Foto: Alexandra Abagiants
Karriere

Margarita droppede karrieren som arkitekt til fordel for sin passion: "Jeg arbejdede konstant for at leve op til eller overgå forventningerne"

af Christoffer Mygind Juul 17/02/2023
Russiske Margarita Howis havde en lovende fremtid som arkitekt hos en af Danmarks mest anerkendte tegnestuer, men opgav det til fordel for kunsten - og det var det helt rigtige valg.

Margarita Howis var egentlig i fuld gang med en stormende karriere som arkitekt hos en af Danmarks førende tegnestuer, Bjarke Ingels Group.

Men et meget konkurrencepræget miljø satte sine spor og fik hende til at forfølge sin livslange drøm at blive kunstner på fuld tid, og derfor stoppede hun sin arkitektkarriere for at fokusere på at blive selvstændig.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Dermed er Margarita én blandt mange på arbejdsmarkedet, der de seneste par år har drømt om at have mere tid til det, man brænder for frem for at brænde ud på sit arbejde.

Vi tog en snak med den København-baserede, russiske maler for at høre mere om skiftet fra arkitekt til kunstner, om overraskelserne ved at gå selvstændig og ikke mindst at få hendes allerbedste råd til dig, der måske også går med en drøm om at leve af din passion.

Hvordan kom du ind i det kreative felt?
“Jeg kan spore min passion for at male tilbage til min barndom, hvor jeg brugte flere timer på mit værelse for at skabe og eksperimentere, og jeg fandt ud af, at maleri var en måde for mig at udtrykke mig selv og finde mening om verdenen omkring mig. Jeg voksede op i 90'ernes Rusland, hvor det at være maler ikke blev betragtet som et rigtigt job, så jeg valgte i stedet at studere arkitektur. Siden har jeg altid haft gang i kreative sidegeschæfter som indretningsarkitekt, grafisk designer og portrætmaler ved siden af.”

Foto: Alexandra Abagiants
Margarita Howis i sit atelier.

Hvorfor valgte du at forlade din karriere som arkitekt for at male?
“I et stykke tid nød jeg at arbejde som arkitekt hos BIG og Cobe. Der var et fantastisk miljø og spændende projekter. Det er jo creme de la creme af ​​arkitektur. Men som immigrant i en konkurrencepræget branche var jeg meget hårdtarbejdende og arbejdede konstant for at leve op til eller overgå forventningerne. Alligevel var der en kreativ side af mig, som ikke blev opfyldt, mens jeg var på kontoret.”

Om Margarita Howis

  • Født og opvokset i Ufa, Rusland
  • Uddannet i bystudier på tværs af universiteter i Bruxelles, Wien, Madrid og København
  • Har arbejdet som byforsker i Shenzhen, Kina og senest BIG Group og Cobe i København
  • Arbejder i dag fuldtid med sin kunst, hvor hun blandt andet tilbyder maler-workshops

“Jeg nåede til sidst til et punkt, hvor jeg spurgte mig selv: “Vil du bruge 14 timer om dagen på kontoret for at opfylde en andens drøm, eller skal jeg hellere bruge timerne på mine egne ting?” På det tidspunkt fik jeg allerede positiv feedback på min kunst og det gav mig selvtilliden til at forfølge min egen ambition. Så på trods af usikkerheden ved at starte egen virksomhed, var muligheden for at have mere kontrol over min tid for god til at lade være.”

Foto: Alexandra Abagiants
Siden hun var barn, har Margarita Howis være tiltrukket af kunsten.

Hvordan var reaktionerne?
Nogle af mine venner og familie var støttende og begejstrede på mine vegne. På den anden side var nogle mere skeptiske og satte spørgsmålstegn ved min beslutning om at opgive et stabilt og velbetalt job for en karriere i et mere usikkert felt. Generelt tror jeg, det er normalt, at folk reagerer anderledes, når nogen laver et stort karriereskift. Der er det er vigtigt at være forberedt på begge slags reaktioner, at være robust og ikke lade dem afskrække dig.”

Hvad har været det bedste ved at blive selvstændig?
En af de bedste ting ved at forlade mit kontorjob er den frihed og fleksibilitet, det har givet mig. I mit tidligere job følte jeg mig ofte begrænset og uinspireret. Men som selvstændig er jeg i stand til at vælge projekter, som jeg brænder for, og som stemmer overens med min kreative vision. Og så giver det en form for autonomi, fordi jeg kan eksperimentere og skubbe grænserne for min kunst på måder, som jeg ikke kunne have gjort, hvis jeg stadig sad i et traditionelt kontormiljø."

"Det er en uendelig læring at skabe en bæredygtig karriere på egen hånd."

Er der noget, der har overrasket dig, siden du gik fuld tid på dit arbejde som kunstner?
Jeg var overrasket over, hvor meget tid og energi den administrative del tager. Halvdelen af ​​tiden skal jeg have iværksætterhatten på og beskæftige mig med administration, finde kunder, drive sociale medier og håndtere økonomi. Heldigvis har jeg altid haft en passion for huslige ting, så jeg nyder faktisk forretningssiden. Men det er en uendelig læring at skabe en bæredygtig karriere på egen hånd.”

Foto: Alexandra Abagiants

“Men kunstindustrien er også stærkt konkurrencepræget, mættet og opfattes ofte som elitært, hvilket kan være en barriere for nye kunstnere. Ofte virker det som en rutsjebanetur - en dag føler du dig som en vinder på toppen af ​​verden, den næste dag er du bange for at ende hjemløs. Måske endda særligt som kvinde. For jeg skal konstant lære at stå op for mig selv og mit håndværk, og det kræver udholdenhed og selvtillid. Så jeg prøver på ikke at undskyldende for, hvem jeg er og hvad jeg vil.”

Ville du nogensinde kunne vende tilbage til et klassisk 9 til 17 job?
Det tror jeg, ville være meget udfordrende, når du har smagt friheden og fleksibiliteten ved at arbejde for dig selv. For mig er den utrolig værdifuld, og jeg oplever, at det er afgørende for mit velbefindende og for min kunsts succes. Samtidig mener jeg, at den traditionelle 9.00 til 17.00-model er forældet og begrænsende for mange brancher. Den stive tidsplan kan for mange begrænse potentialet for personlig og professionel vækst. Der synes jeg, det er vigtigt for virksomheder at være åbne over for alternative arbejdsordninger som fjernarbejde, fleksible timer og jobdeling.”

Maragrita Howis’ 4 råd til dig, der vil gå selvstændig

  1. Lav din research og hav en plan for, hvad du vil opnå.
  2. Sørg for, at du forstår realiteterne i den branche eller det område, du ønsker at gå ind i, og vær forberedt på de udfordringer, du kan stå over for.
  3. Start i det små. Du behøver ikke gå all-in med det samme, men start med at vende din passion til et sideløb, og gradvist gå over til et fuldtidsjob. Det vil give dig tid til at tilpasse dig den nye livsstil og hjælpe dig med at opbygge din virksomhed, før du tager springet.
  4. Vær forberedt på tilbageslag og lad dem ikke afskrække dig.

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-10-12/dagmar.png

Frakke, House Of Dagmar, 6.310 kr.

Køb her
/2023-10-12/the-garment.png

Kjole, The Garment, 2.530 kr.

Køb her
/2023-10-12/manu.png

Stiletter, Manu Atalier, 3.020 kr.

Køb her
/2023-10-12/lie.png

Øreringe, Lie Studio, 1.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/second-female.png

Frakke, Second Female, 2.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/opera-sport.png

Top, Opéra Sport, 1.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/agolde.png

Jeans, Agolde, 2.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/rotate.png

Nederdel, Rotate, 1.600kr.

Køb her
/2023-10-12/saint-laurent.png

Taske, Saint Laurent, 14.090 kr.

Køb her
/2023-10-12/atp.png

Støvler, Atp Atelier, 5.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/corali.png

Halskæde, Corali, 6.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/cnd.png

Neglelak, CND, 130 kr.

Køb her