Corali, 6.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/cnd.png

Neglelak, CND, 130 kr.

Køb her