Trend: Slip din indre supermodel løs med dansestilen voguing
Foto: Instagram
Film og TV

Voguing: Dansestilen, der slipper din indre supermodel løs

af Pernille Hammershøj Madsen 23/08/2016
Dansegulvet er en catwalk, dansernes look er gennemført ned til mindste detalje, princippet ”less is more” er en by i Rusland. Dansestilen "voguing" er oprindeligt inspireret af modelposeringer i Vogue, og er super populær i storbyer som Berlin, Paris og New York for sit ekspressive udtryk og provokerende "her kommer jeg" attitude.

Hænderne i siden, vægten på den ene hofte og brystet skudt frem. Harlems undergrundsmiljø tog i 1980’erne de ikoniske poseringer, udødeliggjort af supermodeller som Cindy Crawford, Jerry Hall og Elle Macpherson, til sig. Dansestilen de udviklede kaldes "voguing" og er nu igen blevet populær i verdens toneangivende storbyer.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Det er den gennemførte attitude, der derfinerer ’voguing’ og voguingdansere, som med deres løse håndled, aggressive fremtoning og vuggende hofter ser stort på pæne facader og forsigtig fremtoning. Kun fantasien sætter grænser for dansernes stil og pangfarver, moonboots og bling er nærmere reglen end undtagelsen. Voguing handler nemlig om at udtrykke hvem man er og blæse på, hvad andre tænker.

Bag attituden ligger historien om New Yorks ”black gay community”. I 1980’erne samlede subkulturen sig om stilen og udviklede den på Harlems undergrundsscene, kendt som ”the house ballroom scene”. Her organiserede LGBT-miljøet sig i ”houses” og ved opvisninger kendt som ”balls” konkurrerede danserne om, hvem der var bedst til at gå catwalk, og hvem der kunne opføre den bedste drag queen.

Læs også: Josephine Skriver: Sådan er det at være regnbuebarn

Det ”house” man som danser tilhørte betød alt. Mange homoseksuelle afroamerikanere havde svært ved at passe ind i den amerikanske mainstream-kultur, men i deres ”house” fandt de nye fællesskaber så stærke som familier. ”The ballroom houses” blev opkaldt efter tilhørernes favorit modehuse, og navne som ”The House of Balenciaga” eller ”The House of St. Laurent” var populære.

I 1990 førte Madonna voguing ind i rampelyset, da hun sendte megahittet ”Vogue” på gaden, og samme år blev danseren Will Ninja kendt som ”The Godfather of Voguing”, da han i den populære dokumentar om dansestilen ”Paris is Burning” gjorde voguing kult. Modelbureauer fik også øjnene op for stilen og hyrede voguingdanserne til at lære deres nye modeller, hvad det vil sige at gå catwalk med attitude.

Se også: Madonna stadig dronningen af pop? Se den stjernespækkede video

Mens voguing vandt mainstream anerkendelse, blev mange af dens oprindelige dansere i ballroom-miljøet ramt af AIDS. I dag er dansestilen dog tilbage i det feterede spotlight og allerede for to år siden, i november 2014, konkurrerede en række professionelle voguingdansere på scenen ved det kreative modehus House of Mugler’s 25-års fødselsdag i New York. Balmains chefdesigner Oliver Rousteing og Kim Kardashian var med, og senere på aftenen crashede Rihanna festen og opførte sin egen lille voguingdans.

Læs også: Olivier Rousteing: Derfor er Kim Kardashian den perfekte muse!

Storbyer som Paris, New York og Berlin går forrest i organiseringen af ”voguing balls” som er dansestilens populære konkurrencer, hvor danserne giver den som imiteret supermodel, drag queen, og X-Factor stjerne. Du kan også blive inspireret til din egen lille voguing session af Madonnas musikvideo til nummeret "Vogue" fra 1990:

Stilen er endnu ikke særlig udbredt i Danmark, men i galleriet har vi fundet nogle enkelte dansestudier, hvor du kan dyrke den:

Sponsoreret indhold

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-10-12/dagmar.png

Frakke, House Of Dagmar, 6.310 kr.

Køb her
/2023-10-12/the-garment.png

Kjole, The Garment, 2.530 kr.

Køb her
/2023-10-12/manu.png

Stiletter, Manu Atalier, 3.020 kr.

Køb her
/2023-10-12/lie.png

Øreringe, Lie Studio, 1.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/second-female.png

Frakke, Second Female, 2.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/opera-sport.png

Top, Opéra Sport, 1.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/agolde.png

Jeans, Agolde, 2.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/rotate.png

Nederdel, Rotate, 1.600kr.

Køb her
/2023-10-12/saint-laurent.png

Taske, Saint Laurent, 14.090 kr.

Køb her
/2023-10-12/atp.png

Støvler, Atp Atelier, 5.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/corali.png

Halskæde, Corali, 6.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/cnd.png

Neglelak, CND, 130 kr.

Køb her